Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ екзамен.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.79 Кб
Скачать

39. Розкрити особливості соціальної роботи з сім’єю.

Важливу роль у соціальної підтримки сімей в умовах розвитку ринкових відносин відіграють Центри зайнятості всіх рівнів, які вирішують такі завдання:  · Збір і поширення інформації з питань соціальної підтримки сім'ї;  · Надання консультаційних послуг з питань професійного навчаннята працевлаштування;  · Сприяння у відкритті підприємств сімейного типу;  ·Професійнаорієнтація дітей і підлітків;  · Виплата допомоги з тимчасової не зайнятості;  ·Консультуванняз питань підбору та використання робочої сили;  · Надання допомоги в кадровому забезпеченні;  · Соціально -психологічнаробота з клієнтами.

Їх основними завданнями є:  1. Виявлення причин і факторів соціального неблагополуччя конкретних сімей і їх потреби в соціальній допомозі.  2. Визначення та надання конкретних видів і форм соціально-економічних, психолого-соціальних, соціально-педагогічних та інших соціальних послуг сім'ям, які потребують соціальної допомоги.  3. Підтримка сімей у вирішенні проблем їх самозабезпечення, реалізації власних можливостей з подолання складних життєвих ситуацій.  4. Соціальний патронаж сімей, які потребують соціальної допомоги, реабілітації та підтримки. (Докладніше розглянемо в наступному параграфі).  5. Аналіз рівня соціального обслуговування сімей, прогнозуванняїх потреби в соціальній допомозі і підготовки пропозицій щодо розвитку сфери соціальних послуг.

40. Визначити професійні вимоги до соціального працівника.

до числа обов'язкових якостей і умінь соціального працівника віднесені:

  • емпатійність;

  • психологічнакомпетентність;

  • делікатність і тактовність;

  • Людяність і гуманність, милосердя;

  • організаторські та комунікативні здібності, екстравертірованность;

  • висока духовна культураі моральність;

  • соціальний інтелект(тобто вміння адекватно сприймати і аналізувати соціальні ситуації та інших людей);

  • вміння бути цікавим для оточуючих і неформальнимв роботі з клієнтом;

  • спрямованість на інтереси, потреби та захист людської гідності клієнта;

  • вчення дотримуватися конфіденційності службової інформації і особистих таємниць клієнта;

  • прагнення до постійного підвищення професійних знань;

  • чесність,моральначистота в професійних справах, дотримання етики взаємовідносин з людьми і т.п.

42.

Теоретичні положення про суспільне призначення, сутність соціальної роботи, нормативні вимоги до неї, аналіз реальної практики фахівців свідчать, що належна компетентність соціального працівника передбачає такі вміння: 1)виявляти й оцінювати ситуацію за необхідності розпочати, посилити, відновити, захистити чи довести до логічного завершення стосунки між людьми, із соціальними інститутами; 2)оцінювати проблему, поставлену мету і способи її досягнення; вміти розробити план дій, спрямованих на відновлення або розвиток життєвих ресурсів і благополуччя людини; 3)стимулювати індивіда до розв'язання проблем, уникнення стресів, особистісного розвитку; 4)бути посередником між клієнтами й організаціями, структурами, що забезпечують людей ресурсами, послугами і можливостями; 5)ефективно втручатися у процес розв'язання проблем найдискримінованіших і найвразливіших груп населення; 6)сприяти ефективному і гуманному функціонуванню систем, організацій, які забезпечують людей послугами, ресурсами і можливостями; 7)брати активну участь у створенні нових систем послуг, ресурсів і можливостей, враховуючи запити споживачів послуг; прагнути нейтралізувати дії організацій, які створюють перешкоди для споживачів послуг; 8)оцінювати ступінь втручання і досягнутих змін; 9)постійно оцінювати свій професійний рівень і розвиток, поведінку і набуті навички; 10)    сприяти вдосконаленню послуг, розвиваючи професійні знання, підтримуючи стандарти й етичні норми професії.