Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Avtosohranennyy.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
443.53 Кб
Скачать

85. Охарактеризуйте воєнні операції кінця 1943 – 1944 рр. По визволенню України від окупації фашистськими загарбниками.

Можливість звільнення України від німецько-фашистських загарбників з’явилася після перемоги Червоної Армії під Сталінградом. На початку 1943 року радянські війська почали вигнання загарбників з території України, а після перемоги у битві під Курськом - перейшли у наступ, який закінчився 23 серпня 1943 р. визволенням Харкова. Так почався новий, визвольний період бойових дій на території України.

Наприкінці вересня радянські війська вийшли до середньої течії Дніпра майже на 750- кілометровому фронті. Почалася битва за Дніпро - наступальні операції, проведені силами п’яти фронтів, результатом наступу яких стало майже повне звільнення Лівобережної України, захоплення плацдармів на Правобережжі, просування на західному

і південно-західному напрямках. 6 листопада 1943 р. був звільнений Київ.

З кінця грудня 1943 р. розпочався другий етап по звільненню України. В процесі наступальних операцій було визволено Правобережну та Західну Україну, Крим. У цей період на українських землях пройшли одні з найбільших за масштабом наступальних операцій - Нікопольсько-Криворізька, Корсунь-Шевченківська, Одеська, Кримська, Львівсько-Сандомирська, Ясько-Кишинівська, які внесли істотні зміни в хід Великої Вітчизняної війни.

Третій етап у звільненні України розпочався у липні 1944 р. Радянські війська оточили та розбили під Бродами вісім німецьких дивізій чисельністю близько 60 тис. чоловік. Серед розгромлених була і дивізія СС “Галичина”. Після цієї перемоги радянські війська швидко пройшли Галичину (сучасні Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області), а в результаті Карпатсько-Ужгородської операції, 28 жовтня 1944 р. Україна була остаточно визволена від німецько-фашистських загарбників.

86. Охарактеризуйте причини формування партизанського руху в Одесі під час її окупації фашистськими загарбниками.

22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави. У грізні роки Великої Вітчизняної війни кращі сини нашої Батьківщини піднялися на всенародну боротьбу з ворогом. Жорстока боротьба йшла і у ворожому тилу, де діяло 6200 партизанських загонів і підпільних груп чисельністю близько мільйона чоловік. Близько 200 тисяч партизанів і підпільників за мужність і героїзм нагороджені орденами і медалями. 223 з них присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

73 дні тривала героїчна оборона Одеси. Після евакуації радянських військ за наказом Ставки Верховного головнокомандування тривала боротьба одеситів з ворогом.

Уже 17 листопада, через місяць після відходу наших військ, був перший бій партизанів В. Молодцова-Бадаєва з загарбниками. Народні месники підірвали штаб в Одесі по вул. Енгельса, де загинуло 200 румунських офіцерів, і пустили під укіс потяг з німецькими солдатами та офіцерами. Окупанти розлютилися. Почалися стеження за радянськими активістами, облави. Незабаром завдяки зрадникам окупаційна влада напала на слід підпілля і партизанів. 9 лютого 1942 року було заарештовано командира партизанського загону В.О. Молодцова-Бадаєва і велику групу підпільників на явочній квартирі. Радянських патріотів довго катували, мучили, знущалися. Усі вони мужньо прийняли вирок – і загинули. Володимирові Олександровичу Молодцову-Бадаєву посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу, а юного розвідника Яшу Гордієнка визнано гідним ордена Вітчизняної війни І ступеня.

З 1942 року були встановлені зв'язки загонів, груп партизанів і підпільників, керовані К.А. Тимофеєєвим, С. Лазарєвим, С. Дроздовим та іншими. Було сформовано загін під керівництвом С. Дроздова і начальника штабу П. Прокопенка. На судноремонтному заводі активно діяла диверсійна група М. Гефта.

Одеське підпілля, партизани знаходили підтримку і допомогу серед словацьких військовослужбовців. Багато братів-слов'ян переходили на бік партизанів. У катакомбах діяла словацька партизанська рота у складі 65 чоловік під командуванням Михайла Кончеті.

У савранських лісах воював партизанський загін “Буревісник”. 16 січня 1944 року біля села Осиповка десантувалася розвідувально-диверсійна група у складі 10 бійців на чолі з героєм Донецького партизанського руху Василем Дмитровичем Авдєєвим (Чорноморським). Їхнє завдання полягало в об'єднанні всіх груп і загонів та підготовці населення до збройної боротьби при наближенні фронту. На жаль, 2 березня 1944 року провокатор видав Авдєєва-Чорноморського. В останньому бою герой змушений був застрелитися.

Посилення агітаційної роботи в 1944 році призвело до відходу у катакомби багатьох одеситів.

При визволенні Одеси партизанські групи виходили з катакомб і допомагали передовим частинам Червоної Армії. Маршал Р.Я. Малиновський давав високу оцінку допомозі партизанів і підпільників.

Після визволення Одеси 10 квітня 1944 року багато партизанів і підпільників, наприклад, Яків Савченко, Ілля Рихлецький, Віл Дубко, Микола Захаренко, Анатолій Тимошенко, Ілля Скрипник та інші у лавах Червоної Армії продовжували боротися до повної нашої Великої Перемоги.

До 9 квітня 1944-го місто було окуповано ворогом, але боротьба не припинялася. В Одесі та передмісті діяло 6 партизанських загонів і 45 підпільних групп.А їхньою базою в період окупації стали одеські катакомби – складний лабіринт підземних галерей, які були непереможною фортецею під землею. Нині в катакомбах біля села Нерубайського створено підземний музей, що відтворює партизанський табір часів війни. 10 квітня 1944 року Радянська армія, Чорноморський флот за активної підтримки партизанів і підпільників урешті-решт звільнили Одесу від фашистів.

Не забутий подвиг Одеси. Не забуті й подвиги її героїв. Їхні імена стали безсмертними. Вони живуть у назвах вулиць, їх викарбувано на меморіальних дошках і надгробних плитах Алеї Слави, їм присвячений пояс Слави – 11 монументів солдату-захиснику, котрий увічнив героїчну епопею оборони Одеси в 1941-му. А напередодні 9 травня поточного року на меморіальному комплексі 412-ї берегової батареї в селищі міського типу Чорноморське Комінтернівського району Одеської області відбулась урочиста церемонія відкриття монумента, присвяченого 250 донецьким воїнам-шахтарям, які загинули під час героїчної оборони міста-героя Одеси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]