Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya-Voronyuk.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вищий навчальний комунальний заклад

"Білгород-Дністровське педагогічне училище" Одеської області

П(Ц)К методики музичного виховання

ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА

КУРСОВА РОБОТА З ПЕДАГОГІКИ

студентки ІV курсу

відділення "Музичне мистецтво"

ВОРОНЮК ГАЛИНИ ВОЛОДИМИРІВНИ

Керівник:

ПАВЛЕНКО МАРИНА ОЛЕКСАНДРІВНА

м. Білгород- Дністровський

2013 р.

З М І С Т

Вступ……………………………………………………………………………3

Розділ 1. Формування естетичної культури - одне із завдань сучасної школи……………………………………………………………………………….5

    1. Основні принципи та завдання естетичного виховання в сучасній школі…………………………………………………………………………………5

    2. Процес формування особистості учнів та основні етапи виховання……………………………………………………………………………………...9

    3. Шляхи та засоби естетичного виховання молодших школярів…....11

Розділ 2. Дослідницько-експериментальна робота з реалізації завдань естетичного виховання молодших школярів……………….………………..17

2.1. Аналіз роботи школи з формування естетичної культури учнів……………………………………………………………………………………17

2.2. Дослідницька-експериментальна робота на уроках музики під час проходження переддипломної практики…………………………………………….18

2.3. Аналіз результату експерименту……………………………………….24

Висновки………………………………………………………………………28

Список використаної літератури……………………..……………………30

Додатки.

Вступ

Всебічний гармонійний розвиток особистості не можна уявити без естетичної вихованості. Естетичне виховання передбачає розвиток в людини почуттів прекрасного,формування вмінь і навичок творити красу у навколишній дійсності, вміти відрізняти прекрасне від потворного, жити за законами духовної краси.

Двадцяте століття було наповнене соціальними потрясіннями революціями, війнами, голодом, терором, технічними катастрофами, економічними катаклізмами. Все це призводило до руйнування краси навколишнього світу і краси людського духу насамперед. Єдність естетичного і морального виховання, а також виховання громадянського і політичного, гармонія істини, добра і краси є передумовою ефективного естетичного виховання.

Естетичне виховання тісно пов'язане з культурою народу. З одного боку, воно відображає надбання культури, а з другого — стимулює подальший розвиток культури конкретного народу, активно впливає на творення нових духовних цінностей, мистецьких витворів. Разом з тим естетичне виховання має бути спрямоване на формування свідомості людей у дусі поваги і приязні, товариськості та дружби.

Треба об'єктивно визнати, що впродовж десятиліть естетичне виховання перебувало в занепаді. Завдання пробудження в кожній дитині відчуття прекрасного,озброєння її вміннями творити красу у житті замінювалися загальними заходами, святами, конкурсами, якими була охоплена незначна частина вихованців. У школах на предмети естетичного циклу відводилась мізерна кількість годин. Сім'я самостійно не могла забезпечити умови для естетичного виховання своїх дітей, бо батьки самі не були підготовлені до цієї роботи.

Людина, позбавлена почуття прекрасного, естетичної культури, є недосконалою, духовно бідною, хоча б яким матеріальним багатством вона не прагнула компенсувати цей недолік. Естетичне ставлення людини до світу формується і розвивається протягом всього її життя.

Багато письменників, педагогів, діячів культури (К. Ушинський, Л. Толстой, В. Сухомлинський, Д. Кабалевський, Б.Неменський –констатують особливе значення щодо молодшого шкільного віку і особливостей цього віку.

Видатні вчені, естети і педагоги Ю. Борев, О. Буров, В. Вансаалов, В. Розумний, В. Скатерщиков, Є. Квятковський, М. Лайзеров, А. Макаренко, О. Семашко, В. Сухомлинський, зробили значний внесок у розробку теорії естетичного виховання. Насамперед вони визначили основні поняття, на які потрібно спиратися при побудові системи естетичного виховання.

Естетичне виховання спрямоване на формування здатності сприймати дитиною прекрасне у навколишньому середовищі і мистецтві, на розвиток естетичних почуттів, суджень, смаків, умінь, творчих здібностей, потреби брати участь у створенні прекрасного в житті і художній творчості.

Вказуючи на все вищезазначене, ми вважаємо доречним досліджувати тему «Естетичне виховання молодших школярів засобами музичного мистецтва».

Мета – дослідження форм і методів естетичного виховання молодших школярів в процесі виховання.

Об’єкт - естетичне виховання молодших школярів.

Предмет – форми та засоби естетичного виховання молодших школярів в процесі виховання.

Завдання дослідження:

1) на основі вивченої психолого-педагогічної, культурологічної, літератури визначити сутність, структуру, зміст, шляхи естетичного виховання молодших школярів;

2) проаналізувати шляхи впровадження ідей щодо естетичного виховання;

3) проведення дослідницько-експериментальної роботи.

При розв'язанні поставлених питань використовувались методи дослідження: анкетування; спостереження; бесіда; кількісний аналіз результатів дослідження; якісний аналіз результатів дослідження.

Розділ 1. Формування естетичної культури - одне із завдань сучасної школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]