Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ екзамен.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.79 Кб
Скачать

1. Охарактеризувати предмет, мету і завдання практичної соціальної роботи.

Метою соціальної роботи є проведення клієнта із пасивного споживача соціальних послуг, в активну особистість небайдужу до власної долі.

Предметом соціальної роботи є процеси і явища, що зумовлюють життєдіяльність особистості, вдосконалення соціальних умов життя різних категорій населення.

Завдання:

-розширення можливостей та самостійності клієнтів у подоланні їхніх проблем.

2.Проаналізувати світові моделі соціального захисту населення.

Соціальний захист спрямований на матеріальне забезпечення населення від соціальних ризиків: хвороба, інвалідність, старість, тощо. Соціальний захист включає в себе надання пенсії, допомоги по безробіттю, системи грошової допомоги при народженні дитини. Також соціальний захист населення включає в себе державну систему охорони здоров*я, державну систему освіти, соціальний захист осіб, які постраждали під час нещасного випадку.

Національні системи соціального захисту сформувалися з урахуванням специфіки економічного, соціального й культурного розвитку країн. Однак, попри відмінності в шляхах розвитку й особливостях організації, якості й обсязі послуг, а також у методах фінансування, всі системи соціального захисту функціонують на основі єдиних принципів.

3.Окреслити основні пріоритети розвитку соціальної роботи в майбутньому.

4.Охарактеризувати принципи та закономірності соціальної роботи.

Одним з найважливіших системоутворюючих елементів соціальної роботи як науки є закономірності, що виражають міцні, повторювані, об'єктивно обумовлені зв'язку між сутностями явищ і процесів та соціальної роботи. Теоретичне обгрунтування та експериментальне підтвердження закономірностей соціальної роботи - одна з основних завдань сучасних вчених і дослідників. В даний час можна говорити про наступні,закономірності: 1) соціальна робота - специфічний вид діяльності по впливу на які відбуваються в суспільстві процеси відповідно до потреб людей, вимогами конкретної обстановки, службовець інтересам всіх людей, їх духовному піднесенню і оновленню суспільних відносин, збе нению та реабілітації соціального здоров'я; 2) формування індивіда відбувається за "соціальною програмою" - під впливом суспільного середовища за визначальної ролі активності самої особистості у власному розвитку; Загальні принципи соціальної роботи: Ці принципи відображають загальні, характерні для всіх систем класифікацій і таксономії соціальної роботи типологічні зв'язки і відносини, що існують незалежно від форми прояву практики і суб'єктності потребує клієнта. Загальні принципи виражаються в денотативних дефініціях, де опис та ідентифікація процесів здійснюється через ясні і доступні, прозорі концепти. Вони висловлюютьфілософію соціальної роботи в аспекті її теоретичних концептів метарівні пізнання практики як змінюваної в потрібному напрямкуреальність проблем і потреб клієнтів. 5.  Охарактеризувати організаційні та соціально-економічні методи соціальної роботи. 

Організаційні методи управління є способами безпосереднього впливуна функціонування та поведінку керованих об’єктів і осіб. До загальних методів впливу належать переконання та примус. Метод переконання передбачає стимулювання свідомості, бажаної інтересам працівникаповедінки людини в процесі діяльності. Метод примусу спрямований наспонукання працівника до належної поведінки всупереч його бажанню. Економічні методи – методи досягнення цілей на основі реалізації вимог економічних законів. Це сукупність способів впливу шляхом створення економічних умов, що спонукають працівників діяти у потрібному напрямі. Іншими словами, це методи, що ґрунтуються на економічних розрахунках, свідомому використанні всієї системи економічних законів та категорій ринкової економіки, таких як планування, фінансування, ціноутворення, господарський розрахунок, економічне стимулювання. Наслідки невиконання полягають у матеріальних збитках і, як наслідок, Санкціях. 6. Здійснити аналіз взаємозалежності соціальної політики та соціальної роботи. 

Головною метою соціальної політики є подолання соціальної напруги, досягнення рівноваги, стабільності, цілісності, злагоди і динамізму суспільства. Завданням соціальної політики є забезпечення ефективного розвитку соціальної сфери, соціального простору. Також здійснення заходів, щодо задоволення зростання матеріальних і духовних потреб членів суспільства. Підняття соціального добробуту на рівень загальноприйнятних стандартів.