Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Електронно контрольно касовий апарат

ЕКОНОМІЧНО ЕКСПОРТНІ КРЕДИТИ — надаються фірмами експортерами, банками, урядовими установами для оплати закупок в державі — кредиторі. Виступають в двох основних формах: кредит поставнику — експортний і кредит покупцю — кредитний інститут країни<експортера.

ЕКСПЕРТИЗА ГРОШОВИХ ЗНАКІВ — перевірка паперових грошових знаків і розмінної монети на їх справжність і платіж< ність з метою виявлення фальшивих старих і пошкоджених. Якщо експертизою встановлено їх справжність і платіжність, банк за заявою обмінює їх на нові.

ЕКСПОРТ — вивіз товарів і послуг для їх реалізації на зовніш< ніх ринках. Реекспорт — перепродаж товарів закуплених за кордоном на внутрішніх ринках. В наш час товарний експорт і реекспорт опосередковує більш складні економічні зв’язки. Значна частина експорту будь<якої держави пов’язана з укла< денням угод про співпрацю, довгостроковими кредитами, науко< во<дослідницькою діяльністю. Важним предметом експорту стали ліцензії, ноу–хау, доступ до банків — інформатики, осо< бливо у банківській сфері, програмне забезпечення ЕОМ, кон< сультаційний сервіс.

ЕЛАСТИЧНІСТЬ ПОПИТУ — показник, характеризуючий на скільки процентів може змінитися попит на вільному ринку на вільний товар при зміні ціни його на один процент.

ЕЛЕКТРОННИЙ ТАКСОМЕТР — реєстратор розрахункових операцій, який забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг з перевезень пасажирів.

ЕЛЕКТРОННО КОНТРОЛЬНО КАСОВИЙ АПАРАТ — реєст< ратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує по< переднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних

81

Ембарго

документів До е. к.<к. а. належать також торговельні автомати або інше подібне устаткування, що призначене для операцій з продажу товарів (послуг) без видачі покупцю чека, іншого звіт< ного документа за готівкові кошти та їх замінники, — жетони, картки платіжних систем або інші замінники грошей, без учас< ті фізичної особи, яка контролює здійснення оплати таких това< рів.

ЕМБАРГО — у міжнародному праві заборона накладення ареш< ту, заборона державною владою будь<якої країни ввозити або вивозити золото, іноземну валюту, товари та інші цінності, заходити в іноземні порти та виходити з них іноземним суднам, арешт в країні іноземної власності. Е. переважно практикуєть< ся в період війни. В мирний час Е. використовують як засіб еко< номічного або політичного впливу на інші країни.

ЕМІТЕНТ — суб’єкт здійснюючий емісію грошових знаків або цінних паперів.

ЕМІСІЯ ГРОШЕЙ — випуск в обіг грошей як у готівковій, так і в безготівковій формах призводить до збільшення грошової маси в обігу. Право Е. г. надано Національному банку України.

ЕМФІТЕВЗИС — право користування чужою земельною ділян< кою для сільськогосподарських потреб, встановлюється між власником земельної ділянки і користувачем.

82

Ємність ринку

Є

ЄВРО — спільна регіональна валюта країн Європейського Спів< товариства. Запроваджена Європейською комісією 1 травня 1998 р. До монетарного союзу входять: Австрія, Бельгія, Італія, Ірландія, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Фінлян< дія, Франція і Португалія.

ЄМНІСТЬ РИНКУ — сукупний платіжоспроможний попит по< купців. Є. р. змінюється у відповідності з розвитком суспільних потреб.

83

Жиробанки

Ж

ЖИРОБАНКИ — відділ банку, де розрахунки проводяться на безготівковій основі, здійснюються безготівкові розрахунки між вкладниками ощадкас інших місцевостей по їх наказам або розрахунковим чекам (ФРН).

ЖИРОСИСТЕМА — система платежів через рахунки у пошто< вих відділеннях, діє у багатьох європейських державах і в Япо< нії. Будь<яка особа може відкрити рахунок і переводити кошти з нього іншим власникам поштових рахунків; система завжди має центральну установу для прискорення розрахунків.

ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ ТОВАРУ — період часу, в якому товар корис< тується попитом на ринку і забезпечує досягнення мети продав< ця — отримання прибутку, зберігає свою конкурентноздатність.

84

Загальні принципи цивільного законодавства

З

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ — В. з. може забезпечуватись: неустойкою, порукою, гарантією, заставою, утримуванням та іншими способами, встановленими Цивіль< ним кодексом, іншими законами або договором. Забезпечува< тись може тільки дійсна вимога.

ЗАБОРГОВАНІСТЬ — сума фінансового зобов’язання чи гро< шового боргу, яка підлягає погашенню (поверненню) протягом певного терміну, якщо на момент закінчення цього терміну З. не погашена, вона стає протермінованою.

ЗАВДАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ — М. ш., завдана фізичній чи юридичній особі неправомірними діями, компенсується зав< давачем за наявності його вини.

ЗАВДАТОК — грошова сума, що видається однією із договір< них сторін у рахунок належних з неї за договором платежів ін< шій стороні на підтвердження укладання договору і на забезпе< чення його виконання.

ЗАГАЛЬНІ ПІДСТАВИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗАВДАН НЯ МАЙНОВОЇ ШКОДИ — М. ш., завдана неправомірними діями (бездіяльністю) особистим немайновим правам фізич< них та юридичних осіб, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала. Той, хто її завдав, звільняється від відповідальності, якщо доведе, що шкоду завдано не з йо< го вини.

ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

неприпустимість свавільного втручання в сферу особистого

85

Зайняття забороненими видами господарської діяльності

життя фізичної особи, неприпустимість позбавлення права власності фізичної особи, крім випадків, передбачених виключ< но законом, свобода договору, свобода підприємництва, судовий захист будь<якого цивільного права у разі його порушення, справедливість, добросовісність та розумність.

ЗАЙНЯТТЯ ЗАБОРОНЕНИМИ ВИДАМИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, карається, крім випадків, передбачених іншими стат< тями Кримінального кодексу, — штрафом з позбавленням пра< ва займати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк від 3 до 5 років.

ЗАКЛАДНА — борговий цінний папір, який посвідчує право його володільця на одержання виконання за грошовим зо< бов’язанням, що забезпечене заставою (іпотекою) майна, за< значеного у З., а також право на звернення стягнення на зас< тавлене майно, зазначене у З., з метою одержання виконання за грошовим зобов’язанням, забезпеченим заставою цього майна.

ЗАКОН — це нормативно<правовий акт вищого представниць< кого органу державної влади або самого народу, який регулює найбільш важливі суспільні відносини, виражає волю й інтере< си більшості населення, втілює основні права людини й інші за< гальнолюдські цінності і має найвищу юридичну силу порівня< но з усіма іншими нормативно<правовими актами.

ЗАКОНОДАВСТВО — сукупність діючих законів у цивільно< му або з окремих галузей права (Конституційного, Адмініст< ративного, Цивільного, Господарського, Підприємницького, Трудового) та ін., а також нормативно<правові акти найви< щих державних органів щодо встановлення, зміни, припи< нення чи їх скасування. Головним видом правової інформації

86

Заощадження

є господарське З. Господарські закони можна класифікувати як: загальні (Закон України «Про власність»; Цивільний ко< декс, який регулює майнові і особисті немайнові відносини); Закон «Про підприємства»; Закон «Про господарські товари< ства»; Закон «Про підприємництво», які регулюють діяль< ність всіх видів господарюючих суб’єктів і визначають їх правовий статус.

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО ПІДПРИЄМСТВА — підприємства в Україні здійснюють свою діяльність відповідно до вимог ста< тей 62–71 Господарського кодексу України, якщо інше не передбачено іншими законами або правилами міжнародного договору.

ЗАЛІК — взаємне скасування грошових зобов’язань у рівнове< ликих сумах між двома чи кількома юридичними або фізични< ми особами. Дає змогу скоротити обопільну заборгованість і прискорити розрахунки. Цю операцію можуть проводити бан< ки, фінансові та страхові органи. З. у міжнародних організаці< ях називають клірингом.

ЗАМІНА ТОВАРУ АБО УСУНЕННЯ НЕДОЛІКІВ — продавець або виготовлювач (чи уповноважені представники) зобов’язані прийняти товар неналежної якості від покупця і задовольнити його вимоги про заміну товару або усунення недоліків.

ЗАМОВЛЕННЯ — пропозиція замовника (покупця), виготови< ти, поставити (продати), продукцію (товари), у відповідній кіль< кості, якості, асортименті, строках та інших необхідних даних або виконати певну роботу, надати послуги.

ЗАОЩАДЖЕННЯ — частина доходу, яку не використовують на поточне споживання, а накопичують на майбутнє. З. поділя< ються на особисті, корпоративні та державні (урядові).

87

Заробітна плата

ЗАРОБІТНА ПЛАТА (ПЛАТНЯ) — оплата праці, як правило, в грошовому обчисленні, яку за трудовою угодою власник підпри< ємства, організації, установи або уповноважений ним орган ви< плачує працівникові за виконану роботу. Розмір З. п. залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно<ділових якостей працівника, результатів його праці, фінансово<госпо< дарської діяльності підприємства.

ЗАСІБ НАГРОМАДЖЕННЯ — функція грошей, згідно з якою гроші обслуговують нагромадження вартості в її загальній (абс< трактній) формі.

ЗАСІБ ОБІГУ — функція грошей, згідно з якою гроші відігра< ють роль посередника в обміні товарів.

ЗАСІБ ПЛАТЕЖУ — функція грошей, згідно з якою гроші об< слуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних стосунків.

ЗАСІБ РОЗРАХУНКІВ — все, що за взаємної згоди контраген< тів приймається як оплата за товари (послуги, роботи) чи для погашення боргів.

ЗАСОБИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — державне замовлення, державне завдання; лі< цензування, патентування і квотування; сертифікація та стан< дартизація; застосування нормативів та лімітів; регулювання цін та тарифів; надання інвестиційних, податкових та інших пільг; надання дотацій, компенсацій цінових іновацій та субси< дій; програми економічного та соціального розвитку; встанов< лення та скасування пільг і переваг; обмеження окремих видів діяльності. Державне замовлення. здійснюється від імені дер< жави у контрактній формі. Поставки продукції для державних потреб забезпечуються за рахунок коштів Державного бюджету України та інших джерел фінансування.

88

Застереження захисне

ЗАСОБИ ПЛАТІЖНІ ЗАКОННІ — випущені від імені держави грошові знаки, що за чинними в державі законами є обов’язко< вими до приймання як засоби платежу на її території. До них належать білети центрального банку держави (банкноти), скарб< ничі білети, розмінні монети.

ЗАСОБИ ПЛАТІЖНІ МІЖНАРОДНІ — засоби, якими здійс< нюють міжнародні платежі чи погашають міжнародні кредитні зобов’язання.

ЗАСТАВА — в силу застави кредитор за забезпеченим заста< вою зобов’язанням (заставоутримувач) має право у разі невиконання боржником цього зобов’язання одержати задо< волення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами особи, якій це майно належить за ви< нятками, встановленими законом. З. може бути вимога, за< безпечена З. яка виникне в майбутньому. З. виникає на під< стави договору, закону або рішення суду. Предметом З. мо< же бути будь<яке майно (в тому числі речі, цінні папери, майнові права), що може бути відчужене заставодавцем і на яке може бути звернене стягнення. Предметом застави не можуть бути національні, культурні та історичні цінності, які перебувають в державній власності і занесені або підля< гають занесенню до Державного реєстру національної куль< турної спадщини.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ВАЛЮТНЕ — умова у міжнародній торго< вій, кредитній чи іншій угоді, що передбачає перегляд суми платежу пропорційно до змін курсу валюти з метою страхуван< ня експортера від ризику знецінення валюти.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЗАХИСНЕ — застереження в контракті чи економічній угоді, спрямоване на усунення (обмеження) мож< ливих валютних змін, а також зміни початкових умов угоди в

89

Застереження індексне

процесі її виконання. Є засобом страхування кредитних, валют< них та інших ризиків.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ІНДЕКСНЕ — валютне застереження, що пе< редбачає зміну ціни і суми платежу залежно від зміни загально< го чи окремих індексів цін.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ІНФЛЯЦІЙНЕ — застереження в контрак< тах, угодах, договорах, яке передбачає перегляд, зміну суми оп< лати у разі інфляційного зростання цін.

ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ — споживачі, які перебува< ють на території України, підчас придбання, замовлення або використання товарів (робіт, послуг) з метою задоволення сво< їх потреб мають право на: державний захист своїх прав; гаран< тований рівень споживання; належну якість товарів (робіт, послуг); безпеку товарів (робіт, послуг); необхідну, доступну та вірогідну інформацію про кількість, якість і асортимент то< варів (робіт, послуг); відшкодування збитків, завданих товара< ми (роботами, послугами) неналежної якості, а також шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров’я людей товара< ми, (роботами, послугами), у випадках, передбачених зако< ном; зверненням до суду та інших уповноважених органів вла< ди за захистом порушених прав та законних інтересів. З метою захисту своїх прав та законних інтересів громадяни можуть об’єднуватися на добровільній основі у громадські організації споживачів (об’єднань споживачів). Права споживачів, меха< нізм реалізації захисту цих прав та відносини між споживача< ми товарів (робіт та послуг) і виробниками (виконавцями, про< давцями) регулюються законом про захист прав споживачів та іншими законодавчими актами.

ЗАХИСТ ПРАВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА СПО ЖИВАЧІВ — держава забезпечує захист прав і законних інте< ресів усіх суб’єктів і споживачів шляхом: визнання наявності

90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]