Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник до практичних занять з оториноларингології для викладання за кредитно-модульною системою .doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Отоскопія

Обстеження вуха починають з огляду вушної раковини та завушної ділянки і суміжних відділів голови, шиї та обличчя. Потім здійснюють пальпацію та перкусію соскоподібного відростка.

Отоскопію проводять за допомогою лобного рефлектора та вушних лійок різних розмірів. Початковий відділ зовнішнього слухового ходу можна оглянути без вушної лійки. Вушну лійку потрібного розміру вводять у зовнішній слуховий хід до перешийка, утримуючи великим, вказівним і середнім пальцями руки за обідок. Зовнішній слуховий хід випрямляють шляхом відтягування вушної раковини у дорослих і дітей старшого віку догори, назад і назовні, а у дітей молодшого віку — донизу та назад.

У нормі зовнішній слуховий хід вільний, шкіра його блідо-рожевого кольору. Барабанна перетинка сірого кольору, блискуча, з перламутровим відтінком. На ній розрізняють обов'язкові утворення — пізнавальні ознаки, або пункти: ручка молоточка, його бічний відросток, передня та задня молоточкові складки, світловий рефлекс, пупок. У нормі барабанна перетинка рухома, що визначається за допомогою пневматичної вушної лійки Зіглє.

Мікроотоскопію здійснюють за допомогою операційного мікроскопа, що дозволяє визначити деталі будови барабанної перетинки та патологічні зміни на ній. При цьому чіткіше видно характер перфорації, грануляції, поліпи, стан слизової оболонки медіальної стінки барабанної порожнини.

4. Самостійна робота студентів .

Студенти самостійно засвоюють методику роботи з лобним рефлектором, проводять передню риноскопію, орофарингоскопію, задню риноскопію, непряму ларингоскопію та отоскопію.

ПІДСУМКОВИЙ ЕТАП ЗАНЯТТЯ

  1. Визначення підсумкового рівня знань студентів . Розв'язання ситуаційних задач, робота з тестовими завданнями.

2. Підсумок заняття

Аналіз досягнення мсти практичного заняття. Визначення теми наступного

практичного заняття і завдань до нього.

VIII. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Оториноларингологія / За ред. Д.І. Заболотного, Ю.В. Мітіна, В.Д. Драгомирецького. — К.: Здоров'я. — 1999. — С. 94—95, 103—104, 115—118.

  2. Мітін Ю.В. Оториноларингологія (лекції). — К.: Фарм Арт, 2000. — С. 4—9.

  3. Тестові завдання для контролю знань студентів з оторино-ларингології. — К., 1996. — С. 6—8.

  4. Пальчун В.Т., Крижов А.И. Оториноларингологія. — М.: Литера, 1997. — С. 94—127.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ

З АНАТОМІЇ ТА ФІЗІОЛОГІЇ ЛОР-ОРГАНІВ

Беручи до уваги важливе значення послідовності в опануванні студентами теоретичних і клінічних дисциплін, сучасну постановку питання інтеграції викладання у вузі, на першому занятті слід визначити початковий рівень знань студентів з анатомії та фізіології ЛОР-органів.

Це тестування дозволяє оцінити ступінь індивідуальної підготовки студентів, їх ерудицію і рівень знань, отриманих на попередніх курсах під час вивчення теоретичних дисциплін. Ми рекомендуємо з наведених контрольних запитань

пропонувати студентам по 3—4 запитання з різних розділів дисципліни.

Протягом 20 хв. студенти в письмовій формі відповідають на запропоновані запитання. Аналіз результатів можна провести в кінці першого або на початку другого заняття.