Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1_2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
211.93 Кб
Скачать

24. Фінансова криза. Ознаки наявності кризи. Причини їх виникнення.

Фінансова криза — глибокий розлад фінансової системи держави, зумовлений економічними та політичними чинниками.

Поняття фінансова криза має широке застосування до різних випадків, коли деякі фінансові установи або заощадження раптово втрачають велику частину своєї вартості. В 19-тому та на початку 20-го століття, багато фінансових криз пов'язували з банківськими кризами та багато рецесій збігалося з цими кризами. До інших випадків, що також називають фінансовими кризами, належать: падіння фондових ринків, валютні кризи, банкрутства та дефолти.

Економісти розробили різні теорії виникнення та запобігання появі фінансових криз. Однак, між ними не вдається досягнути консенсусу, та фінансові кризи все ще трапляються по всьому світу.

У процесі становлення ринкової економіки в Україні багато  підприємств опинилися в кризовому стані, який характеризується  погіршенням фінансових результатів їх діяльності, нездатністю отримання  прибутку. Враховуючи, що виникнення кризи на підприємстві несе загрозу  самому існуванню підприємства і пов'язане з відчутними втратами капіталу  його власників, можливість виникнення кризи має діагностуватися на самих  ранніх стадіях з метою своєчасного використання можливостей її  нейтралізації. До того ж, кризове явище не тільки має тенденцію до розширення з кожним новим господарським циклом, а й породжує нові  супутні йому явища. Тому, чим раніше діагностовано кризу та застосовані  антикризові механізми, тим більше можливостей відновлення має у своєму  розпорядженні підприємство.

Фінансова криза ідентифікується як різке погіршення стану грошово-фінансової системи або її окремих елементів, внаслідок чого ускладнюється або унеможливлюється виконання нею своїх функцій і економіка зазнає втрат. 118

Глибинними причинами фінансових криз є якісні структурні та інноваційні зміни в розвитку економіки загалом та її окремих ланок, які викликають суперечності між потребами фізичної економіки і станом грошово-фінансової системи. Ця суперечність загострюється не лише під впливом об’єктивних процесів, але і внаслідок суб’єктивних нераціональних дій уряду і національних та міжнародних фінансових структур.

Запропоновано класифікацію потенційних причин (збудників) фінансових криз, за якою, на відміну від інших класифікацій, їх поділено на ті, що виникають у сфері фізичної економіки, і ті, що пов’язані з грошово-фінансовою системою. Їх причинами можуть бути суб’єктивні чинники – помилки у економічній політиці уряду, нераціональні очікування бізнесу.

Усі механізми виникнення фінансових криз єднає поведінка учасників грошово- фінансового ринку, оптимістичні очікування, коли настає економічний бум, і паніка, коли вони передбачають потрясіння на ринку.

Почастішання фінансових криз в останні десятиліття пов’язане з розвитком інноваційної економіки, яка генерує нові ризики, непідвладні окремим учасникам ринку. На цей процес впливає також неконтрольований рух спекулятивного капіталу міжнародних банків.

Виникнення фінансових криз зумовлено об’єктивними чинниками. Державне регулювання економіки не здатне запобігти виникненню усіх фінансових криз, однак може істотно впливати на їх перебіг і зменшити втрати від них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]