Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1_2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
211.93 Кб
Скачать

25. Фінансова наука – основа фінансової політики.

Фінансова наука вивчає явища і процеси, які здійснюються у державі при створенні та використанні фондів фінансових ресурсів на цілі її економічног і соціального розвитку.

Для того, щоб зрозуміти як функціонують фінанси, необхідно проаналізувати вивчити і точно описати факти , які стосуються процесів накопичення державними і підприємницькими структурами коштів, необхідних для виконання своїх цілей, що дає змогу встановити закономірності явищ і процесів, пов’язаних зі створенням доходів та їх використанням.

Фінансова наука має давати відповідь на питання, як і в яких формах повинні створюватись і використовуватись фонди фінансових ресурсів.

Вирішення цієї проблеми залежить від:

1)рівня економічного розвитку держави

2)форми власності

3)структури економіки

4)соціального складу населення

5)рівня інтеграції у світову економіку

Будь-яке явище у фінансовій діяльності призводить до певних суспільних наслідків.Одне з важливих завдань фінансової політики – простежити ці наслідки ,проаналізувати результат її впливу на державу , так і на кожну соціальну або господарську групу і на основі висновків установити позитивність чи негативність даного нововедення.

26. Фінансова політика – складова політики держави.

Фінансова політика — складова політика держави. Це сукупність заходів, які здійснює держава через фінансову систему, щодо організації та використання фінансових відносин з метою забезпечення зростання ВВП, підвищення добробуту всіх членів суспільства.

У кожному суспільстві держава використовує фінанси для здійснення своїх функцій і завдань:соціальна , військова, економічна. Важливу роль у реалізації поставлених завдань відіграє фінансова політика, під якою розуміють сокупність заходів держави з організації та використання фінансів для забезпечення її економічного і соціального розвитку.Через фінансову політику фінанси впливають на економіку держави. Фінансова політика є формою економічної політики держави і повинна сприяти досягненню цілей ізавдань , висунутих економічною політикою.

Фактори, які впливають на фінансову політику:

1)зовнішні(експортні можливості держави, інтеграція держави із світовими економічними системами)

2)внутрішні(структура економіки, соціальний склад населення, стабільність грошової одиниці)

27. Основні напрямки фінансової політики . Головна мета.

На сучасному етапі основними напрямами фінансової політики є:

1)підвищенняя ефективності виробництва, підтримання підприємницької активності

2)мобілізація і використання фінансових ресурсів на забезпечення соціальних гарантій, досягнення більш високого рівня життя

3) розробка заходів, спрямованих на фінансове оздоровлення економіки(забезпечення стабільності валюти)

4)залучення іноземних інвестицій за рахунок створення фінансових сприятливих можливостей

5)структурна побудова економіки(фінансування відсталих виробництв)

6)раціональне використання природних ресурсів

Мета фінансової політики – найбільш повна мобілізація фінансових ресурсів, необхідних для задоволення потреб розвитку суспільства , та оптимальний розподіл їх між галузями народного господарства , соціальними групами населення, територіями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]