Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник до практичних занять з оториноларингології для викладання за кредитно-модульною системою .doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.07 Mб
Скачать

____________________________________________________________Заняття 2 Клінічна анатомія, фізіологія внутрішнього вуха, методи дослідження слухового та вестибулярного аналізаторів.

I. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ. Захворювання вуха та порушення слухової і вестибулярної функцій є однією з найчастіших патологій людини. Встановлення діагнозу, вибір раціональної лікувальної тактики, яка включає виконання різних досліджень і складних хірургічних втручань, неможливі без глибокого знання клінічної анатомії та фізіології слухового та вестибулярного аналізаторів. Тому знання методів дослідження слухового та вестибулярного аналізаторів є необхідним у роботі лікарів різного профілю — отоларингологів, педіатрів, невропатологів, терапевтів, інфекціоністів.

II. ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТТЯ — 3 академічні години.

  1. МЕТА ЗАНЯТТЯ: знати клінічну анатомію та фізіологію внутрішнього вуха, навчитися проводити дослідження слухового і вестибулярного аналізаторів, оцінювати аудіометричні дослідження, проводити диференційно - топічну діагностику порушень слуху

  2. СТУДЕНТ ПОВИНЕН ЗНАТИ

1. Клінічну анатомію внутрішнього вуха.

  1. Вікові особливості будови вуха.

  2. Фізіологію слухового та вестибулярного аналізаторів.

  3. Суб'єктивні методи дослідження слуху: обстеження слуху за допомогою «живої» мови та камертонів, тональну порогову аудіометрію, надпорогову аудіометрію, мовну аудіометрію.

  4. Об'єктивні методи: визначення ауропупілярного та ауропальпебрального рефлексів, акустичну імпедансометрію, реєстрацію слухових викликаних потенціалів.

  5. Дослідження спонтанних вестибулярних порушень: запаморочення, спонтанного, позиційного та пресорного ністагму, статокінетичної стійкості, вегетативних розладів;

V. Студент повинен уміти

  1. Виконати отоскопію.

  2. Визначити рухливість барабанної перетинки та провести пневмомасаж її за допомогою вушної лійки Зіглє.

  3. Визначити прохідність слухової труби, провести проду­вання її за методом Політцера; мати уявлення про катете­ризацію.

  4. Дослідити слух за допомогою "живої" мови та камертонів.

  5. Оцінити типові види аудіограми в нормі, при порушенні звукопровідного, звукосприймального апарату та їх комбінованому ураженні.

  6. Оцінити дані тимпанометрії.

  7. Серед скарг та даних анамнезу вибрати симптоми, що дозволяють запідозрити наявність вестибулярних порушень у хворого.

  8. Виконати дослідження спонтанних вестибулярних порушень.

  9. Виконати дослідження ампулярного апарату за допомогою обертальної проби за методикою Р. Барані та калоричної проби за методикою Н.С. Благовєщенської.

VI. Оснащення заняття

  1. Кісткові препарати: скронева кістка, вушний лабіринт, слухові кісточки.

  2. Муляжі вуха, лабіринту, спірального органа.

  1. Таблиці: анатомія зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха, сагітальний розріз барабанної порожнини, провідні шляхи слухового аналізатора, схема будови спірального органа.

  2. Інструменти та прилади: набір лійок для отоскопи, пневматична лійка Зіглє, отоскоп, балон Політцера, вушний катетер.

  3. Питання для самопідготовки та опитування.

  4. Ситуаційні задачі для визначення підсумкового рівня знань.