Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Гривня

ГОСПОДАРСЬКІ ВІДНОСИНИ — сферу таких відносин станов< лять господарсько<виробничі, організаційно<господарські та внутрішньогосподарські відносини. Господарсько виробничими в. є відносини, що виникають між суб’єктами господарювання при безпосередньому здійсненні господарської діяльності. Гос подарсько організаційні в. складаються у процесі управління господарською діяльністю. Внутрішньогосподарськими в. є від< носини, що складаються між структурними підрозділами суб’єк< та господарювання.

ГОСПОДАРСЬКІ ВІДНОСИНИ ПІДПРИЄМСТВА — з іншими підприємствами, організаціями, громадянами у всіх сферах гос< подарської діяльності здійснюються на основі договорів. Під< приємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов’я< зань, інших умов господарських взаємовідносин, що не супере< чать законодавству України. Підприємство має право реалізо< вувати самостійно продукцію, яка не увійшла в державне замо< влення або в державне завдання, на території України і за її межами, якщо інше не передбачено законом.

ГОСПОДАРСЬКІ ТОВАРИСТВА — підприємства або інші суб’єк< ти господарювання, створені юридичними або фізичними особа< ми шляхом об’єднання їх майна і участі у підприємницькій дія< льності з метою одержання прибутку. Г. т. є юридична особа, статутний капітал якої поділений на частки між учасниками. Г. т. можуть бути створені у формі повного товариства, командитно< го товариства, товариства з обмеженою або додатковою відпові< дальністю, акціонерного товариства. Учасником Г. т. може бути фізична або юридична особа. Г. т., крім повного і командитного товариств, може бути створено однією особою, яка стає його єдиним учасником.

ГРИВНЯ— 1) вагова, лічильна та монетна (грошова) одини< ця Київської Русі; 2) грошова одиниця УНР (1918–1920 рр.);

51

Гроші

3) національна валюта України з 2 вересня 1996 р.; дорівнює 100 копійкам.

ГРОШІ — економічна категорія, що означає специфічний то< вар, який виконує роль загального еквівалента в процесі об< міну товарів. Г. виконують функції: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагромадження вартості світо< вих грошей.

52

Декларація валютна

Д

ДАРУВАННЯ — за договором дарування одна сторона (дарівник) передає або зобов’ язується передати у майбутньому іншій сторо< ні (обдарованому) безоплатно майно у власність. Договір не є да< руванням, якщо обдарований зобов’язується при цьому вчинити на користь дарівника будь<яку дію майнового або немайнового змісту. Дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, нерухомі речі, майнові права, якими уже володіє дарівник, а також ті, які можуть виникнути у зв’язку із здійснен< ням права інтелектуальної власності, та інші права.

ДЕБІТОР — боржник, юридична або фізична особа, яка забор< гувала підприємству, організації, установі.

ДЕВАЛЬВАЦІЯ — зниження курсу національної чи міжнарод< ної (регіональної) валютно<грошової одиниці щодо валют інших країн та міжнародних валютно<грошових одиниць.

ДЕВАЛЬВАЦІЯ КОНКУРЕНТНА — девальвація національної валюти, здійснювана з метою отримання конкурентних переваг на експортних ринках.

ДЕЗІНТЕРМЕДІАЦІЯ — 1) відмова від посередництва банків на ринку позикових капіталів на користь прямого випуску цінних паперів; вилучення клієнтами депозитів з банків для розміщен< ня коштів інструменти грошового ринку (цінні папери, грошові зобов’язання, валюта) у період зростання процентних ставок.

ДЕКЛАРАЦІЯ ВАЛЮТНА — документ у формі заяви, що пред’яв< ляється на митниці і містить відомості про валюту, яку перево< зять через кордон.

53

Декларація валютного контролю

ДЕКЛАРАЦІЯ ВАЛЮТНОГО КОНТРОЛЮ — документ, що йо< го заповнює експортер чи імпортер для контролю держави за зовнішньоторговельними угодами. За експортом контролюють перевезення в країну отриманої чужоземної валюти. За імпор< том контролюють правильність витрачання коштів відповідно до договорів постачання вантажів. д. в. к. оформляється відпо< відно до вимог національного законодавства. Заповнюється юридичними і фізичними особами. містить відомості про кіль< кість товарів та їхню ціну. Предмети, не вказані в д. митного, тобто приховані від митного контролю, підлягають конфіскації.

ДЕКОРТ — знижка умовленої ціни товару за дострокову його оплату або за не відповідальність якості товару умовам контрак< ту, угоди.

ДЕЛЬКРЕДЕРЕ — зобов’язання брокера або агента гарантувати виконання угоди перед особою, представником якої він є (прин< ципалом).

ДЕМПІНГ — продаж товарів на ринках інших країн по цінам нижче рівня, нормального для цих країн. Д. валютний — роз< ширення експорту по заниженим цінам в результаті падіння курсу національної валюти в більшій мірі, ніж зменшення її ку< півельної спроможності у своїй державі.

ДЕПОЗИТ — вклади в банки для зберігання на договірних умо< вах грошових коштів або цінних паперів юридичних осіб і гро< мадян.

ДЕПОЗИТАРІЙ — юридична чи фізична особа, котрій довіре< ний на зберігання вклад (депозит).

ДЕПОЗИТОР — юридична чи фізична особа, що вносить на збе< рігання цінності або грошові кошти.

54

Державна реєстрація суб'’єкта господарювання

ДЕПОНЕНТ — фізична чи юридична особа, що має певну суму грошей, невиплачену їй через якусь причину і підприємством у визначений термін для подальшої виплати.

ДЕПРЕСІЯ — застій в економіці. Настає після кризи надвироб< ництва.

ДЕПРЕЦІАЦІЯ — зниження валютного курсу.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ПІДПРИЄМНИЦТВА — надає зе< мельні ділянки, передає державне майно необхідне підприєм< цю; сприяє підприємцям в організації матеріально<технічного забезпечення та інформаційного обслуговування їх діяльності; підготовці кадрів; здійснює первісне облаштування неосвоєних територій об’єктами виробничої інфраструктури з продажем або передачею їх підприємцям у визначеному законом поряд< ку; стимулює модернізацію технології, інноваційну діяльність; освоєння нових видів продукції та послуг. Держава сприяє роз< витку малого підприємництва, створює необхідні умови для цього.

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАН НЯ — проводиться у міській або районній державній адмініс< трації за місцем знаходження або проживання даного суб’єк< та, якщо інше не передбачено законом. Для реєстрації пода< ються документи: рішення власника (власників) або уповнова< женого ним (ними) органу; установчі документи; рішення Антимонопольного комітету України про згоду на створення суб’єкта господарювання; документи про сплату засновника< ми внеску до статутного фонду; реєстраційна картка встанов< леного зразка; документ про сплату коштів за Д. р. Громадя< ни, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, подають реєстраційну карт< ку встановленого зразка, яка є водночас заявою про Д. р, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера

55

Державне завдання

громадянина<платника податків та інших обо’язкових плате< жів і документ, що засвідчує внесення плати за Д. р. Реєстра< ція здійснюється до десяти днів з дня подання заяви. Заявни< кові видається відповідне свідоцтво про Д. р., яке є підставою для відкриття рахунків в установах банків. Відмову у держ. реєстрації може бути оскаржено у судовому порядку. Перере< єстрація суб’єкта господарювання проводиться у разі зміни форми власності, на якій заснований даний суб’єкт, або орга< нізаційної форми господарювання, або найменування суб’єк< та господарювання і здійснюється у порядку встановленому для його реєстрації. Скасування Д. р. припиняє його діяль< ність і є підставою для здійснення заходів для його ліквідації як юридичної особи.

ДЕРЖАВНЕ ЗАВДАННЯ — у випадках передбачених зако< нодавством Кабінет Міністрів та інші органи виконавчої вла< ди можуть встановлювати державні завдання, що є обов’яз< ковими до виконання на поставку (закупівлю) продукції, виконання робіт, надання послуг для задоволення держав< них потреб.

ДЕРЖАВНЕ ЗАМОВЛЕННЯ — є засобом державного регулю< вання економіки шляхом формування на договірній (контракт< ній) основі складу та обсягів продукції (робіт, послуг), необхід< ної для державних потреб, розміщення державних контрактів на поставку (закупівлю) цієї продукції (виконання робіт, надан< ня послуг) серед суб’єктів господарювання незалежно від їх форм власності.

ДЕРЖАВНЕ КАЗЕННЕ ПІДПРИЄМСТВО — створюються у галузях народного господарства в яких: законом дозволено здійснення господарської діяльності лише державним підп< риємствам; основним (понад п’ятдесят відсотків) спожива< чем продукції виступає держава; за умовами господарювання неможлива вільна конкуренція товаровиробників чи спожи<

56

Державний контракт

вачів; переважаючим (понад п’ятдесят відсотків) є виробниц< тво суспільно необхідної продукції (робіт. послуг), яке, за своїми умовами і характером потреб, що ним задовольняють< ся, як правило не може бути рентабельним; приватизацію майнових комплексів державних підприємств заборонено за< коном. К. п. є юридичною особою, має відповідні рахунки в установах державного банку, печатку зі своїм найменуван< ням. Найменування к. п. повинно містити слова «казенне під< приємство».

ДЕРЖАВНЕ КОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО — є суб’єктом підприємницької діяльності, діє на основі статуту, на прин< ципах підприємництва (ст. 44 Господарського к. України), і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належ< ним йому на праві господарського віданні майном, яке закрі< плюється за ним на праві господарського відання. Його стату< тний фонд утворюється уповноваженим органом. Держава, та орган до сфери управління якого входить державне комерцій< не підприємство не несуть відповідальності за його зобов’я< заннями крім випадків передбачених Цивільним кодексом. та іншими законами. Збитки, завдані Д. к. п., підлягають відш< кодуванню добровільно або за рішенням суду. Д. к. п. може бути перетворено в корпоративне (державне акціонерне това< риство).

ДЕРЖАВНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО — див. кому нальне підприємство.

ДЕРЖАВНЕ УНІТАРНЕ ПІДПРИЄМСТВО — утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому поряд< ку на базі відокремленої частини державної власності, як пра< вило, без поділу її на частки і входить до сфери його управління.

ДЕРЖАВНИЙ КОНТРАКТ — договір, укладений державним замовником від імені держави з суб’єктом господарювання —

57

Державний контроль за антимонопольною діяльністю

виконавцем державного замовлення, в якому визначаються економічні та правові зобов’язання сторін і регулюють їх госпо< дарські відносини.

ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА АНТИМОНОПОЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ — д. к. за дотриманням антимонопольного — конкурентного законодавства, захист інтересів підприємців та споживачів від його порушень здійснюється Антимонополь< ним комітетом України. Без згоди Антимонопольного комітету забороняється створення, реорганізація, ліквідація суб’єктів господарювання, придбання їх активів, часток, паїв, акцій го< сподарських товариств, а також утворення об’єднання підпри< ємств або перетворення органів влади в зазначенні об’єднання. У разі зловживання монопольним становищем А. комітет має право прийняти рішення про примусовий поділ монопольних утворень. За зловживання А. становищем на ринку, А. комітет Має право прийняти рішення про примусовий поділ монополь< них утворень. Строк такого виконання такого рішення не мо< же бути меншим шести місяців. Примусовий поділ не застосо< вується у разі: неможливості організаційного або територіаль< ного відокремлення підприємств або структурних підрозділів. Реорганізація монопольних утворень, що підлягає поділу здійснюється на розсуд суб’єкта господарювання за умови усу< нення монопольного становища цього утворення на ринку. Рі< шення А. к. можуть бути оскаржені до суду. Збитки завдані незаконним рішенням А. к. відшкодовуються з Державного бюджету.

ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ТА НАГЛЯД ЗА ГОСПОДАРСЬ КОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ — суб’єкти господарювання мають право без обмежень самостійно здійснювати господарську діяльність, що не суперечить законодавству. Ці суб’єкти підлягають держав< ній реєстрації. Держава здійснює контроль і нагляд у таких сфе< рах: збереження та витрачання коштів і матеріальних ціннос<

58

Дискредитація суб’єкта господарювання

тей — за станом і достовірністю бухгалтерського обліку та звіт< ності; фінансових, кредитних відносин, валютного регулюван< ня та податкових відносин, зобов’язань перед державою, розра< хунковою дисципліною, вимог валютного законодавства, дотри< манням податкової дисципліни; цін і ціноутворення; монополі< зму та конкуренції; земельних відносин; виробництва і праці; споживання — за якістю і безпечністю продукції та послуг. Суб< ’єкт господарювання має право на одержання інформації про результати інспектування і перевірок його діяльності не піз< ніше як через тридцять днів після їх закінчення. Результати перевірок можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку.

ДЕРЖАВНИЙ КОРДОН — лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України, суші, вод, надр і повітряного простору.

ДЕРЖАВНИЙ ПРИМУС — специфічний, правовий метод влад< ної діяльності держави, який забезпечує належну суспільну поведінку, підпорядкування особистості велінню держави. Примус виражається у вигляді загально обов’язкових правил поведінки (правових норм).

ДИВІДЕНД — частина, доля (проценти), що нараховується учас< никам акціонерного товариства з чистого прибутку. Розмір Д. визначається статутом.

ДИСКРЕДИТАЦІЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ — по< ширення у будь<якій формі неправдивих, неточних або непов< них відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання; купівлею<продажем товарів, виконання ро< біт, надання послуг за умови купівлі<продажу товарів, вико< нання робіт, надання послуг, непотрібних споживачу або кон< трагенту; схилянням до бойкоту вважається спонукання кон< курентом іншої особи, безпосередньо або через посередника,

59

Дискримінація суб’єкта господарювання

до відмови до встановлення договірних відносин із цим суб’єк< том господарювання; схиляння до дискримінації покупця, бе< зпосередньо або через посередника, до надання постачальни< ком конкуренту покупця певних переваг без достатніх на це підстав.

ДИСКРИМІНАЦІЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ — виз< начається: забороною створення нових підприємств або ін< ших організаційних форм господарювання в будь<якій сфері господарської діяльності, а також встановлення обмежень на будь<який вид господарської діяльності або виробництво пев< них видів товарів з метою обмеження конкуренції; примушу< вання суб’єктів господарювання до пріоритетного укладання договорів, першочергової реалізації товарів певним спожива< чам або до вступу в господарські та інші об’єднання; прийнят< тя рішень про централізований розподіл товарів, який приз< водить до монопольного становища на ринку; встановлення заборони на реалізацію товарів з одного регіону України в ін< ший; надання окремим підприємцям податкових та інших пільг; обмеження прав суб’єктів щодо придбання та реаліза< ції товарів; встановлення заборони чи обмежень стосовно окремих суб’єктів господарювання або групи підприємців, Дискримінація окремих суб’єктів господарювання не допус< кається.

ДИСТРИБ’ЮТОР — незалежний оптовий посередник — поку< пець продукції з метою продажу її роздрібним фірмам, магази< нам, кооперативам, майстерням, промисловим підприємствам для кінцевого споживання.

ДИСЦИПЛІНАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ настає за порушен< ня трудової дисципліни, встановленого розпорядку дня.

ДІЛЕР — спеціаліст по операціях з цінними паперами.

60

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]