Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ екзамен.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.79 Кб
Скачать

48. Виявити зв’язок соціальної роботи з іншими науками.

-соціальна робота, як наука сформувалась на межі філософії, через розвиток ідей гуманізму, також зв(язок з історією, психологією, валеологією – соц.середовище, біологічні особливості людини.

50. Характеристика соціальної роботи як професійної діяльності.

Соціальна робота, як проф.діяльність має риси, що відрізняють її від інших схожих по характеру професій. Соц. Р, як проф. діяль. Полягає в захисті людей, які потрапили в тяжку життєву ситуацію.

51. Охарактеризувати діяльність Центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.

Завдання Центру:  І. Участь у виконанні загальнодержавних, міських, районних та інших соціальних програм шляхом проведення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю Дарницького району, зокрема забезпечення соціального обслуговування, соціального супроводу та патронажу, соціальної профілактики і реабілітації, соціальної та психологічної адаптації; ІІ. Створення спеціалізованих формувань та забезпечення їх функціонування; ІІІ. Залучення громадськості до проведення роботи із сім'ями, дітьми та молоддю, підтримка та розвиток волонтерського руху. Основні принципи діяльності Центру: • законність  • доступність • конфіденційність  • захист прав людини  • системність • дотримання етичних правил та норм.  недопущення негуманних та дискримінаційних дій щодо соціально незахищених категорій сімей.

54. Окреслити міжнародні етичні стандарти соціальної роботи.

соціальні працівники мають:

служити людині заради її добробуту і реалізації її можливостей;

розвивати і використовувати обґрунтовані знання з поведінки людини, в т. ч. й соціальної;

сприяти розвитку ресурсів, які б відповідали індивідуальним, груповим, національним, міжнародним потребам і прагненням;

бути відданими справі заради досягнення соціальної справедливості.

Загальні норми етичної поведінки соціального працівника, які вимагають від нього розуміння кожного клієнта (клієнтів), а також ситуації і чинників, які впливають на їхню поведінку. Відповідно до цих норм соціальний працівник повинен підтримувати і розвивати цінності, знання і професійні методи соціальної роботи; утримуватись від поведінки, яка перешкоджає фаховій роботі; визнавати фахові й особистісні обмеження.

2. Норми соціальної роботи стосовно клієнтів, відповідно до яких соціальний працівник повинен брати на себе відповідальність за клієнтів. Ця відповідальність стосується пошуку оптимальних шляхів розв'язання проблем клієнтів, відповідальності за наслідки прийнятих рішень.

55. Визначити роль філософії допомоги як концептуальної ідеї в становленні вітчизняних теорій соціальної роботи.

Філософія є формою суспільної свідомості, спрямова­ною на формування світогляду, системи ідей, поглядів на світ і місце людини в ньому. Загальнотеоретичні по­ложення філософії відіграють роль методологічної осно­ви при вирішенні окремих питань соціальної роботи на науковому рівні. Предметом вивчення при цьому є соці­альні відносини, що функціонують у соціальній сфері суспільства і розглядаються у контексті всієї сукупнос­ті суспільних відносин, у тому числі економічних, полі­тичних, морально-духовних. Бо марно братися за розв'язання соціальних проблем без їх логічного осмис­лення, всебічної соціальної діагностики, що можливо лише на основі синтезу, аналізу та інших загальнонаукових методів, які пропонує філософія.  Соціальна робота послуговується такими універ­сальними філософськими категоріями, яклюдина, со­ціум,свобода, гуманізм,конфлікт, соціальний час іпростір, суспільна діяльність та ін. Вона також пов'язана з постійним аналізом, систематизацією емпі­ричних фактів, для узагальнення яких спирається на філософські ідеї щодо різних аспектів людського буття (сенс, спосібжиття, умови і механізми розвитку осо­бистості,права людини,правова свідомістьтощо), піз­нання навколишньої дійсності, діалектичного взає­мозв'язку різноманітнихпроцесіві явищ. У своїй діяльності соціальні працівники спираються на філо­софськерозуміннялюдини як унікальної, відкритої, інтенціональної (цілеспрямовано залученої до певної діяльності, до довкілля), амбівалентної (яка може од­ночасноматисильні протилежні почуття), здатної до самопізнання та саморозвитку. Рушієм соціального розвитку людини є протиріччя між зростаючими по­требами та реальними можливостями їх задоволення.