Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_С.В.Шевчук. Украинське дилове мовлення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Який діловий документ називається наказом?

2. Що регламентують накази щодо особового складу?

3. Які реквізити наказу?

4. З якого моменту набуває чинності наказ?

5. Які основні вимоги до наказів: а) про прийняття на роботу; б) про переведення на іншу роботу; в) про надання відпустки; г) про звільнення працівників?

6. Для чого в українському письмі вживається апостроф?

7. Після яких літер і за якими правилами ставиться апостроф?

8. Коли апостроф не ставиться?

9. Поясніть правопис слів зв'язок, об'єднання, пам'ятний, Муравйов, сузір'я, об'ява.

10. Коли між однорідними членами речення ставиться кома?

11. Які розділові знаки ставляться при узагальнювальних словах?

12. Запишіть текст під диктовку, поясніть контрольні орфограми і

пунктограми.

Біля давнього вівтаря

У музеї Павла Тичини нова виставка. Цього разу її тема­тика сягає трипільської культури — однієї з найдавніших цивілізацій, з якої проростає праукраїнське коріння. А доніс до нас голос предків, перекинувши місток пам'яті з далекої давнини в незалежну Україну кінця XX століття доби Христо­вої, молодий талановитий майстер, випускник художнього інституту скульптор і графік Руслан Найда. Талантом наді­лений від природи, він шліфував свою майстерність в інсти­туті та самотужки, мужнів і гартувався у козацьких похо­дах, археологічних експедиціях, де предки являлися у со­лодкому сні, коли ніч заставала просто неба, а кулак зда­вався м'якішим від подушки.

Отже, ерудиція, глибоке знання історії, свіжий погляд, духовне злиття з природою, вільна орієнтація в художньо­му просторі, часі, прадавній символіці та міфології — все це і створює той довершений мистецький моноліт графіки та скульптури, об'єднаний промовистою назвою «Триглав».

І хоча виставка перша, оцінку вона одразу здобула що­найвищу. В одних роботах — суцільний політ, рух, динаміка, в інших — неспокій, мудрість, глибока задума. Коменту­ються сюжети всескіфським письмом. У скульптурі — нічо­го зайвого. Лише кілька промовистих ліній-тиснень і тих же, як у малюнках, прадавніх знаків-символів.

Органічно доповнюють виставку пам'ятки трипільської культури, що є власністю Академії наук України: статуетки, глечики, а то й просто черепки (безцінні!), котрі дійшли до нас із п'ятого тисячоліття до нової ери.

Неповною буде розповідь про художника, якщо не згадати ще одне. Його руками змайстровано бандуру та гуслі, а сам він грає на них та співає. На виставку громаду скликали бандура та ліра, якими вправно оволоділи побратими ху­дожника: Олесь Смик, Вадим Шевчук (козак Ярема), Тарас Компаниченко. Одним з почесних гостей був духовний батько однодумець молодого майстра — художник старшої ге­нерації М. А. Стороженко.

Це було свято відродження, свято презентації молодих талантів, в чиї надійні руки переходить мистецтво і святий обов’язок оберігати прадідівське! Отже, причастімося разом з трипільського жбана... (За С. Гловаком).

Увага! Культура мовлення! Згода, підтвердження

Згоден.

Я не заперечую.

Домовилися.

Ви маєте рацію.

Це справді так (правильно).

Авжеж (звичайно; певна річ, що), можна.

Чудово.

Так.

Саме так.

Напевно.

Обов'язково.

Безперечно.

Безсумнівно (певна річ, звичайно).

Безумовно.

Ми в цьому впевнені.

Будь ласка (прошу).

Гаразд (добре).

З приємністю (із задоволенням).

Ще б пак.