Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник до практичних занять з оториноларингології для викладання за кредитно-модульною системою .doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 5

Хворий 40 років звернувся до лікаря із скаргами на гноєтечу з правого вуха та асиметрію обличча. Під час огляду відмічається опущення правого кута рота, згладженість носогубної складки з цього ж боку. У відповідь на прохання заплющити очі хворий нещільно заплющує праве око. Під час отоскопії у зовнішньому слуховому ході визначають рідкі гнійні виділення. Після туалету зовнішнього слухового ходу оглянута барабанна перетинка, яка гіперемована, інфільтрована, дещо випинається. У центрі визначається невеличка перфорація з якої виділяються краплі гною в такт пульсу. Визначити лікувальну тактику.

A. Антромастоїдотомія, антибактеріальна, антиневритна, дегідратаційна терапія.

B. Загальнопорожнинна операція, антибактеріальна, дезінтоксикаційна, антиневритна терапія.

C. Дезінтоксикаційна, антибактеріальна, антиневритна, дегідратаційна терапія.

*D. Парацентез, антибактеріальна, антиневритна, дегідратаційна терапія.

E. Декомпресія каналу лицевого нерву, антибактеріальна, антиневритна, дегідратаційна терапія.

ЗАНЯТТЯ 5

Хронічний гнійний середній отит, лабіринтит. Сануючі та слуховідновлюючі операції вуха.

І. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ. Хронічний гнійний середній отит, поширеність якого залишається достатньо високою, належить до тяжких захворювань вуха. Цей патологічний процес є однією з головних причин зниження слуху людини і, крім того, призводить до виникнення таких захворювань, як лабіринтит, парез лицьового нерва, внутрішньочерепні ускладнення. Тому знання етіології, патогенезу, патологічної анатомії, клініки, принципів лікування хронічного гнійного середнього отиту та його можливих ускладнень, є надзвичайно важливими в роботі широкого кола спеціалістів — оториноларингологів, невро­патологів, окулістів, нейрохірургів, терапевтів, педіатрів, інфекціоністів.

II. ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТТЯ — 3 академічні години.

НІ. МЕТА ЗАНЯТТЯ: вивчити етіологію, патогенез, патологічну анатомію, клініку двох основних форм хронічного гнійного отиту — мезотимпаніту і епітимпаніту; навчитися ставити діагноз хронічного гнійного середнього отиту, лабіринтиту, проводити диференціальну діагностику та визначати раціональ­ну тактику лікування хворих; ознайомитися з хірургічними втручаннями на вусі — сануючими операціями вуха, тимпано­пластикою.

IV. Студент повинен знати

  1. Етіологію, патогенез, патологічну анатомію хронічного гнійного середнього отиту.

  2. Класифікацію та клініку хронічного гнійного середнього отиту.

  3. Принципи лікування хронічного гнійного мезо- та епітим­паніту (консервативне та хірургічне — сануючі операції, тимпанопластику).

  4. Етіологію, патогенез, клініку та лікування різних форм лабіринтиту.

V. Студент повинен уміти

  1. Серед скарг та даних анамнезу хвороби вибрати симптоми, що дозволяють запідозрити наявність хронічного гнійного середнього отиту та лабіринтиту, з'ясувати фактори виникнення захворювання.

  2. Виконати обстеження соскоподібного відростка, провести отоскопію, оцінити стан середнього вуха — барабанної перетинки, барабанної порожнини, її патологічного вмісту, прохідність слухової труби.

  3. Виконати дослідження слуху, оцінити дані аку-, аудіо-та вестибулометрії.

  1. Оцінити дані рентгенологічного дослідження скроневої кістки за методом Шюллера, комп'ютерної томографії.

  2. Запідозрити розвиток лабіринтиту, провести диферен­ціальну діагностику лабіринтиту і патології мозочка.

  3. Скласти план лікування хворого на хронічний мезо- та епітимпаніт — консервативного, хірургічного; уточнити показання до тимпанопластики.

  1. Скласти план лікування хворих на різні клінічні форми лабіринтиту.

  2. Уміти виконати типові маніпуляції: промивання і туалет вуха, введення вушних крапель у барабанну порожнину і слухову трубу методом компресії, вкладання у вухо турунди, накладання вушної пов'язки.