Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_za_nayd_chasiv_do_18_st.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Опорні поняття та терміни:

ВІЛЬНІ ВІЙСЬКОВІ СЕЛА – державна власність Війська Запорозького (Гетьманщини). Завоювавши в ході Визвольної війни особисту свободу, більшість селян перейшла в розряд вільних військових поселенців. Населені ними В. в. с. у др. пол. ХVІІ ст. становили більше половини усіх населених пунктів Гетьманщини. Селяни В. в. с. були особисто вільними, але платили т. зв. загальнонародні податки й використовували різні повинності на користь Війська. Вони сплачували податки на утримання армії та старшинської адміністрації, забезпечували продовольством і фуражем наймане гетьманське (охотницьке), військо, харчовими продуктами, сіном, дровами гетьманський двір і т. ін. З часом вони переходили у власність козацько-старшинської верхівки.

ГЕНЕРАЛЬНА СТАРШИНА – вище військове і цивільне керівництво Війська Запорозького. Зосереджувала у своїх руках управління органами державної влади і перетворилась на державну адміністрацію Гетьманщини.

ЗАЙМАНЩИНА – узвичаєний спосіб закріплення земельної власності на правах першості в зайнятті вільних земель. У такий спосіб відбувалося масове покозачення селян: вони переходили в інші місця. На правах займанщини покозачене селянство оволоділо землями коронної шляхти і магнатів.

МАЙДАН – селітряна яма, розрита під час добування селітри могила. Мала кільцевидну форму, що утворювалась при вибиранні багатого на селітру грунту з центральної частини кургану.

Література:

  1. Борисенко В.Й. Соціально-економічний розвиток Лівобережної України в другій половині XVIІ ст. – К., 1986.

  2. Крип’якевич І.П. Богдан Хмельницький. – Львів, 1990.

  3. Степанков В.Аграрна політика Б.Хмельницького (1648-1657 рр.) // Феодалізм на Україні: Збірка наукових праць. – К., 1990. – С. 52-65.

  4. Смолій В.А. Українська козацька держава // УІЖ. – 1991. - № 4. – С. 5-20.

  5. Смолій В.А., Гуржій О.І. Становлення української феодальної державності // УІЖ. – 1990. - № 10. – С. 10-21.

Семінари № 25-26

ГЕОПОЛІТИЧНІ ВЕКТОРИ ДІЯЛЬНОСТІ КОЗАЦЬКОЇ

Старшини (1660-1676)”

Мета: З’ясувати основні події доби Руїни та етапу боротьби за возз’єднання «розполовиненої» України. Переконатися, що внаслідок постійної боротьби козацької верхівки за булаву, низки невдалих кроків та помилок, зради союзників, намагання Польщі, Росії та Туреччини контролювати хід подій в українських землях втратив підтримку народних мас гетьман П. Дорошенко, котрий прагнув об’єднати українські землі та унезалежити їх. З його падінням пов’язаний завершальний акт Української національної революції.

План

  1. Відхід Правобережної України до Польщі. Спроби гетьманів Ю. Хмельницького і Павла Тетері поширити свою владу на Лівобережну Україну в 1660-1663 рр.

  2. Обрання гетьманом І. Брюховецького . Московські статті 1665 р.

  3. Гетьманування П. Тетері на Правобережжі (1663-1665 рр.)

  4. Боротьба гетьмана П.Дорошенка за відновлення незалежної Української держави (1665-1676 рр.)

  5. Гетьманування Д. Многогрішного (1667-1672 рр.). Глухівські статті 1669 р.

  6. Обрання гетьманом І.Самойловича (1672-1687). Падіння уряду П.Дорошенка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]