Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спец книга.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Соціальне замовлення і завдання, що виникають перед практичним психологом при роботі з клієнтом

Соціальне замовлення на роботу практичного психолога формується в суспільстві, або точніше, в деякій його частині, що усвідомила необхідність у професійній допомозі для подолання психологічних чи особистісних труднощів. Першими усвідомили важливість і потрібність особливого виду діяльності психолога - практичної, представники професій типу «людина-людина (за типологією Е. А. Клімова), перш за все, педагоги. Саме тому в нашій країні в даний час отримала найбільше розвитку служба практичної психології освіти. Найбільше число практичних психологів працює зараз у сфері освіти.

Проте все гостріше ставиться питання про необхідність кваліфікованих спеціалістів-психологів в установах і організаціях самого різного профілю для работи з персоналом.

Активно розвивається практична психологія в бізнесі, в рекламній справі, в управлінській сфері. Виникла потреба у психологах-іміджмейкерах, психологах, які вміють працювати з політиками.

Завдяки соціальним змінам, що відбуваються, психолог набув нового суспільного статусу, що вимагає від нього ясного розуміння звернених до нього очікувань. Р. С. Абрамова вводить поняття Замовника, Клієнта й Користувача психологічної інформації.

Клієнт - людина, яка передає психологу знання про себе та про інших людей; при цьому він вважає себе прямо або опосередковано відповідальним за зміст цієї психологічної інформації.

Замовник - людина, що звертається до психолога за психологічною інформацією (про себе, свою організацію чи інших людей).

Користувач - людина, яка одержуює від психолога психологічну інформацію.

У взаємодії клієнта з психологом виділяються чотири типи проблем, що відображені в таблиці:

Проблеми взаємодії клієнта з психологом

Система оцінок психологічної інформації клієнтом

Завдання психолога у роботі з таким замовленням

Соціальні

«правильно-неправильно»

Змінити систему оцінок, допомогти побачити свою мету у світі

Етичні

«добре-погано»

Показати обмеженість цієї оціночної шкали

Моральні

«добро-зло»

Продемонструвати абсолютність добра і зла,

проблемність вибору позиції добра і необхідність боротьби зі злом нетотожність їх критеріїв для різних типів людей

Психологічні

гнучка система оцінок

Надати психологічну допомогу

Робота практичного психолога полягає в тому, щоб добитися від клієнтів переформулювання задач перших трьох типів в задачі психологічні. Лише тоді практичний психолог здатний надати реальну допомогу клієнту в вирішенні його проблем.

Психологічна допомога, психологічне сприяння, психологічна підтримка і психологічний супровід

Психологічна допомога представлена в сукупності основних напрямів професійної діяльності практичного психолога: психопрофілактиці, психодіагностиці, психокорекції, психологічному консультуванні і психотерапії. При цьому під наданням психологічної допомоги мають на увазі послуги психолога тим, хто має серйозні труднощі в соціалізації, адаптації (в школі - тим, хто має труднощі у процесі навчання). Завдання психолога, таким чином, уподібнюється завданню лікаря: поставити діагноз, нормалізувати життєдіяльність людини, повернути її в загальне русло. Іншими словами - знову зробити її «такою як всі».

Дещо інший підхід з'явився вже в середині восьмидесятих років. Основна ідея цього підходу у сфері практичної психології полягала у постановці нового завдання - «сприяння». Суть нової позиції не зводилася, зрозуміло, тільки до заміни терміну. Йшлося про те, що працювати психологу слід не тільки з тими, у кого є проблеми, а зі всіма людьми, спонукаючи їх до розвитку. Для психолога, що працює в школі, це означає включення в освітній процес як рівноправного учасника, що сприяє учням, вчителям, батькам.

Майже одночасно з терміном «сприяння» з'явився термін «підтримка». У науковій літературі стали зустрічатися такі словосполучення, як «психологічна підтримка процесу навчання», «психологічна підтримка освітнього середовища», «психологічна підтримка розвитку дітей». Проте не можна сказати, що слово «підтримка» міцно закріпилося у професійній психологічний мові фахівців замовників та користувачів.

Останніми роками широко вживаним стало словосполучення «психологічний супровід». Ідеологія супроводу полягає в тому, щоб не захищати дитини від труднощів, не вирішувати її проблеми замість неї, а створювати умови для здійснення нею усвідомленого, відповідального і самостійного вибору на її життєвому шляху. Психолог йде поряд з дитиною як друг і помічник. Дитина завжди може звернутися до нього за допомогою, але це не значить, що психолог стане все робити за неї. В парадигмі супроводу функції психолога нагадують в чомусь роботу охоронця. Його і не видно, можливо, доки він не буде потрібним. Частіше за все його завдання - це створення сприятливих умов дитині для самостійного вирішення своїх проблем. Але бувають моменти, коли він повинен рішуче втрутитися, або зупинити, або повести за собою, щоб врятувати чи допомогти.