Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Ризик депозитний

яких без непропорційного збитку їх призначенню є неможливим. Режим нерухомої речі може бути поширений законом і на інші речі, зокрема на повітряні і морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти, — як такі, що підлягають держав< ній реєстрації.

РЕЧІ НЕСПОЖИВНІ — речі, призначені для неодноразового використання, які зберігають при цьому свій первісний вигляд протягом тривалого часу.

РЕЧІ ПОДІЛЬНІ — річ, внаслідок користування якою кожна її частина зберігає свої властивості цілого та не втрачає при цьому свого господарського (цільового) призначення.

РЕЧІ РОДОВІ — родовими визнаються речі, що визначаються родовими ознаками, властивими усім речам того самого роду, та вимірюються числом, вагою, мірою. Речі, що визначаються ро< довими ознаками, є замінними.

РЕЧІ СКЛАДНІ — якщо різнорідні речі утворюють єдине ціле, що дає змогу використовувати його за призначенням, яке виз< начається сутністю з’єднання, вони вважаються за одну річ.

РЕЧІ СПОЖИВНІ — споживними визнаються речі, які внаслі< док одноразового їх використання знищуються або припиняють існувати у первісному вигляді.

РИЗИК ДЕПОЗИТНІЙ — ризик можливого повного або частко< вого неповернення депозитних вкладів через банкрутство банку чи іншої фінансової установи. Може бути спричинений непра< вильною оцінкою та невдалим вибором установи для здійснення депозитних операцій. Захист від Р. д. забезпечують шляхом страхування депозитних вкладів.

161

Ризик інфляційний

РИЗИК ІНФЛЯЦІЙНИЙ — ризик, спричинений непередбаче< ним зростанням витрат виробництва, знецінюванням грошових активів, доходів та прибутку в наслідок інфляційних процесів. Є одним з видів фінансових ризиків, що виявляється в умовах інфляційної економіки.

РИЗИК ПРОЦЕНТНИЙ — небезпека фінансових втрат через коливання ринкових процентних ставок та зміну вартості кре< дитів. Джерелами такого ризику є зміна кон’юнктури фінансо< вого ринку, заходи, щодо його державного регулювання, заміна обсягу пропозицій вільних грошових ресурсів тощо.

РИНОК — сфера товарного обміну, де виникають і реалізують< ся відносини купівлі — продажу та здійснюється конкретна го< сподарська діяльність щодо просування товарів і послуг від їх виробників до споживачів. Основні складові ринкового механі< зму — попит, пропозиція і ціна.

РІВЕНЬ ЦІН — середньозважене значення цін, товарів і послуг, виражене відносно аналогічного показника базового року, що дорівнює 1,0.

РІЧ ГОЛОВНА І ПРИНАЛЕЖНІСТЬ — головною річчю визна< ється самостійна річ, пов’язана з іншою річчю (приналежніс< тю), що покликана слугувати головній речі та пов’язана з нею спільним господарським призначенням. Приналежність поділяє долю головної речі, якщо інше не визначено законодавчими ак< тами або договором. Складовою частиною речі є все те, що не мо< же бути відокремлене від неї без пошкодження або істотного знищення речі. При переході права на річ, складові частини не підлягають відокремленню.

РІШЕННЯ — розпорядчий документ, є правовим актом діяль< ності колегій міністерств і відомств, наукових рад тощо.

162

Розрахунковий документ

РОЗМІЩЕННЯ ВКЛАДІВ НАСЕЛЕННЯ — внесення населен< ням вкладів до банківських установ, фінансових організацій, пенсійних та інших фондів, акціонерних товариств з метою отримання прибутку на вкладенні кошти.

РОЗПИСКА ПЛАТІЖНА — письмове посвідчення факту опла< ти за борговим зобов’язанням.

РОЗПОРЯДЖЕННЯ — акт управління, виданий посадовою особою чи державним органом владного характеру у межах владної компентенції для вирішення оперативних питань. Має обов’язкову силу для фізичних і юридичних осіб.

РОЗРАХУНКИ БЕЗГОТІВКОВІ — розрахунки (платежі), що проводяться без готівки, за допомогою чеків або перерахуван< ням (переказом) грошових сум за вказівкою платника з його рахунку в певному банку на рахунок одержувача в тому самому чи іншому банку. Р. б. є складовою частиною грошового обігу. Економічною основою Р. б. є розвиток кредиту і банківської справи.

РОЗРАХУНКИ ГОТІВКОВІ — розрахунки готівкою між під< приємствами і населенням, між між окремими громадянами та на незначні суми між підприємствами До Р. г. належать ви< плати населенню підприємствами, організаціями та установа< ми заробітної плати, пенсій, грошових допомог, стипендій, оп< лати закупленої сільськогосподарської продукції тощо. Р. г. використовуються здебільшого в процесі купівлі<продажу товарів виконання й оплата робіт, надання й оплати послуг. Готівку з рахунків підприємств банківські установи видають за чеками.

РОЗРАХУНКОВИЙ ДОКУМЕНТ — документ встановленої фор< ми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитан<

163

Розрахунковий рахунок

ція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення товарів, надання послуг отримання (повернення) коштів, купівлі<продажу іноземної валюти.

РОЗРАХУНКОВИЙ РАХУНОК — рахунок підприємства в бан< ку для зберігання грошових коштів і здійснення всіх видів роз< рахунків, кредитних і касових операцій.

164

Свобода підприємницької діяльності

С

САЛЬДО — різниця між грошовими надходженнями та витра< тами за певний період часу; у міжнародних торгових і платіж< них розрахунках С. — різниця між вартістю експорту і імпорту країни чи її закордонними платежами та надходженнями.

САНАЦІЯ — оздоровлення фінансового стану підприємства шляхом проведення системи заходів в цілях попередження його банкрутства або підвищення конкурентноздатності.

САНКЦІЯ — один з елементів норми права, змістом є те, що, вказує на примусові заходи держави, які застосовуються у разі порушення встановлених правил. В господарських відно< синах застосовуються, як правило, економічні санкції, перед< бачені цивільним законодавством — штраф; пеня; неустойка; компенсація збитків; залежно від виду невиконання зобо’я< зань. У Адміністративному праві до порушників застосову< ються: попередження; штраф; конфіскація майна чи предмету, який був знаряддям правопорушення; позбавлення спеціаль< них прав; виправні роботи; Адміністративний арешт. У кримі< нальному законодавстві передбачені такі санкції: штраф у ро< змірах залежно від завданої матеріальної шкоди; позбавлення спеціальних прав; виправні роботи; позбавлення волі залежно від складу злочину. За правопорушення у податковій сфері пе< редбачені: штраф як фінансова санкція і кримінальна відпові< дальність.

СВОБОДА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — право без об< межень самостійно здійснювати будь<яку підприємницьку ді< яльність, яку не заборонено законом. Особливості здійснення окремих видів підприємництва встановлюється законодавчими

165

Селенг

аутами. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також перелік видів діяльності, підприємниц< тво в яких забороняється встановлюється виключно законом. Здійснення підприємницької діяльності забороняється органам державної влади та органам місцевого самоврядування. Підпри< ємницька діяльність посадових і службових осіб органів дер< жавної влади та органів місцевого самоврядування обмежується у випадках, передбачених частиною другою статті 64 Конституції України.

СЕЛЕНГ — особлива грошово<майнова операція, за якої влас< ник майна чи коштів передає с. — фірмі за певну плату свої права на використання грошей чи майна та розпоряджанням ними з безумовним їх поверненням за першою вимогою. Як майно можуть виступати цінні папери, земельні ділянки, під< приємства, будівлі, обладнання тощо. За договором С. влас< ник коштів чи майна за декілька років повинен отримати премію, сума якої перевищує суму початкового внеску (вар< тість внесеного майна), за рахунок прибуткових промислових інвестицій, фірми, передавання коштів у позику тощо.

СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО — є формою підприємництва громадян України, які виявили бажання ви< робляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією. Членами селянського (фермерсько< го) господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які до< сягли 16<річного віку, та інші родичі, які об’єдналися для робо< ти в цьому господарстві. Членами селянського (фермерського) господарства не можуть бути особи, в тому числі родичі, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом, уго< дою). Селянське (фермерське) господарство може бути створено однією особою. Право на створення селянського (фермерського) господарства має кожний дієздатний громадянин України,

166

Сертифікація

який досяг 18<річного віку, виявив таке бажання, має докумен< ти, що підтверджують його здатність займатися сільським гос< подарством, та пройшов конкурсний відбір.

СЕРВІТУТ — див. право земельного сервітуту.

СЕРТИФІКАТ — письмовий документ, посвідчуючий визначе< ний факт; взаємне фінансове зобов’язання державних органів; при страхуванні документ, змістом якого є умови договору страхування, що замінює страховий поліс; документ, виданий компетентним органом, посвідчуючий якість товару (продук< ції). С. ощадний — письмове свідоцтво кредитної установи про депонування грошових коштів, посвідчуючи право вкладника на отримання по спливу встановленого строку депозитна і про< центів по ньому.

СЕРТИФІКАТ ВІДПОВІДНОСТІ — документ встановленого зразка виданий компетентним органом, без якого випуск про< дукції (товарів), реалізація (обмін) продукції (у тому числі ім< портної) виготівником або продавцем, виконання робіт, надан< ня послуг підприємствам або громадянам — споживачам, забо< ронено.

СЕРТИФІКАТ КОМПЕНСАЦІЙНИЙ — цінний папір, емітова< ний урядом України з метою компенсації громадянам заощад< жень і страхових внесків, втрачених у наслідок інфляційних процесів.

СЕРТИФІКАЦІЯ — вводиться з метою запобігання надання по< слуг та реалізації продукції, небезпечних для життя, здоров’я, майна громадян і довкілля, сприяння споживачеві виборі про< дукції, створення умов для участі суб’єктів господарювання в міжнародному економічному, науково<технічному співробітни< цтві та міжнародній торгівлі здійснюється сертифікація, тобто відповідальності якості продукції та послуг вимогам стандартів.

167

Синдикат

Порядок впровадження та види сертифікації встановлюється законом.

СИНДИКАТ — об’єднання підприємств з метою спільної орга< нізації комерційної діяльності. Підприємства, що входять в С. зберігають господарську і юридичну самостійність.

СИСТЕМА ГРОШОВА — встановлена державою форма органі< зації грошового обігу та емісії національних грошових знаків. Регулюється законодавчо. Держава визначає грошову одини< цю, масштаб цін, види грошових знаків в обігу і порядок їх емі< сії, характер забезпечення грошей, форми безготівкового платі< жного обігу, курси національної валюти щодо валют іноземних.

СИСТЕМА ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ — сукупність програм< но<технічних засобів, процедур та правил, використання яких дає змогу споживачеві на відстані здійснити доступ до прейску< рантів торгівлі чи послуг, а також зробити замовлення на поста< вку товарів чи послуг та оплати їх.

СИСТЕМА КОМП’ЮТЕРНО КАСОВА — реєстратор розрахун< кових операцій із застосуванням комп’ютерних засобів, який крім основних технологічних операцій, визначених сферою його застосування, забезпечує друкування розрахункових доку< ментів і звітної фінансової інформації.

СИСТЕМА ПЛАТІЖНА — система перерахування коштів між банками та іншими фінансово<кредитними установами. Пла< тіжна організація, члени та учасники платіжної системи, а та< кож відносини, що виникають підчас здійснення розрахунків за операції, які виконуються із застосуванням платіжних карток цієї системи.

СИРОВИНА — предмети праці та природні компоненти, які пі< длягають подальшій переробці.

168

Службова соціальна діяльність підприємства

СКИДКА — зменшення базової, початкової ціни товару (послу< ги), підпадаючого продажу у відповідності з укладеними конт< рактами. С. встановлюється за взаємною згодою між контраген< тами у тих випадках, коли одна сторона приймає умови другої сторони, що дає останній певну вигоду.

СЛУЖБОВА НЕДБАЛІСТЬ — тобто невиконання або неналеж< не виконання службовою особою своїх службових обов’язків че< рез несумлінне ставлення до них, що заподіяло істоту шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам окремих юридичних осіб.

СЛУЖБОВЕ ПІДРОБЛЕННЯ — тобто внесення службовою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача за відомо неправдивих документів.

СЛУЖБОВА СОЦІАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

соціальні питання, щодо поліпшення умов праці, життя і здо< ров’я, гарантії обов’язкового медичного страхування праців< ників підприємства та їх сімей, а також інші питання соціаль< ного розвитку вирішуються трудовим колективом за участі власника або уповноваженого ним органу відповідно до зако< нодавства, установчих документів підприємства, колективно< го договору. П. забезпечує підготовку кваліфікованих робіт< ників та спеціалістів, їх економічне і професійне навчання як у власних навчальних закладах так і в інших за підвідомчими угодами. Працівникам, які навчаються без відриву від вироб< ництва, П. надає пільги. Пенсіонери та інваліди, які працю< вали до виходу на пенсію на підприємстві, користуються на рівні є його працівниками наявними можливостями медично< го обслуговування, забезпечення житлом, путівками в оздоро< вчі та профілактичні заклади, іншими соціальними послугами

169

Собівартість

та пільгами, що передбачені статутом підприємства. Власник та органи управління підприємства зобов’язані забезпечити для всіх працівників підприємства належні безпечні і належ< ні умови праці і несуть відповідальність за шкоду, завдану здоров’ю та працездатності його працівників. П. зобов’язане забезпечити сприятливі умови праці жінок та неповнолітніх, забезпечувати їх роботою переважно в денний час; жінок, які мають малолітніх дітей, вагітних жінок переводити на легшу роботу з нешкідливими умовами праці, надавати їм пільги, передбачені законом. П. з шкідливими умовами праці ство< рює окремі цехи, дільниці для надання жінкам, неповноліт< нім та окремим категоріям працюючих більш легші роботи. П. самостійно встановлює для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, також має право заохочувати працівників інших підприємств, уста< нов, організацій, які його обслуговують. П. має право забезпе< чувати додатковою пенсією, незалежно від розмірів державної пенсії працівника який став інвалідом на даному підприємст< ві внаслідок нещасного випадку або професійного захворю< вання. У разі смерті працівника при виконанні ним службо< вих обов’язків Власик, підприємство добровільно чи за рі< шенням суду забезпечують сім’ю працівника допомогою. П. з правом найму робочої сили забезпечують відповідно до закону кількість робочих місць для працевлаштування неповноліт< ніх, інвалідів та інших категорій громадян, які потребують соціального захисту.

СОБІВАРТІСТЬ — грошовий вираз затрат підприємства на ви< робництво і реалізацію продукції (робіт, послуг). В залежності від складу затрат розрізняють С.: а) індивідуальну; б) технологі< чну; в) цехову; г) виробничу; д) повну; е) середньо<галузеву.

СПЕКУЛЯЦІЯ ВАЛЮТНА — операції банківських установ, фірм, фізичних і юридичних з чужоземними валютами, здійс<

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]