Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Лотерея

ЛІЦЕНЗУВАННЯ — засіб державного регулювання у сфері гос< подарювання, спрямований на забезпечення єдиної державної політики у цій сфері та захист економічних і соціальних інтере< сів держави, суспільства та окремих споживачів.

ЛОМБАРД — кредитна установа, що позичає гроші під заставу рухомого майна. У разі неповернення власником майна, майно переходить у власність ломбарду.

ЛОТЕРЕЯ — форма добровільного залучення коштів населення через продаж лотерейних білетів. Кошти, що надходять від реа< лізації Л. білетів перевищують виплати за них, використовую< ться для фінансування видатків відповідних бюджетів або вит< рат організацій, які провели Л.

121

Майно

М

МАЙНО — найпоширеніший об’єкт цивільно<правових відно< син. Майном як особливим об’єктом визнається окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов’язки.

МАЙНО ПІДПРИЄМСТВА — виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається на самостій< ному балансі підприємства. Джерелами формування майна є: грошові та майнові внески засновників; доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської діяльнос< ті; доходи від цінних паперів; кредити банків та інших кредито< рів; капітальні вкладення і дотації з бюджетів; майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законом порядку. Інші джерела не заборонені законодавством України. Держава гарантує захист майнових прав підприємства.

МАКЛЕР — біржовий посередник, котрий купує і продає тіль< ки для себе і за свій рахунок на відміну від брокера, який укла< дає угоди за рахунок клієнта.

МАНКО — недовага товару, недостача в касових сумах внаслі< док помилок в записах або прорахунках касира.

МАРКЕТИНГ — комплексна система організації виробництва і збуту продукції.

МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — юридична відповіда< льність за майнові збитки, заподіяні підприємству, організації, установі, і застосовується в порядку, встановленому трудовим законодавством.

122

Міжнародний банк реконструкцій і розвитку

МЕЖА БІДНОСТІ — визначений державою нижній граничний рівень особистого достатку, поза яким людина не спроможна підтримувати свого фізичного існування.

МЕНЕДЖЕР — професійний управляючий; генеральний вико< навець<директор; президент; керівник відділу, підрозділів, кон< церну, трестів, синдикатів.

МЕНЕДЖМЕНТ — керівництво виробництвом. Включає в себе сукупність принципів, методів, засобів і форм управління з ме< тою підвищення ефективності і зросту прибутку

МЕТОДИ ЦІНОУТВОРЕННЯ — залежно від особливостей това< ру, стану підприємства на ринку і постівленої мети, розрізня< ють такі методи: 1) повних витрат — ціна визначається як сума всіх витрат виробництва і реалізації товару з урахуванням сере< дньо<галузевої норми прибутку; 2) прямих витрат — різновид методу повних витрат — передбачає визначення ціни за факти< чно повними витратами на одиницю товару; 3) цільової норми прибутку передбачає одержання підприємством наперед визна< ченої суми прибутку.

МИТНА ТЕРИТОРІЯ — територія з єдиним режимом ввозу і ви< возу товару.

МИТНИЙ ТАРИФ — перелік товарів у відповідності з визначе< ною класифікацією і митними ставками.

МИТНИЦЯ — державна установа, здійснююча контроль над ввозом і вивозом товарів, особистого багажу, інших вантажів та матеріальних цінностей у межах митної території.

МІЖНАРОДНИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЙ І РОЗВИТКУ (МБРР) — з групи Світового банку. Створено у 1945 р. Членами МБРР можуть стати тільки країни, які вже є членами Міжна< родного валютного фонду.

123

Міжнародний валютний фонд

МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНД (МВФ) — міжнародна валютно<кредитна організація, що регулює міждержавні відно< сини у валютно<кредитній сфері; спеціалізована установа ООН. Основні завдання МВФ: сприяння міжнародному співробітниц< тву у валютній сфері, розширенню і збалансованому зростанню міжнародної торгівлі, стабілізації валютних курсів, запобіган< ня конкурентному знеціненню валют, усунення валютних обме< жень і надання кредитів для регулювання платіжних балансів та ін. Україна членом МВФ стала у вересні 1992 р.

МІНІМУМ ПРОЖИТКОВИЙ — найменша сума коштів, необ< хідна для забезпечення життєдіяльності людини та відновлення її працездатності.

МІРА ВАРТОСТІ — функція грошей, згідно з якою гроші забез< печують вираження і вимір грошової вартості (ціни) товарів.

МОНОПОЛІСТИЧНІ ДІЇ — дії, що порушують антимонопольне законодавство.

МОНОПОЛІЯ ВАЛЮТНА — виключне право держави на здійс< нення операцій з валютними цінностями та на управління дер< жавними золотовалютними запасами.

124

Недбросовісна крнкуренція

Н

«НАБІГ» НА БАНК — масове вилучення вкладниками грошей з банку через сумніви у його надійності.

НАДІЙНІСТЬ РИНКУ — впевненість інвесторів, що ринок мо< же за різних умов забезпечувати нормальне функціонування, визначається інституціональними структурами ринку і систе< мою державних гарантій, наданих учасникам торгівлі.

НАЙОМ КЕРІВНИКІВ — спосіб заміни посади керівника підп< риємства шляхом його призначення вибором власника майна підприємства з укладенням контракту (договору, угоди)

НАКАЗ — розпорядчий документ, який видає керівник підпри< ємства, організації, установи на правах єдиноначальності і в ме< жах своєї компетенції. Н. — найпоширеніший вид розпорядчих документів, що застосовується у практиці управління.

НАКЛАДЕНИЙ ПЛАТІЖ — спосіб розрахунків між підприєм< ствами (організаціями) при відправках товару не великими пар< тіями і на невеликі суми, а також розрахунки господарських ор< ганізацій з громадянами.

НАКЛАДНА — товарна Н. — первинний бухгалтерський до< кумент, призначений для оформлення операцій по відпуску і прийому товарно<матеріальних цінностей; транспортна Н. — основний перевізний документ відправника і одержувача вантажу.

НЕДОБРОСОВІСНА КОНКУРЕНЦІЯ — будь<які дії у конку< ренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним

125

Недолік

звичаям у підприємницькій діяльності. Н. к. є неправомірне використання ділової репутації суб’єкта господарювання, ство< рення перешкод у процесі конкуренції та досягнення неправо< мірних переваг у конкуренції, неправомірне збирання, розголо< шення та використання комерційної таємниці, а також інші дії, що кваліфікуються як Н. к.

НЕДОЛІК — окрема невідповідність товару (роботи, послуги), вимогам нормативних документів, умовам договорів або вимо< гам, що пред’являються до нього, а також інформації про товар (роботу, послугу), яка надана виробником, виконавцем, продав< цем. Істотний Н. — Н, який робить неможливим чи недопус< тимим використання товару (роботи, послуги) відповідно до його цільового призначення, і не може бути усунутий, або для його усунення необхідні великі затрати праці та часу, або він ро< бить товар (роботу, послугу) іншим, чим передбачено догово< ром, або проявляється знову після його усунення.

НЕЗАКОННИЙ ОБІГ СПИРТУ — етилового, коньячного, пло< дового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спир< ту етилового ректифікованого плодового, спирту сирцю плодо< вого, алкогольних напоїв, і тютюнових виробів — імпорт, екс< порт, транспортування, зберігання, торгівля спиртом.

НЕКОМЕРЦІЙНЕ ГОСПОДАРЮВАННЯ — самостійна, систе< матична господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання, спрямована на досягнення економічних, соці< альних та інших результатів без мети одержання прибутку. Здійснюється суб’єктами господарювання державного або комунального секторів економіки у галузях (видах діяльності), державне завдання, державне замовлення, ліцензування, патен< тування і квотування, сертифікація та стандартизація, застосу< вання нормативів та лімітів, регулювання цін і тарифів, надан< ня інвестиційних та інших пільг, надання дотацій, компенса< цій, цільових іновацій та субсидій. Не можуть здійснювати

126

Неправомірне використання репутації суб’єкта господарювання

некомерційну господарську діяльність органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи. Організа ційні форми здійснення некомерційної господарської діяльності

можуть здійснюватися суб’єктами господарювання на основі права власності або права оперативного управління в організа< ційних формах, які визначаються власником або органом упра< вління чи органом місцевого самоврядування з урахуванням вимог Ц. К. У. та іншими законами. Регулювання некомерцій ної господарської діяльності — поширюються загальні вимоги щодо регулювання господарської діяльності з урахуванням особ< ливостей її здійснення різними суб’єктами господарювання. При укладенні трудового договору (контракту, угоди), суб’єкт господарювання, що здійснює некомерційну господарську діяль< ність, зобов’язаний забезпечити належні і безпечні умови пра< ці, її оплату не нижчу від визначеного законом мінімального розміру, а також забезпечити інші соціальні гарантії, передба< чені законом.

НЕПЕРЕБОРНА СИЛА — надзвичайна і недостовірна за даних умов подія. Н. с. вважаються явища стихійного характеру (зем< летрус, повінь), військові дії.

НЕПРАВОМІРНЕ ВИКОРИСТАННЯ РЕПУТАЦІЇ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ — 1) використання чужих позначень, рекламних матеріалів, упаковки, використання товару іншого виробника, порівняльна реклама, використання чужого імені, комерційного найменування, торговельної марки, а також на< лежних іншій особі рекламних матеріалів, введення в у госпо< дарський обіг під своїм позначенням товару іншого виробника шляхом зміни чи зняття позначень виробника без дозволу упов< новаженої на те особи, копіювання зовнішнього вигляду виробу іншого виробника; 2) використання без дозволу уповноваженої на те особи чужого імені, комерційного найменування, торгіве< льної марки, інших позначень, а також належних іншій особі

127

Неправомірне збирання, розголошення та використання відомостей...

рекламних матеріалів тощо, що зможе призвести до змішу< вання з діяльністю іншого суб’єкта господарювання, який має пріоритет на їх використання; 3) використання у комер< ційному найменуванні імені громадянина, який є правомір< ним, якщо до власного імені додається будь<який елемент, що виключає змішування з діяльністю іншого суб’єкта господа< рювання; 4) неправомірне використання товару іншого вироб< ника і введення у господарський обіг під своїм позначенням товару іншого виробника шляхом зміни чи зняття позначень виробника без дозволу уповноваженої на це особи; 5) Копію< ванням зовнішнього вигляду виробу є відтворення зовнішньо< го вигляду виробу іншого суб’экта господарювання, введення його у господарський обіг без однозначного зазначення вироб< ника копії.

НЕПРАВОМІРНЕ ЗБИРАННЯ, РОЗГОЛОШЕННЯ, ТА ВИКО РИСТАННЯ ВІДОМОСТЕЙ, ЩО Є КОМЕРЦІЙНОЮ ТАЄМ НИЦЕЮ — склад і обсяг таких відомостей, спосіб їх захисту визначаються суб’єктом господарювання відповідно до зако< ну. Н. з. таких відомостей вважається добування протиправ< ним способом зазначених відомостей, якщо це завдало або могло завдати шкоди суб’єкту господарювання. Р. к. т. є оз< найомлення іншої особи без згоди уповноваженої на те особи з відомостями, що відповідно до закону становлять к. т., осо< бою, якій ці відомості були довіренні у встановленому законом порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків. Схилянням до р. к. т. є спонуканням особи якій ці відомості були довіренні у встановленому порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, до розк< риття цих відомостей. Неправомірне використання відомос< тей, що становлять к. т., є впровадження у виробництво або врахування підчас планування чи здійснення підприємниць< кої діяльності без дозволу уповноваженої на те особи. За н. з.,

128

Нормативно правова угода

р., в. в., що є комерційною таємницею, винні особи несуть від< повідальність відповідно до закону.

НЕПРАВОМІРНІ УГОДИ МІЖ СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮ ВАННЯ — таким визнаються угоди або погоджені дії спрямо< вані на: встановлення (підтримання) монопольних цін (тари< фів), знижок, надбавок (доплат), націнок; розподіл ринків за територіальним принципом, обсягом реалізації чи закупівлі товарів, їх асортиментом або за колом споживачів чи за інши< ми ознаками — з метою їх монополізації; усунення з ринку або доступу до нього продавців, покупців, інших суб’єктів господа< рювання.

НЕТАРИФНІ ОБМЕЖЕННЯ — система заходів по захисту внут< рішнього ринку від іноземної конкуренції. Н. о. включає в себе адміністративні, фінансові, кредитні та інші заходи ускладню< ючі імпорт товару.

НЕУСТОЙКА — визначене законодавчим актом або договором грошова сума, яку боржник зобов’язаний виплатити кредитору. Н. — один із засобів забезпечення зобов’язань.

НОВАЦІЯ — угода сторін про заміну одного укладеного ними зобов’язання другим.

НОРМА ВИКОРИСТАННЯ ГОТІВКИ З ВИТОРГУ — гранична величина використання підприємствами, організаціями, які мають готівковий виторг, частини цього виторгу для забезпе< чення своїх господарських нагальних потреб, встановлюється установами банків для своїх клієнтів.

НОРМАТИВНО ПРАВОВА УГОДА — письмовий документ, якому загальні правила поведінки встановлюються за домовле< ністю декількох суб’єктів.

129

Нормативно правове регулювання господарської діяльності

НОРМАТИВНО ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬ КОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — таке регулювання здійснюється Конститу< цією України, Цивільним кодексом, законами України, норма< тивно<правовими актами Президента України та Кабінету Міні< стрів України, нормативно<правовими актами інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також іншими нормативними актами.

НОРМАТИВНО ПРАВОВИЙ АКТ — письмовий документ пра< вотворчого органу, який вміщує юридичні норми.

НОСТРО — рахунок, який банк має у свого іноземного банка — ко< респондента і на якому враховуються всі витрати і надходження.

«НОУ ХАУ» — технічні знання і практичний досвід технічного, комерційного, управлінського, фінансового та іншого характе< ру, які представляють комерційну цінність, можуть бути засто< совані у виробництві, у професіональній практиці і не забезпечені патентним захистом.

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]