Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник до практичних занять з оториноларингології для викладання за кредитно-модульною системою .doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 5

Хворий, 32 років, скаржиться на різкий біль у правому вусі, значні гнійні виділення з нього, підвищена температура тіла до 38,5 °С, запаморочення, зниження слуху. Хворіє 5 день. Об”єктивно: спонтанний горизонтальний дрібнорозмашестий ністагм при погляді вправо і прямо. Під час ходьби відхиляється ліворуч, в позі Ромберга падає ліворуч. Шепітну мову правим вухом сприймає біля вушної раковини, лівим – з відстані 5м. Дані отоскопії: у правому слуховому ході слизисто-гнійний вміст, пульсуючий рефлекс, барабанна перетинка гіперемована, набрякла, інфільтрована. Складіть план лікування хворого.

A. Інтенсивна протизапальна, дегідратаційна, дезінтоксикаційна терапія.

B. Парацентез, масивна протизапальна, дегідратаційна терапія, антикоагулянти.

C. Інтенсивна протизапальна, дегідратаційна терапія, при неефективності – радикальна сануюча операція.

D. Антромастоїдотомія, хірургічна декомпресія лабіринту, протизапальна, дегідратаційна, дезінтоксикаційна терапія.

*E. Інтенсивна протизапальна, дегідратаційна терапія, при неефективності-антромастоїдотомія.

Заняття 6

Негнійні захворювання вуха.

I. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ. Негнійні захворювання вуха трапляються порівняно часто і нерідко призводять до вираженої приглухуватості. Порушення слуху позначається також на соціальній сфері, оскільки нерідко змушує людину відмовлятись від своєї професії. Приглухуватість часто супроводжується неприємним шумом у вухах. Втрата слуху в ранньому дитячому віці може призводити до глухонімоти. Ураження вестибулярного апарату зумовлює втрату працездатності, навіть призводить до інвалідності.

II. ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТТЯ — 3 академічні години.

III. МЕТА ЗАНЯТТЯ: навчитися ставити діагноз катару середнього вуха, сенсоневральної приглухуватості, отосклерозу, хвороби Меньєра, проводити диференціальну діагностику та визначати раціональну тактику лікування хворих.

IV. Студент повинен знати

1. Етіологію та патогенез катару середнього вуха, сенсоневраль­ної приглухуватості, отосклерозу, хвороби Меньєра.

  1. Клініку та діагностику цих захворювань.

  2. Принципи їх лікування та профілактики.

V. Студент повинен уміти:

  1. Серед скарг та даних анамнезу хвороби вибрати симптоми, що дозволяють запідозрити наявність катару середнього вуха, сенсоневральної приглухуватості, отосклерозу, хвороби Меньєра.

  2. Провести отоскопію, оцінити стан зовнішнього вуха, бара­банної перетинки. Оцінити і співставити найбільш інформа­тивні та об'єктивні ознаки, що притаманні для інших захворювань.

  1. Виконати дослідження слуху за допомогою мови та камертонів, оцінити дані аудіометричного дослідження.

  2. Виконати дослідження вестибулярної функції, оцінити дані вестибулометрії.

  3. Оцінити дані рентгенологічного дослідження скроневої кістки за методом Стенверса, а також за допомогою комп'ютерної та магнітно-резонансної томографії.

  4. Скласти план лікування хворого на катар середнього вуха, сенсоневральну приглухуватість, отосклероз, хворобу Меньєра.

  5. Надати допомогу під час нападу хвороби Меньєра.

  6. Уміти виконати пневмомасаж барабанної перетинки, продування слухових труб за методикою А. Політцера, мати уявлення про методику катетеризації слухової труби.