Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_za_nayd_chasiv_do_18_st.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Тема 35. Історична доля Криму, Північного Причорномор‘я, Приазов‘я, Правобережної України та Західної Волині.

Анексія Росією Криму. Інкорпорація Північного Причорномор‘я і Приазов‘я Росією. Російсько-турецька війна 1787-1791 рр. та місце в ній України. Політика Росії на здобутих землях.

Включення Правобережної України і Західної Волині до складу Російської імперії. Підготовка Росії до військового вторгнення на Правобережну Україну. Хід воєнних дій. Встановлення влади Росії на Правобережній Україні і Західній Волині. Другий і третій поділи Речі Посполитої.

Перші політико-адміністративні й соціально-економічні нововведення російського уряду на правобережних українських землях.

Змістовий модуль 10. Соціально-економічне та національне становище українських земель у хvііі ст.

Тема 36. Соціально-економічний розвиток у хvііі ст.

Зрушення в сільському господарстві: зміни у ранговій, приватній, церковній, селянській і козацькій земельній власності та землеволодінні. Поширення земельної власності російських вельмож на Лівобережжі, Слобожанщині та Півдні. Зміцнення земельної власності польської шляхти на Правобережній Україні.

Специфіка розвитку зернового господарства в різних регіонах України. Розвиток тваринництва.

Поширення мануфактурного виробництва. Переростання ремесла у дрібнотоварне виробництво. Розвиток міст.

Формування ринку робочої сили: збільшення кількості наймитів у сільському господарстві, промисловості, на річковому і візницькому транспортах.

Торгівля, товари і торгові шляхи.

Соціальна структура населення. Зрівняння козацької старшини у правах з російським дворянством. Жалувана грамота 1785 р. Наступ царизму на соціальні права козаків. Поширення панщини. Остаточне закріпачення селян у 1783 р. Етнічний склад населення.

Тема 37. Соціальні та національні рухи у хvііі ст.

Участь закарпатців у визвольній війні угорського народу 1703-1711 рр. Розгортання народного руху на Закарпатті в 1703-1704 рр. Політика царського уряду і загострення соціальних суперечностей у країні. Маніфест царського уряду 1709 р. про звільнення з кріпацтва учасників війни та реакція на нього різних політичних сил. Сатмарський мир та значення війни для історичної долі Закарпаття.

Гайдамацький рух у першій половині ХVІІІ ст.: причини і характер. Гайдамацьке повстання 1734 р. на Правобережній Україні. Ватажки повстанських загонів. Розгром польськими військами загонів гайдамаків у 1736 р. Хід, мета і значення повстання 1750 р.

Коліївщина: причини, характер, учасники. Підготовка і початок повстання у травні 1768 р. Поширення повстанського руху і взяття гайдамаками Жаботина, Медведівки, Черкас, Корсуня, Умані та інших міст і містечок. М.Залізняк, І.Гонта. Ставлення російського уряду до подій Коліївщини. Придушення виступу і розправа над повстанцями. Значення повстання.

Рух опришків: причини, особливості. Дії загону Олекси Довбуша в 1733-1743 рр. Вплив опришківського руху на соціально-політичну ситуацію в Західній Україні.

Тема 38. Еволюція суспільно-політичної думки у хvііі ст.

Суспільно-політичні погляди різних верств українського суспільства у першій половині ХVІІІ ст.: селянство, козацтво, старшина, міщанство, підприємці.

Еволюція державницької ідеї. Суспільно-політичні погляди різних станових груп населення під час роботи Комісії по складанню нового Уложення 1767-1774 рр.

Ідеї Просвітництва. Їх особливості та еволюція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]