Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спец книга.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Загальне уявлення про психокорекцію як напрям практичної психології

Психологічна корекція визначається як спрямована психологічна дія на ті чи інші психологічні структури з метою забезпечення повноцінного розвитку і функціонування особистості. Термін «корекція психічного розвитку» як позначення певної форми психологічної діяльності вперше виник в дефектології у ситуації аномального розвитку. Там він означає виправлення недоліків, відхилень в розвитку дитини. У психології психокорекцію стали трактувати як сукупність заходів психологічної дії, впливу, спрямованих на доформування відсутніх психічних функцій, а також усунення відставання, відхилень, порушень психічного розвитку. Надалі в міру розвитку прикладної вікової психології відбулося розширення сфери застосування поняття «корекція» на сферу нормального психічного розвитку. Психокорекцією в даний час стали називати чи не будь-який прояв активності психолога-практика, що виходить за межі діагностики.

Близьким за значенням є термін «компенсація» - урівноваження, вирівнювання, розвиток порушених функцій та перебудова збережених для заміщення порушених, внаслідок чого усуваються нерівномірності психічного розвитку.

«КУорекція» - це зовнішня психологічна дія, цілеспрямована на призведення психічного стану людини у відповідність з наперед відомою «нормою психічного розвитку». Це означає зовнішнє, стороннє втручання, деколи достатньо жорстке, в ті чи інші психічні прояви людини. Залежно від змістово-психологічної спрямованості у межах нормального онтогенетичного розвитку виділяють корекцію розумового розвитку, розвитку особистості, корекція і профілактика невротичних станів і неврозів).

Здійснення психокорекційної роботи може відбуватися у трьох найважливіших позиціях:

1. «Роби як я!» (психолог бере відповідальність на себе і пропонує досить жорстку схему роботи);

2. «Давай зробимо разом!» (психолог ділиться відповідальністю з клієнтом);

3. «Вибирай з цих способів сам!» (клієнту пропонується самому взяти відповідальність на себе).

Не слід категорично стверджувати безумовну перевагу якій-небудь однієї позиції в порівнянні з іншими. Конкретні завдання, що виникають в ході психокорекційної роботи, диктують вибір тактики та уподобань професійної діяльності практичного психолога.

Психокорекційна робота проводиться в двох основних формах: групова і індивідуальна. Програма психокорекції створюється, як правило, на основі результатів психодіагностичного обстеження і грунтується на тих методологічних принципах, яких дотримується практичний психолог. Поняття психокорекції, як у найбільш розповсюдженому його трактуванні, тісно пов'язане з поняттям норми психічного розвитку. Оскільки «норма» для того чи іншого віку, тих або інших психічних функцій досить часто трактується дослідниками по-різному, то межі «нормального» не є в науці чітко визначеними. У зв'язку з відносністю поняття «норма» виникає питання про можливі шляхи здійснення психокоректуючої роботи. Стратегічно можна позначити два основні підходи:

1. Реалізація корекції як приведення до середньої норми, яка визначена статистично, на основі виробленої єдиної для всіх «універсальної психотехнології»;

2. Надання психологічної допомоги, зорієнтованої на індивідуальні особливості людини, її специфічні можливості і, в цілому, на унікальність її психічного та особистісного розвитку.