Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1_2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
211.93 Кб
Скачать

13. Фінанси в період розвитку капіталізму (індустріальний період, фпг).

В умовах капіталізму в процесі перерозподілу національного доходу через фінансову систему держава концентрує в своїх руках все більшу частину фондів грошових коштів і спрямовує їх для здійснення своїх функцій. Швидко зростають державні видатки, що зумовлено понад усе різким зростанням витрат на модернізацію економіки. Створення постійних армій, їх утримання і спорядження, удосконалення військової техніки потребували величезних коштів. Основним джерелом доходів капіталістичних держав стали податки, що лягли на плечі працюючих. В епоху імперіалізму фінанси характеризуються постійним зростанням долі національного доходу, що перерозподілялась через державний і місцевий бюджети, безперервним збільшенням державних видатків і особливо витрат на воєнні цілі і утримання величезного державного апарату, посиленням оподаткування, хронічною дефіцитністю бюджетів і, як наслідок цього, збільшенням державної заборгованості, посиленням процесу фінансової централізації. Збільшуються обсяги державних бюджетів головних капіталістичних країн.

На сучасному етапі фінанси підприємств, з одного боку, служать знаряддям державного втручання в економіку, сприяють розвитку виробничих сил, усуспільненню виробництва, а з іншого – виступають як засіб перекачки доданої вартості, створеної робітниками державних підприємств, у сфери приватнокапіталістичних монополій.

В умовах капіталізму в процесі перерозподілу національного доходу через фінансову систему держава концентрує в своїх руках все більшу частину фондів грошових коштів (видатки) і спрямовує їх для здійснення своїх функцій. Основним джерелом доходів капіталістичних держав стали податки, що лягли на плечі працюючих. В епоху імперіалізму фінанси хар-ся: 1)постійним зростанням долі національного доходу, що перерозподілялась через державний і місцевий бюджети, 2)безперервним збільшенням державних видатків і особливо витрат на воєнні цілі і утримання величезного державного апарату, 3)посиленням оподаткування, 4)дефіцитністю бюджетів 5)посиленням процесу фінансової централізації. Збільшуються обсяги державних бюджетів головних капіталістичних країн.

У 19 ст. значне місце в економіці посідають (фінансово-промислові групи). Вони виступають у формі зрощування торгових, промислових, транспортних корпорацій і кредитно-фінансових закладів в рамках однієї групи. У післявоєнний період посилилась тенденція взаємного проникнення і переплетіння ФПГ.

Фінансові групи виступають у формі зрощування торгових, промислових, транспортних корпорацій і кредитно-фінансових закладів в рамках однієї групи.

Важливою особливістю розвитку фінансових груп у післявоєнний період є та обставина, що замість домінуючої ролі окремих олігархічних сімей виникли об’єднання промислово-фінансових магнатів не за сімейними ознаками, а за діловими зв’язками. Посилилась тенденція взаємного проникнення і переплетіння фінансових груп.

14.Розвиток фінансів у постіндустріальній економіці (тнк,тнб).

Постіндустріальна економіка (інформаційна) – поширене в сучасній соціології означення нової стадії суспільного і економічного розвитку.

Країна, яка перебуває на індустріальній стадії розвитку, не може бути представлена постіндустріальною. Інформаційні технології пронизують усі галузі економічного життя країни, в тому числі фінансову і банківську системи.

В концепції про інформаційне сус-во стверджується, що в залежності від розвитку нових технологій в суспільстві послідовно переважає первинна «сфера економічної діяльності» (аграрна), «вторинна» (індустріальна), а потім - постіндустріальну сферу послуг, де провідну роль набувають наука, освіта, інформація. Хар-ми для цього періоду є ТНК та ТНБ. ТНК та ТНБ формуються за рахунок злиття і поглинання дрібних і середніх підприємств.

В сучасних умовах командні висоти в економіці і фінансах капіталістичних країн захопила відносно невелика група надкрупних промислових компаній та банків.

Розширення можливостей інтернаціоналізації банківської справи пов’язане з розвитком новітніх засобів накопичення, передачі і обробки інформації. Для міжнародних грошових переказів використовується система телекомунікаційних супутників Землі. Автоматизовані інформаційні системи, що використовують розгалужену мережу ЕОМ, прискорюють оформлення платежів і переказ грошових сум, з їх допомогою вдається більш оперативно спостерігати за станом міжнародних ринків капіталу. Сучасні засоби комунікації дозволяють налагодити достатньо оперативні зв’язки між основною конторою транснаціонального банку і його багато чисельними філіями.

Виникнення ТНК і ТНБ – результат низки об’єктивних процесів у капіталістичній економіці. Своїми специфічними способами ТНК досягають підвищення продуктивності, здійснюють і сприяють розвитку технічного прогресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]