Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга_С.В.Шевчук. Украинське дилове мовлення.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Запам'ятайте відповідники стійких виразів!

текущий счет поточний рахунок

токарь по профессии токар за фахом

тоска по родине туга за батьківщиною

точно изъясняться точно висловлюватися

точно известно достеменно відомо

ужесточить требования посилити вимоги

уперся на своём затявся на своєму

уступить место поступитися місцем

утвердить к исполнению затвердити до виконання

учредительное собрание установчі збори

ущемлять права обмежувати права

хорошее отношение добре ставлення

хорошие отношения гарні стосунки

час от часу не легче що далі, то важче

штатное расписание штатний розпис

щекотливое обстоятельство делікатна обставина

это в порядке вещей це звичайна річ

язвительное замечание ущипливе зауваження

Обліково-фінансові документи

§ 1. Таблиця

Таблиця — це перелік, зведення статистичних даних або інших відомостей, розміщених у певному порядку й за графами.

Таблиця має бути компактною і наочною. Матеріал у ній має бути систематизовано, головна роль відводиться цифрам. У таблицях не використовують дієслівних форм, прислівників. Найчастіше вживають слова разом, усього, у тому числі.

Таблиця складається з таких реквізитів:

1) номера;

2) тематичного заголовка;

3) заголовної частини, яка розміщується вгорі (розділові знаки в кінці заголовків і підзаголовків не ставляться);

4) основної частини, що містить графи й рядки;

5) приміток, що виносяться в окрему колонку або за межі таблиці.

Зразок таблиці:

Таблиця № 5

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою факультету_____________

Протокол від «__»____2000 р. №____

План підготовки кандидатів наук на 2000-2005рр.______факультету

№ пор.

Прізвище, ім’я по батькові особи, яка працює над кандидатською дисертацією

Галузь науки, шифр спеціальності, назва теми дисертації

Термін виконання (роки початку та завершення роботи)

Стан виконання на час складання плану

Навчання в аспірантурі

Форма підготовки

Надання творчої відпустки

Оформлення особою, яка захищає дисертацію

§ 2. Зв'язок числівників з іменниками

Числівник — це частина мови, яка означає абст­рактно-математичну кількість (12, 124, 5 2/3, 0,25) або точно визначену кількість предметів при лічбі (25 кіло­метрів, 150 грамів, 5 сантиметрів, десятеро курчат).

Числівники вживаються з певними формами відмінків імен­ників, з якими сполучаються або узгоджуються.

1. Числівник один узгоджується з іменником у роді, числі й відмінку: один зошит, одна заява, одно (одне) перо. Числівник одні сполучається з іменниками, що мають тільки форму множини (множинні іменники): одні сани, каніку­ли, ворота.

2. Числівник два має дві форми роду (два — чоловічий і середній, дві — жіночий): два плуги, озера, дві річки.

3. Після числівників два, три, чотири (а також після складених числівників, останнім словом яких є два, три, чотири) іменники вживаються у формі називного відмінка множини: два трактори, три автомашини, двадцять чотири причепи. Якщо при іменниках є прикметники, то вони можуть набувати форми як називного (три нові кос­тюми), так і родового відмінка множини (три нових кос­тюми).

Числівники два, три, чотири не сполучаються з абст­рактними іменниками, тобто іменниками, які не підлягають підрахунку (турбота, доброта, людяність), з іменника­ми IV відміни теля, порося і под. (при них вживаються збірні числівники: двоє, троє, четверо поросят), а також з іменниками, що мають тільки форму множини (гроші, кошти, відходи).

4. Після числівника п'ять і наступних іменники вжива­ються у формі родового відмінка множини: п'ять метрів, вісім цистерн, шістнадцять комп'ютерів, сто двадцять дев'ять верстатів.

5. З числівниками тисяча, мільйон, нуль іменники вжи­ваються у формі родового відмінка множини: тисяча кар­тин, мільйон карбованців, нуль одиниць.

Примітка. Зі словами пара, десяток, дюжина, сила, маса імен­ники вживаються у родовому відмінку множини: пара шкарпеток, десяток гусей.

6. Після числівників половина, третина, чверть імен­ники вживаються у родовому відмінку однини: половина шляху, чверть товару (але половина задач, третина дерев, чверть показників).

7. З неозначено-кількісними (багато, небагато, кілька, кільканадцять, кількасот, декілька) та збірними числів­никами (двоє, троє, четверо... десятеро... двадцятеро, тридцятеро) іменники вживаються у формі родового від­мінка множини (декілька років, багато студентів, п'ят­надцятеро каченят).

8. Після дробових числівників іменники вживаються у формі родового відмінка однини: одна друга числа, одна ціла і п'ять десятих гектара, дві третіх урожаю.

Якщо до складу чисел входять слова половина, чверть, то відмінкова форма іменника залежить від форми цілого числа: дві з половиною доби (бо дві доби), вісім з полови­ною кілометрів (бо вісім кілометрів).

9. Числівники півтора, півтори вживаються з іменника­ми у формі родового відмінка однини, а числівник півтораста — у родовому відмінку множини: півтора року, півто­ри доби, півтораста центнерів.

10. Порядкові числівники узгоджуються з іменниками у роді, числі й відмінку: п'ятий місяць, двадцять другий день, двісті сорок шостий номер.

Вправа 176. Складіть таблицю успішності студентів вашої групи з такими графами: 1) № пор.; 2) кількість студентів у групі; 3) склали сесію: на «відмінно»; на «відмінно» й «добре»; на «задовільно»; 4) се­сію не склали; 5) успішність, %.

Вправа 177. Перепишіть, розкриваючи дужки. Запишіть числа словами; обґрунтуйте зв'язок числівників з іменниками.

Відвантажили 465 (мішок); закупили 3 (тонна); здали 1,5 (мільйон гривня); замовили 20 (двері); їхали 9,5 (година); продали 1 (будинок); записалося 1000 (громадянин); купи­ли 11 (трактор); засіяли 22/3 (гектар); вилупилося 15 (кур­ча); 6 (акція); 40 (орендні підприємства); 19 (замовлення).

Вправа 178. З поданими словосполученнями складіть речення. Запишіть числа словами і поясніть зв'язок числівників з іменниками.

11 фермерів, 39 місце, 155 кілометрів, 14 асоціацій, 80 зе­мельних ділянок, 263 випускники школи.

Примітки:

1. Запам'ятайте, що у числівниках одинадцять і чотирнадцять наголос на склад -на- зберігається в родовому та знахід­ному відмінках, а в інших переходить на закінчення.

2. У числівниках сімдесят і вісімдесят наголос падає на склад -сят тільки у називному та знахідному відмінках, а в інших перехо­дить на закінчення: вісімдесяти, вісімдесятьом.

Вправа 179. Із поданими словами утворіть словосполучення. Складіть з ними речення.

Більшість, меншість, частина, група, решта.

Довідка: більшість студентів прийшла — більшість сту­дентів прийшли — більшість студентів прийшло — всі ці варіанти присудків відповідають сучасним нормам української літературної мови. Форма однини присудка рекомендується, якщо: а) він передує групі підмета: Висіло багато картин; б) до складу підмета входять слова з абстрактним значенням: Решта спогадів забувається; в) підме­том є іменник з кількісним значенням без залежних слів: Решта втекла. В інших випадках присудок має форму множини.

Вправа 180. Напишіть твір про свій факультет, використавши якомога більше кількісних числівників.

Вправа 181. Перекладіть словосполучення українською мовою і складіть з ними речення.

Шестидесяти инженеров, на девяноста пяти предприятиях, двумстам пятидесяти семи студентам, двум коллегам, семи задач, на восьми страницах, пятью детьми, о восьми­десяти двух рабочих, двенадцатью столами.

Вправа 182. Прочитайте текст, випишіть числівники з іменника­ми, поясніть їх зв'язок. Запам'ятайте, як записуються числівники в ділових документах.

Записи цифрової інформації

Простий кількісний числівник, який називає однозначне число (без вказівки на одиниці виміру) в запису відтво­рюється словом, а не цифрою (дефектних виробів ... має бути не більше двох). Так само пишуться однозначні числів­ники, якими позначаються часові межі (випробування мають тривати трип'ять місяців). Якщо однозначне число супроводжується найменуванням одиниць виміру, воно пишеться цифрами (7 центнерів сіна). Складні й складені числівники звичайно записуються цифрами, крім тих випад­ків, коли ними починається речення (пор.: Було забраковано 28 виробів з цієї партії і Двадцять вісім виробів з цієї партії було забраковано). Цілі числа, які виража­ються кількома знаками, прийнято записувати, розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків. Місце пропусків зале­жить від системи обчислення (при десятковій — кожен четвертий знак: 100 000 т, 253 530 грн.).

Запис порядкових числівників відрізняється від запису кількісних. Якщо запис ведеться арабськими цифрами, то порядковий числівник вводиться в текст з відмінковим закін­ченням (за 3-м класом точності, радіоприймачі 1-го кла­су). При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться лише один раз: вироби 1, 2 і 3-го ґатунків.

Складні слова, перша частина яких — цифрове позначен­ня можуть писатися в документації комбіновано: 100-відсот-ковий, 50-кілометровий.

Окремі види інформації передаються у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів (можна 473 000, а можна 473 тис) (За А. Коваль).