Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

7.2. Термінологічний словник

Авторитаризмтип політично­го режиму, який характеризується субординацією суб’єктів політичних відносин, наявністю сильного центру, що має концентровану владу, можливістю застосування насильства чи примусу.

Бюрократизм система управління державою, що характеризу­ється відірваністю від потреб народу і спирається на бюрократію (чи­новництво).

Громадські об’єднання – об’єднання, створені з метою реаліза­ції та захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав, інтересів людини, які сприяють розвитку творчої ак­тивності й самостійності громадян, їх участі в управлінні державними та громадськими справами.

Демагогія – форма свідомого введення в оману широких мас, спекуляція на ре­альних труднощах і проблемах, потребах і сподіваннях людей з метою досягнення політичного успіху.

Командно-адміністративні методи управління – сукупність форм і методів управління суспільством, згідно з якими ді­яльність людей стимулюється переважно засобами адміністративно­го примусу, а всі фази управлінського циклу – прийняття рішення, організація виконання, контроль за виконанням рішення – ініціюю­ться та здійснюються засобами жорсткого централізму, обмеженням процесів самоврядування на всіх рівнях.

Консервативний курс розвитку – полі­тична ідеологія і практика суспільно-політичного життя, зорієнтована на збереження і підтримання існуючих форм соціальної структури, традиційних цінностей і морально-правових засад.

Корупція – підкупність, продажність, хабарництво державних посадових осіб, політичних і громадських діячів, урядовців та високопоставлених чиновників.

Номенклатура – коло посадових осіб, призначення та затвердження яких відноситься до компетенції вищестоящих органів.

Опозиційний рух – протидія, опір пев­ній політиці, політичній лінії, політичній дії; організація, партія, група, особа, які виступають проти панівної думки, уряду, системи влади, конституції, політичної системи в цілому.

Партократія – влада партії, панування її в політичній системі суспільства завдяки зосередженню у своїх руках управління всіма формами суспільного життя.

Централізм – управлінська політич­на система з властивими їй вертикальною структурою та субординаці­єю, концентрацією влади в єдиному центрі.

7.3. Теми рефератів, доповідей та повідомлень

  1. Проблеми політичного лідерства в Україні: М. В. Підгорний, П. Ю. Шелест, В. В. Щербицький.

  2. Зовнішньополітична діяльність УРСР на рубежі 60-х – першої половини 80-х років.

  3. Конституції УРСР 1978 року: зміцнення тоталітарного характеру радянського суспільства.

7.4. Контрольні питання для самоперевірки знань

  1. Розкажіть про міжнародне становище СРСР на рубежі 60-х і 70-х років.

  2. Що являла собою Програма миру ? Як відбувалася її реалізація ?

  3. Які зовнішньополітичні ініціативи СРСР свідчили про успіхи її зовнішньої політики?

  4. Як розвивалися відносини СРСР: з країнами соціалізму? З капіталістичними країнами? З країнами, що розвиваються ?

  5. Охарактеризуйте суперечності міжнародної обстановки на рубежі 70-х – 80-х років. Що свідчило про її загострення в цей час? Поміркуйте, які заходи потрібні були для виходу з кризи.

  6. Розкажіть про економічну реформу 1965 р. і її результати.

  7. В чому виявилися застійні і кризові явища в соціально-економічному розвитку СРСР наприкінці 60-х – на початку 80-х років ? Які спроби для виходу з кризи, що розпочиналася, робило керівництво країни ?

  8. Розкажіть про досягнення науково-технічного прогресу в СРСР наприкінці 60-х – на початку 80-х років. Чому їх не вдалося використати для прискорення соціально-економічного розвитку країни.

  9. Як вирішувалася продовольча проблема в СРСР наприкінці 60-х – на початку 80-х років? Що стримувало розвиток сільського господарства в країні ?

  10. Які фактори свідчили про загострення екологічних проблем у СРСР та УРСР на рубежі 70 - 80-х років ?

  11. Розкажіть про соціальні проблеми і рівень життя в СРСР та УРСР наприкінці 60-х – на початку 80-х років.

  12. Охарактеризуйте особливості суспільно-політичного життя в СРСР та УРСР в кінці 60-х – на початку 80-х років.

  13. Проаналізуйте основні положення Конституції СРСР 1977 р. та Конституції УРСР 1978 р.

  14. Дайте аналіз основним течіям дисидентського руху.

  15. Охарактеризуйте політичних керівників СРСР та УРСР зазначеного періоду та дайте аналіз їх діяльності.

  16. Чому виникла потреба у виробленні курсу на перебудову соціально-економічного розвитку СРСР ?