Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

Тема 9. Україна на шляху самостійного державного розвитку. Трансформаційні процеси в політиці, економіці та соціальній сфері в перші роки незалежності (1991 - 1994 рр.)

Президентство Л. Кравчука. Розгортання державотворчих про­цесів. Становлення владних структур. Формування трьох основних гілок влади. Особливості трансформації Верховної Ра­ди УРСР у вищий законодавчий орган незалежної України. Виконавча влада. Питання про посаду пред­ставників Президента на місцях. Судова влада. Ство­рення Міністерства оборони. Зміст воєнної доктрини України. Суть проблеми Чорноморського флоту.

Незалежність і перегрупування партійно-політич­них сил. Формування "партії влади". Трансформація Руху і його розкол. Нові політичні партії. Соціалістична партія України. Відновлення діяльності Ком­партії України. Селянська (Аграрна) партія України. Конгрес українських націоналістів (КУН). Інші полі­тичні партії, організації, об’єднання.

Економічні проблеми незалежної України. Об’єк­тивні й суб’єктивні труднощі формування національної економіки. Стратегічні прорахунки в проведенні реформ. Втрата керованості державними підприєм­ствами і гальмування роздержавлення. Створення легальних умов для криміналізації економічного життя. Початок номенклатурної "приватизації". Подальше загострення проблеми енергоносіїв. Спад виробництва.

Погіршення стану справ в аграрному секторі економіки. Збереження деформацій у ціноутворен­ні. Загострення проблеми постачання села. Гальмування впровадження нових форм господарюван­ня. Проблема приватної власності на землю. Спад сільськогосподарського виробництва. Борги держа­ви селу.

Створення власної фінансової системи. Демоно­полізація фінансової діяльності. Необґрунтовані емі­сії. Ланцюгові інфляції. Перекоси в податковій по­літиці. Проблема введення української гривні.

Становище в соціальній сфері. Зміни в чисельності та соціальному складі на­селення. Падіння життєвого рівня населення. Змен­шення частки заробітної платні в національному доході.

Міжнаціональні відносини. Україна – багатонаці­ональне суспільство. Підтримка національними мен­шинами незалежності України. Закон про національні меншини в Україні. Досягнення міжнаціональної злагоди – важливе досягнення незалежності Украї­ни. Створення національно-культурних товариств та об’єднань, навчальних закладів.

Зовнішня політика незалежної України. Вихід України на міжнародну арену. Визнання України міжнародним співтовариством. Налагодження дипломатичних зв’язків із зарубіжними країнами. Основні напрямки зовнішньої політики незалежної України. Участь України в загальноєвропейському процесі. Діяльність України в ООН. Українсько-російські відносини. Проблема Чорноморського фло­ту. Міжнародні торговельні та економічні зв’язки. Культурне співробітництво.

Новий склад Верховної Ради. Вибори до Верховної Ради та їхні наслідки. Спів­відношення політичних сил у новій Верховній Раді. Фракції та депутатські групи. О. Мороз – Голова Верховної Ради.

Тема 10. Реалізація нового соціально-економічного реформаційного курсу в Україні і його наслідки (друга половина 1994 – 2004 роки)

Вибори Президента України 1994 року. Л. Кучма – другий президент України в умовах незалежності. Необхід­ність зміцнення виконавчої влади. Розроблення і підписання конституційної угоди між Президентом і Верховною Радою. Кабінет міністрів як ланка виконавчої влади. Прем’єр-міністр Є. Марчук. Прем’єр-міністр П. Лазаренко. Конституційний процес. Прийняття Консти­туції України.

Пріоритети зовнішньої політики. Вклад України в ядерне роззброєння. Приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Меморандум про гарантії безпеки України. Збе­реження позаблокового статусу України. Вступ України до Ради Європи. Зростання авторитету України у світовому співтоваристві. Розширення зовнішньоекономічних зв’язків. Інвестиції розви­нених країн і міжнародних фінансових організа­цій в українську економіку. Спільні підприємства та організації.

Вибори Президента України 1999 року. Переобрання Л. Кучми. Прем’єр-міністр В. Ющенко. Уряд В.Ющенка (грудень 1999 - квітень 2001рр.) та його відставка. Уряд А. Кінаха. Вибори у Верховну Раду України 2002 року. Уряд В. Януковича.

Нові тенденції в культурному та духовному житті. Зростання соціальної та політичної активності інтелігенції. Українська міграція.