Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inozemni_movu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Програма

зовнішнього незалежного оцінювання

з іноземної мови

на 2011/2012 навчальний рік

(Проект)

Сучасна парадигма шкільної освіти зумовлює розглядає іноземну мову як важливий засіб міжкультурного спілкування. Такий підхід зорієнтовує процес навчання на формування у випускників загальноосвітніх навчальних закладів здатності до соціального контакту з представниками іншої лінгвокультури в найтиповіших ситуаціях мовленнєвої взаємодії. Досягнення цього рівня сформованості навичок та вмінь забезпечується взаємопов’язаним комунікативним, когнітивним і соціокультурним розвитком учня.

Пропонована програма зовнішнього незалежного оцінювання створена з урахуванням основних положень Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти (рівень В1) та рівнів навчальних досягнень випускників середніх шкіл, викладених у змісті чинної програми з іноземних мов для загальноосвітніх навчальних закладів України (2-11 класи).

Зміст завдань для здійснення контролю якості сформованості іншомовної комунікативної компетенції уніфікується за видами і формами виконання та враховує особливості англійської, німецької, французької, іспанської мови.

Об'єктами контролю є читання і письмо як види мовленнєвої діяльності, а також лексичний і граматичний аспекти іншомовної комунікації (використання мови).

Зміст тестових завдань подається на автентичних зразках літературного мовлення, прийнятого у Великій Британії, Франції, Німеччині, Іспанії, та відповідає сферам і тематиці ситуативного спілкування, зазначеним у шкільній програмі.

Завдання для визначення рівня сформованості іншомовної компетенції в читанні орієнтується на різні його стратегії: з розумінням основної інформації (ознайомлювальне читання), повної інформації (вивчаюче читання) та пошук окремих фактів (вибіркове читання). Джерелами для добору текстів слугують інформаційно-довідкові, рекламні, газетно-журнальні матеріали, уривки з художніх творів, зміст яких узгоджується з навчальною програмою. Тексти (для ознайомлювального читання) можуть містити незнайомі слова – до 5%, а для вивчаючого та вибіркового читання – до 3%, про значення яких можна здогадатись із контексту, за словотворчими елементами, за співзвучністю з рідною мовою (слова-інтернаціоналізми). Загальний обсяг текстів не перевищує 2500 друкованих знаків.

Завдання для визначення рівня сформованості компетенції в письмі зорієнтовані на виконання комунікативно-творчих видів діяльності: писати повідомлення, опис, роздум на різні теми, пов'язані з інтересами та комунікативними потребами, що узгоджуються із змістом шкільної навчальної програми. Загальний обсяг письмового завдання не менше 100 слів.

Контроль лексичної та граматичної компетенції (використання мови) передбачає визначення рівня сформованості мовних навичок: здатності самостійно добирати і формоутворювати лексичні одиниці та граматичні явища відповідно до комунікативних потреб спілкування у межах сформульованих завдань. Основними засадами для вибору видів і змісту тестів слугують завдання комунікативно-когнітивного спрямування.

ВСТУП

Цей документ представляє собою Програму для українського національного екзамену з іноземних мов для вступу до вищих навчальних закладів. Призначення цього документу надати загальний перелік цілей та змісту запропонованого екзамену з іноземних мов. Програма описує зміст та модель екзамену з іноземних мов, яка базується на вимогах Державного стандарту та Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.

Вступні випробування з іноземної мови до вищого навчального закладу проводяться відповідно до змісту навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів, визначеного чинною Програмою з іноземних мов, затвердженою Міністерством освіти і науки України. Зміст і формат іспиту передбачає проконтролювати сформовані навички та вміння іншомовної комунікативної компетенції учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Об’єктами контролю є читання і письмо як види мовленнєвої діяльності і використання мови.

Включення розділу «Використання мови» до національного тесту спрямоване на перевірку рівня сформованості лексико-граматичних навичок та вмінь іншомовного спілкування, які є складовою частиною іншомовної комунікативної компетенції. І відтворюють мовний аспект спілкування. Чинною шкільною програмою передбачено такий рівень сформованості у випускників фонетичних, лексичних і граматичних навичок, який дозволяє їм здійснювати спілкування у межах окреслених сфер і тем. А це зумовлює авторів змісту вступних випробувань надавати перевагу мовленнєвому, а не мовному аспекту спілкування.

Вимоги щодо практичного володіння видами мовленнєвої діяльності, уміщені в цій Програмі, окреслюють основні характеристики умінь вступників з читання, аудіювання, письма, говоріння, на які необхідно орієнтуватися під час підготовки і проведення вступних випробувань.

Вимоги щодо володіння лінгвістичними компетенціями дають уявлення про обсяг лінгвістичних знань, якими мають володіти випускники загальноосвітніх навчальних закладів і які слугують їм для формування мовних навичок як базових механізмів для становлення мовленнєвих умінь.

У Програмі зовнішнього незалежного оцінювання визначено узагальнений список сфер і тематики спілкування, а також перелік комунікативних ситуацій для перевірки умінь письма.

УЧАСНИКИ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

У зовнішньому оцінюванні з іноземних мов беруть участь випускники загальноосвітніх навчальних закладів усіх форм власності, за результатами якого вони отримають відповідний бал у Сертифікаті із зовнішнього незалежного оцінювання. Бал сертифікату є підставою для зарахування на навчання у вищий навчальний заклад відповідного профілю.

МЕТА ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Мета – виявити рівень сформованості комунікативної компетенції в учнів-випускників загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до Державного стандарту та Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.

СТРУКТУРА ТЕСТУ

Таблиця 1

Читання

21 завдання

60 хв

Використання мови

12 завдань

30 хв

Письмо

1 завдання

60 хв

Загальна тривалість тесту: 2 год. 30 хв. Додаткового часу для заповнення бланків для відповідей не передбачено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]