Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Облігація

О

«ОБВАЛ» ГРОШОВОЇ ОДИНИЦІ — різке, неочікуване зни< ження курсу грошової одиниці щодо курсів вільно конвертова< них («твердих») валют. Спричинюється фінансовою кризою в державі.

ОБ’ЄДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ — підприємства мають право на добровільних засадах об’єднувати свою господарську діяль< ність (виробничу, комерційну та інші види діяльності), в умовах та у порядку, встановленому Господарським кодексом та інши< ми законами. За рішенням Уряду України або органами, до по< вноважень яких належить управління державним або комуна< льними підприємствами, можуть утворюватись О. п. на умовах і в порядку, встановлених законодавством. Види об’єднань під< приємств, їх загальний статус, а також основні вимоги щодо здійснення ними господарської діяльності визначаються Госпо< дарським кодексом, інші питання їх діяльності регулюються за< конодавством України.

ОБ’ЄДНАННЯ ПІДПРИЄМЦІВ — здійснюється з метою спри< яння розвитку національної економіки, її інтеграції у світове господарство, а також створення умов для підприємницької діяльності.

ОБЛІГАЦІЯ — цінний папір, що засвідчує його власником певних коштів і підтверджує зобов’язання емітента відшко< дувати власникові номінальну вартість цього цінного папе< ра передбачений у ньому термін із виплатою фіксованого процента (якщо інше не передбачено умовами випуску). Мо< жуть випускатися державою (державна позика), підприємст< вами чи їх об’єднаннями. О. випускають з метою залучення

131

Обмеження валюти

коштів; вони є формою кредитування емітентів особами, ко< трі придбали О.

ОБМЕЖЕННЯ ВАЛЮТНІ — сукупність законодавчих і нор< мативних актів, а також відповідних заходів, що регулюють операції юридичних і фізичних осіб з валютою, цінними паперами, вираженими у валюті та іншими валютними цін< ностями. Використовуються з метою концентрації валютних ресурсів у руках держави, врівноваження платіжного ба< лансу країни, підтримання валютного курсу. О. в. можуть передбачати заборону вільної купівлі<продажу чужоземної валюти.

ОБМЕЖЕННЯ МОНОПОЛІЗМУ — держава здійснює антимо< нопольно<конкурентну політику та сприяє розвиткові змагаль< ності у сфері господарювання на основі загальнодержавних про< грам з метою О. м. в господарській діяльності, захисту спожива< чів і суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренці< ї. Органам державної влади та органам місцевого самовряду< вання, їх посадовим особам забороняється приймати акти та вчиняти дії, які усувають конкуренцію або необґрунтовано сприяють окремим конкурентам у підприємницькій діяльності чи запроваджують обмеження на ринку не передбачене законо< давством.

ОБМЕЖЕННЯ У ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ — не допускається заняття підприємницькою діяльністю таких категорій громадян; військовослужбовців, службових осіб органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, господарського (арбітражного) суду, нотаріату, а та< кож органів державної влади і управління. Забороняється займатись підприємницькою діяльністю керівникам держав< них підприємств, установ і організацій, а також їх заступни< кам та іншим особам.

132

Обов’язки продавця щодо передання товару

ОБМІН ТОВАРУ — покупець має право протягом чотирнад< цяти днів з моменту передання йому непродовольчого то< вару, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти куплений товар у місці купівлі або інших місцях оголошених продавцем, на аналогічний товар іншого розмі< ру, форми, габариту, фасону, кольору, комплектації тощо, здійснивши у разі виявлення різниці в ціні необхідний роз< рахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного то< вару для обміну товару, покупець має право повернути при< дбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього суму. Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збереженні його споживні властивості та наявні докази придбання його у цього продавця.

ОБОВ’ЯЗКИ НАЙМАЧА ЖИТЛА — наймач. зобов’язаний ви< користовувати житло лише для проживання у ньому, забезпе< чувати збереження житла та дотримувати його у належному стані; 2) наймач немає права провадити перевлаштування та реконструкцію житла без згоди наймодавця; 3) наймач зобов’я< заний своєчасно вносити плату за житло за комульні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

ОБОВ’ЯЗКИ НАЙМОДАВЦЯ ЖИТЛА — наймодавець зобов’я< заний передати наймачеві вільне житло; забезпечувати належ< ну експлуатацію будинку, в якому знаходиться здане у найм житло; надавати наймачеві за плату необхідні комунальні по< слуги; забезпечувати проведення ремонту спільного майна бага< токвартирного будинку та того устаткування для надання кому< нальних послуг, що знаходяться у помешканні.

ОБОВЯ’ЗКИ ПРОДАВЦЯ ЩОДО ПЕРЕДАННЯ ТОВАРУ

продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, передбаче< ний договором. Якщо інше не передбачене законом, іншими правовими актами, продаваець повинен одночасно з переданням

133

Оборот безготівковий

товару передати покупцеві його приналежності, а також доку< менти, що до нього відносяться (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), передбачені законом, іншими правовими актами, договором.

ОБОРОТ БЕЗГОТІВКОВИЙ — сукупність платежів, здійснюва< них через перерахування на рахунки в кредитних установах та шляхом заліку зустрічних вимог.

ОБОРОТ ПЛАТІЖНИЙ — сукупність грошових розрахунків, у яких гроші виступають як засіб платежу: а) безготівковий обо< рот — відбувається шляхом записів на рахунках у кредитних установах; б) готівковий оборот — оборот грошей готівкою, яку банки отримують чи видають.

ОБОРОТНІ КОШТИ — всі кошти підприємства знаходяться в обігу, які в процесі виробництва постійно змінюють свою фор< му. До О. к. належать: основні і допоміжні матеріали, паливо, незавершене виробництво, готова продукція, що знаходиться на складі, гроші та ін.

ОБСТАВИНИ, ЩО ОБТЯЖУЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ: продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноваже< них на те осіб припинити її; повторне протягом року вчинене однорідне правопорушення, за яке особу вже було піддано ад< міністративному стягненню; вчинення правопорушення осо< бою, яка раніше вчинила злочин; втягнення неповнолітнього в правопорушення; вчинення правопорушення групою осіб; вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за ін< ших надзвичайних обставин; вчинення правопорушення в ста< ні сп’яніння.

ОБСТАВИНИ, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ — щире розкаян<

134

Операція форвардна

ня винного; відвернення винним шкідливих наслідків правопо< рушення, добровільне відшкодування збитків або усунення за< подіяної шкоди; вчинення правопорушення під впливом силь< ного хвилювання або при збігу тяжких чи сімейних обставин; вчинення правопорушення неповнолітнім; вчинення правопо< рушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

ОДИНИЦЯ ГРОШОВА — елемент національної грошової систе< ми; лічильна одиниця, котра є одиницею масштабу цін усіх то< варів. Встановлюється законодавством країни.

ОЛІГАРХІЯ — політичне і економічне панування невеликої купки осіб.

ОЛІГАРХІЯ ФІНАНСОВА — невелика купка фінансових манатів (найбільших власників банківських і промислових монополій), яка панує в економіці і політиці, підпорядковує державний апарат, визначає його внутрішню і зовнішню по< літику.

ОЛІГОПОЛІЯ (ПРОДАЮ, ТОРГУЮ) — термін, уживаний в економіці для позначення панування в деяких галузях промис< ловості кількох компаній (трестів, концернів).

ОПЕРАЦІЯ ЛОМБАРДНА — операція фізичної або юридичної особи щодо отримання коштів під заставу товарів або валютних цінностей від юридичної особи, кваліфікованої згідно з законо< давством України як фінансова установа. О. л. є різновидом кре< диту під заставу.

ОПЕРАЦІЯ ФОРВАРДНА — господарська операція суб’єкта підприємницької діяльності, що передбачає придбання (про< даж) форвардної угоди, тобто зобов’язання придбати (продати) продукцію, цінні папери чи валютні цінності у певний час в

135

Оптова торгівля

майбутньому за ціною реалізації, зафіксованою на час укладання (придбання) форвардної угоди. При цьому покупець форвардної угоди має право відмовитись від її виконання лише за згодою ін< шої сторони цієї угоди — продавця.

ОПТОВА ТОРГІВЛЯ — діяльність по придбанню і відповідно< му перетворенню товарів для наступної їх реалізації підпри< ємствами роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємни< цької діяльності. Роздрібна торгівля– діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим спожи< вачам для їх особистого некомерційного використання. Місце торгівлі — місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщені (будівлі) за місцем його практи< чного розташування, для тютюнових виробів — без обмежен< ня площі, для алкогольних напоїв — торговельною площею не менше 20 м2, обладнане електронними контрольно<касови< ми апаратами (незалежно від їх кількості) або де є товарно<ка< сові книги (незалежно від їх кількості), в яких фіксується ви< ручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того чи оформляється через них продаж інших товарів.

ОПЦІОН — угода з премією — особливий вид біржових опера< цій з обмеженими порівняно з простими фючерськими угодами ризиком; договірне зобов’язання продати чи купити визначе< ний вид цінностей або фінансових прав по встановленій в мо< мент укладання угод ціні в межах встановленого часу.

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ВИДИ ТА ФОРМИ ПІДПРИЄМСТВ — за< лежно від форм власності в Україні можуть діяти підприєм< ства таких видів: приватне підприємство засноване на при< ватній власності фізичної чи юридичної особи; колективне підприємство, що діє на основі колективної власності; кому нальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади; державне підприємство, що діє на

136

Організація платіжна

основі державної власності; змішане підприємство, що зас< новане на базі об’єднання майна різних форм власності; під приємство з іноземними інвестиціями, якщо у статутному фонді якого іноземна інвестиція становить не менш як 10 %; підприємство, у статутному фонді якого іноземна інвестиція становить сто відсотків, вважається іноземним підприємст вом; унітарне підприємство — створюється, створюється од< ним засновником, виділяє необхідне для цього майно, фор< мує статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверд< жує статут, розподіляє доходи, керує підприємством і фор< мує трудовий колектив; корпоративне підприємство — ут< ворюється двома або більше засновниками за їх спільним рі< шенням (договором), діє на основі об’єднання майна заснов< ників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав. Корпоративними вважаються і кооперативні підприємства, що створюються у формі госпо< дарського товариства. Підприємства залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продук< ції за рік поділяються на малі, середні і великі. Малими неза< лежно від форм власності визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінан< совий) рік не перевищує п’ятдесяти осіб, а обсяг валового до< ходу від реалізації продукції (робіт, послуг), за цей період не перевищує суми, еквівалентної п’ятистам євро за середньорі< чним курсом Національного банку України щодо гривні. Великими визнаються підприємства, в яких середньообліко< ва чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік пере< вищує тисячу осіб, а обсяг валового доходу від реалізації про< дукції (робіт, послуг) за рік перевищує, суму еквівалентну п’яти мільйонам євро. Усі інші підприємства визнаються се< редніми.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПЛАТІЖНА — юридична особа, яка є власни< ком або отримала право на використання товарного або інших

137

Ордер

знаків, що ідентифікують належність платіжних карток та ін< ших платіжних інструментів до платіжної системи, і яка визна< чає правила роботи платіжної системи, порядок розрахунків за операції із застосуванням платіжних інструментів і відповідає за їх виконання.

ОРДЕР — документ на здійснення певної операції з грошовими коштами чи товарно<матеріальними цінностями.

ОРДЕР КАСОВИЙ — бухгалтерський документ, на підставі якого каси підприємств, організацій і установ приймають чи ви< дають готівку. Каси приймають готівку за прибутковим О. к., а видають за видатковим О. к.

ОРЕНДА — основане на договорі термінове, оплатне володіння і користування землею, іншими природними ресурсами, а та< кож іншим майном, необхідним для самостійного здійснення господарської або іншої підприємницької діяльності.

ОРЕНДАТОР — юридична чи фізична особа, яка отримує на тим< часове володіння і користування той чи інший об’єкт оренди.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ — юридична або фізична особа, здаюча в тим< часове володіння і користування природні і майнові об’єкти чи інше майно.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖА ВИ структурно галузева політика, спрямована на здійс< нення державно<прогресивних змін у структурі народного гос< подарства, удосконалення міжгалузевих та внутрішньогалузевих пропорцій, стимулювання розвитку галузей у науково<технічно< му прогресі, забезпечення конкурентоспроможності вітчизня< ної продукції та зростання рівня життя населення; інвестицій на політика — створення суб’єктам господарювання не< обхідних умов на залучення і концентрацію коштів на потреби

138

Ощадний (депозитний) сертифікат

розширеного відтворення основних засобів виробництва..; амор тизаційна політика — забезпечити процес відтворення основ< них і неосновних виробничих фондів на якісно новій техніко< технологічній основі, а також цінова, антимонопольно конку рентна, бюджетна, податкова, грошово кредитна, валютна, зовнішньоекономічна, екологічна та соціально економічна по літика.

ОСНОВНІ ФОНДИ ЗАСОБІВ ПРАЦІ — у сфері матеріального виробництва багаторазово використовуються в обіговому проце< сі. Вартість О. ф. з. п. переносяться на продукцію в залежності від її зношення.

ОСОБА БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА — особа, яку жодна держава від< повідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином. Особа, яка не може юридично довести свою приналежність до іншої держави.

ОСОБА ПІДЗВІТНА — працівник підприємства, організації чи установи, який отримав гроші для майбутніх витрат під звіт. О. п. звітує про витрачання одержаних сум авансовим звітом.

ОФЕРТА — пропозиція укласти угоду з дотриманням суттєвих умов.

ОЩАДНА КАСА — кредитна установа, призначена переважно для залучення грошових заощаджень та вільних коштів громадян.

ОЩАДНИЙ (ДЕПОЗИТНИЙ) СЕРТИФІКАТ — борговий цінний папір, який містить письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів і засвідчує право вкладника на одержання піс< ля закінчення встановленого строку депозиту та процентів по ньому.

139

Пай

П

ПАЙ — сума внеску кожного учасника підприємницького про< екту, що є свідченням членства і права участі в управлінні (нап< риклад, акціонерний П., кооперативний П.); частка, що вноси< ться до спільної справи окремим учасником. Від величини П. залежить дохід, дивіденди, отримувані пайовиком, і та час< тина майна чи коштів, яку він має отримати у разі ліквідації підприємства. З пайових внесків формується пайовий фонд під< приємства.

ПАПЕРИ ЦІННІ — грошові документи, що засвідчують право власності чи відносин позики, визначають взаємини між осо< бою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як пра< вило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а та< кож можливість передавати грошові та інші права, що виплива< ють із цих документів, іншим особам. Можуть бути іменними чи на пред’явника. Іменні Ц. п. передають звичайно переда< вальним записом (шляхом повного індосаменту), який засвічує перехід права за П. ц. до іншої особи. П. ц. обертається вільно. Згідно з чинним законодавством України можна випускати такі різновиди П. ц.: акції, облігації, скарбничі зобов’язання держа< ви, приватизаційні папери, ощадні сертифікати, векселі інвес< тиційні сертифікати.

ПАРАДОКС ЗАОЩАДЖЕННЯ — протиріччя, яке полягає в то< му, що бажання більше заощаджувати призводить до зменшен< ня обсягу заощаджень. Це зумовлено тим, що у зв’язку із зрос< танням пропозиції грошей ощадним банкам останні знижують ставки банківського депозитного процента, тому загальний об< сяг заощаджень скорочується.

140

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]