Добавил:
dipplus.com.ua Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економічна діяльність України 6503 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Програмні питання:

  1. Показники залученності Україн у світову торгівлю.

  2. Україна на світових товарних ринках (доповідь, дискусія у групі).

  3. Охарактеризуйте специфіку експортного потенціалу України.

  4. Структура українського імпорту та напрямки оптимізації імпортної політики України.

  5. Інституційні посередники в міжнародній економічній діяльності України: біржі, аукціони, тендери, виставки та ярмарки.

  6. Посередницькі операції в міжнародній економічній діяльності України.

  7. Структурні зміни у зовнішньої торгівлі України та їх причини (доповідь, дискусія у групі).

  8. Пріоритети державної політики регулювання міжнародної торгівлі України (доповідь, дискусія у групі).

  1. Тарифні та нетарифні інструменти регулювання міжнародної економічної діяльності України.

  2. Торговельні режими України з країнами світу.

  3. Торговельні війни як інструмент геополітичних цілей (доповідь, дискусія у групі).

  4. Діяльність міжнародних організацій в контексті вирішення проблем торговельних війн (доповідь, дискусія у групі).

  5. Умови та наслідки членства України в СОТ (доповідь, дискусія у групі).

Методологія проведення семінару:

    1. Відповіді на питання семінару (програмні питання) передбачає залучення декількох студентів до відповіді на поставлене викладачем програмне питання з наведеного переліку:

    1. Експрес-опитування з основних питань семінару передбачає залучення всіх студентів групи, кожному пропонується 1 питання відкритого типу (з питань 1, 2 4, 6), що вимагають чіткого визначення. Позитивну оцінку студент отримує в разі правильної відповіді.

    1. Презентація доповідей на попередньо обрану тему в контексті теми семінару передбачає в виступ студента (не більше 10 хвилин) із підготовленою презентацією доповіді за обраною темою.

Теми доповідей:

1.Україна на світових товарних ринках.

2.Структурні зміни у зовнішньої торгівлі України та їх причини.

3.Пріоритети державної політики регулювання міжнародної торгівлі України.

4.Торговельні війни як інструмент геополітичних цілей.

5.Діяльність міжнародних організацій в контексті вирішення проблем торговельних війн.

6.Умови та наслідки членства України в СОТ.

Презентація доповідей : До кожної доповіді готується альтернативний підхід заздалегідь призначеним опонентом з числа студентів групи (не більше 5 хвилин). Позитивну оцінку (максимально 1 бал) студент отримує в разі обґрунтованого виступу з альтернативним підходом до тематики доповіді.

Дискусія між студентами групи відбувається під керівництвом викладача щодо доповіді та виступу опонента. Підведення підсумків обговорення викладачем за кожною темою обговорення.

Позитивну оцінку (максимально 1 бал) за участь у дискусії студент отримує в разі змістовного виступу щодо тематики доповіді.

    1. Мозковий штурм на тему «Формування оптимальної експортно-імпортної стратегії України: проблеми та перспективи» організовується таким чином, що академічна група поділяється на 2 підгрупи, в яких студенти протягом часу, визначеного викладачем, формують позицію групи завдяки висловлюванню тез та альтернативних до них думок, безглуздих ідей, асоціацій з літературними та інишими творчими сюжетами. Позицію кожної підгрупи висловлює один представник, кожному доповідачу надається до 5 хвилин часу на висловлення тез щодо проблем та напрямків формування оптимальної експортно-імпортної стратегії України з урахуванням наявного потенціалу країни та досвіду зарубіжних країн. Характерною особливістю даного виду роботи є мінімізація критичних зауважень з боку викладача та колег на представлені студентами конкурентні моделі, що дозволяє сформувати міжособистісні навички і уміння. Результатом повинна стати оптимальна експортно-імпортна стратегія України, що враховує попередні раціональні пропозиціїі виключає ті, що все ж таки викликали об’єктивні критичні зауваження і були неадекватними потенціалу національного розвитку.

  1. Практична робота №1. Передбачає роботу в комп’ютерному класі з програмним комплексом MD Office під керівництвом викладача. Заняття має тренувальний характер і передбачають виконання розрахункових робіт – вирішення конкретних завдань щодо визначення митної вартості товарів.

  1. Відповіді на питання семінару (програмні питання) передбачає залучення декількох студентів до відповіді на поставлене викладачем програмне питання з наведеного переліку