Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

6.2.Термінологічний словник

Бюрократія – вищий, при­вілейований прошарок чиновників-адміністраторів у державі; ієрархі­чно організована система управління державою чи суспільством з до­помогою особливого апарату, наділеного специфічними функціями та привілеями.

"Відлига" - назва, що використовується в публіцистичній та історичній літературі по відношенню до періоду з 1953 р. по 1964 р.

Громадська думка – відображення ставлення народу або окре­мих спільнот до влади, її діяльності, політики.

Громадські об’єднання – об’єднання, створені з метою реаліза­ції та захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав, інтересів людини, які сприяють розвитку творчої ак­тивності й самостійності громадян, їх участі в управлінні державними та громадськими справами.

Громадянське суспільство – суспільство громадян з високим рі­внем економічних, соціальних, політичних, культурних і моральних рис, яке спільно з державою утворює розвинуті правові відносини; су­спільство рівноправних громадян, яке не залежить від держави, але взаємодіє з нею заради спільного блага.

Десталінізація – система заходів щодо усунення найбільш неприйнятних проявів сталінського режиму (масові репресії, тотальний контроль) і спроба проведення суспільно-політичних та економічних реформ з метою надання нового імпульсу розвитку радянського суспільства на шляху до "побудови комунізму".

Дисиденти – інакомислячі особи, які виступа­ють проти існуючого державного (політичного) ладу певної країни, протистоять офіційній ідеології та політиці.

Дискримінаціясвідоме обмеження свободи діяльності учасників політичного проце­су; часткове чи повне, тимчасове чи постійне позбавлення тих чи ін­ших учасників політичного життя їхніх конституційних та інших прав і свобод.

Діаспора розселення по різних країнах народу, вигнаного обставинами, завойовниками або й влас­ною владою за межі батьківщини; сукупність вихідців з якоїсь країни та їхніх нащадків, які проживають за її межами.

Культ особи єдиновлад­дя тоталітарного типу, часто релігійного характеру, що означає раболіпство, сліпе поклоніння "божеству".

Ради народного господарства (раднаргоспи) – територіальні органи управління, створені в результаті реформи 1957 р. замість галузевих міністерств. Поліпшили керування економікою регіонів, але призвели до розриву між окремими галузями. На території УРСР було створено 11 раднаргоспів.

Реабілітація – 1) скасування правових наслідків судового вироку щодо особи, необґрунтовано притягнутої до судової відповідальності, визнання вироку не дійсним, а особи, незаконно репресованої, невинною. 2) відновлення в правах; відновлення доброго імені, попередньої репутації раніше незаконно засудженої чи репресованої особи.

"Шестидесятники" – учасники руху за оновлення радянського суспільства 60-х років.

6.3. Теми рефератів, доповідей та повідомлень

  1. Дисидентський рух на Україні: основні напрямки, динаміка і тенденції розвитку.

  2. Українська РСР на міжнародній арені в 50-х першій половині 60-х років.