Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ екзамен.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.79 Кб
Скачать

80. Розмежувати професійний та непрофесійний підхід до вирішення проблем клієнта.

Професійна соціальна робота пов'язана з діяльністю служб та установ соціального захисту населення. Вона, як і інші професійні заняття, сформувалася на основі суспільного поділу праці. Професійна діяльність являє собою постійне коло службових обов'язків, виконання яких заснована на сукупності знань, умінь і навичок, отриманих людиною в процесі навчання.

Непрофесійна соціальна робота включає в себе різні види добровільної допомоги та підтримки як зразки соціальної практики. Благодійність, піклування, безкорисливе служіння релігійного і світського характеру в усіх країнах з'явилися передумовами для становлення професійної соціальної роботи. Професійний і непрофесійний рівні практики соціальної роботи - це постійні компоненти соціального життя сучасних суспільств

81. Окреслити завдання соціальної роботи як науки.

Соціальна робота як наука послідовно й ретельно опрацьовує

означені вище та інші проблеми в теоретичному й методологічному плані, є основою для їхнього кваліфікованого практичного вирішен­ня. При цьому вона тісно взаємодіє з іншими науками (політологією, соціологією, педагогікою, культурологією, психологією), оскільки має споріднений з ними об'єкт дослідження — соціальні відносини, процес їх формування, взаємодію людей, їхню поведінку, ціннісні орієнтації, конкретні форми й способи подолання труднощів тощо. Водночас соціальна робота як наука широко вивчає практичну ді­яльність у різних регіонах, умовах, серед різних верств населення, відповідних служб, з одного боку, допомагаючи її коригувати, вдос­коналювати, відпрацьовувати оптимальні моделі, а з другого — ви­являти й досліджувати нові проблеми, збагачуючись і розвиваючись.

83. Охарактеризувати комунікативні бар’єри, що виникають у процесі взаємодії соціального працівника та клієнта.

-організаційні чинники (непристосоване приміщення, постійні відволікання соц.п, невмотивовані власні дії)

-особистісні чинники (втома, обмеження в часі, особистісне упередження, несприйняття клієнта та його поглядів)

84. Розкрити особливості соціальної роботи з людьми похилого віку.

Завданням соціальної роботи з літніми людьми є не тіль¬ки організація довготривалого догляду, а й надання цим людям можливостей реалізовувати свої здібності, брати участь у громадській діяльності, сприяння адаптації особистості до нових умов, пошук не задіяних на попе¬редніх етапах життєвого шляху ресурсів тощо. 

У роботі з людьми похилого віку використовують такі фор¬ми роботи, як медико-соціальна реабілітація, надання ко¬роткотермінового та довготермінового догляду, консуль¬тування та групова робота, зокрема організація груп тяжкої втрати, груп взаємодопомоги, а також сприяння трудовій і громадській зайнятості, допомога в захисті прав і захисті від різних форм насильства.