Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник до практичних занять з оториноларингології для викладання за кредитно-модульною системою .doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 2

Хворий скаржиться на гнійні виділення з лівого вуха, зниження слуху. Хворіє 3 роки, неодноразово лікувався. Отоскопія: в лівому слуховому ході – гнійні виділення; ниркоподібний дефект барабанної перетинки, який не доходить до anulus tympanicus. Слизова оболонка барабанної порожнини почервоніла, набрякла, в барабанній порожнині гній. ШМ AD/AS=6/3 м.

A. Лівобічний ексудативний отит.

B. Лівобічний хронічний гнійний епітимпаніт.

C. Лівобічний гострий гнійний середній отит.

D. Лівобічний хронічний катар середнього вуха.

*E. Лівобічний хронічний гнійний мезотимпаніт.

Задача 3

Хвора, 45 років, скаржиться на біль у лівому вусі, значні гнійні виділення, зниження слуху, підвищення температури тіла до 37,7°С. Страждає на гноєтечу з лівого вуха після перенесеного в дитинстві кору. Неодноразово лікувалася стаціонарно і амбулаторно. Два тижні тому хвора застудилась, і процес у вусі загострився. Дані отоскопії: у зовнішньому слуховому ході зліва значна кількість гною з неприємним запахом, барабанна перетинка тотально зруйнована, грануляції на медіальній трінці барабанної порожнини, у верхніх відділах – білі епідермальні маси. Слизова оболонка барабанної порожнини гіперемована, лівий соскоподібний відросток звичайної форми. Інщі ЛОР-органи без змін. Встановіть максимально повний діагноз.

A. Загострення лівобічного хронічного гнійного епітимпаніту, ускладненого грануляціями, лабіринтитом, каріесом кістки.

*B. Загострення лівобічного хронічного гнійного епітимпаніту, ускладненого грануляціями, нагноєною холестеатомою, каріесом кістки.

C. Лівобічний гострий гнійний середній отит, мастоїдит, некроз стінки лабіринту.

D. Загострення лівобічного хронічного гнійного мезотимпаніту, ускладненого грануляціями, каріесом кістки.

E. Лівобічний хронічний гнійний мезотимпаніт, екстрадуральний абсцес, нагноєна холестеатома.

Задача 4

Хвора, 56 років, госпіталізована у ЛОР-відділення зі скаргами на запаморочення, хиткість під час ходьби, слизисто-гнійні виділення з правого вуха. Хворіє на хронічний середній отит протягом 20 років. Два дні тому назад збільшились слизисто-гнійні виділення з неприємним запахом у правому зовнішньому слуховому ході, вперше з”явились запаморочення та хиткість ходи. Дані отоскопії: у зовнішньому слуховому ході праворуч слизисто-гнійні виділення з неприємним запахом, барабанна перединка рожева з крайовою перфорацією в передньоверхньому квадранті. Виявлена позитивна фістульна проба, горизонтальний дрібнорозмашистий ністагм під час погляду вправо. Під час ходьби відхиляється вліво, в позі Ромберга падає вліво. Встановити попередній діагноз

*A. Загострення хронічного гнійного епітимпаніту праворуч, ускладненого гострим серозним обмеженим лабіринтитом, лабіринтитом.

B. Загострення хронічного гнійного епітимпаніту праворуч, ускладненого нагноєною холестеатомою, хронічним дифузним лабіринтитом.

C. Правобічний гострий гнійний середній отит, некроз стінки лабіринту, гострий дифузний гнійний лабіринтит.

D. Загострення хронічного гнійного мезо тимпаніту праворуч, ускладненого гнійним лабіринтитом, каріесом кістки.

E. Правобічний хронічний гнійний мезотимпаніт, абсцес мазочка.