Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

V. Завдання для студентів заочної форми навчання Порядок поточного і підсумкового оцінювання знань з курсу "Історія України" на заочному відділенні

Однією з форм самостійної роботи студентів-заочників над вивченням курсу історії України є виконання індивідуального завдання тобто контрольної роботи.

Тематика контрольних робіт відповідає державній навчальній програмі курсу “Історія України” і спрямована на об’єктивну оцінку історичних подій та осіб. Виконання індивідуального завдання сприяє формуванню навиків роботи з історичними документами, навчальною літературою, вмінню аналізувати тенденції та явища суспільного життя, робити висновки і узагальнення, висвітлювати проблему всебічно, з різних теоретичних позицій. Настановчу роль у самостійній роботі студента-заочника відіграють лекції, методичні розробки, навчальна література.

Тема контрольної роботи доводиться до кожного студента-заочника на настановчій сесії. У міжсесійний період проводяться тематичні консультації-співбесіди, де студенти отримують необхідні методичні поради. Водночас з’ясовується ступінь засвоєння студентами програмного матеріалу. Тема контрольної роботи закріплюється викладачем за кожним студентом. Студент виконує завдання письмово і на семінарському занятті захищає його. Як варіант контролю за виконаною самостійною навчальною роботою студентів може використовуватися система письмового тестування, а також опитування і виступи на практичних заняттях. Завершальною формою контролю результатів вивчення студентами курсу є іспит. Підготовка до іспиту включає в себе перегляд конспектів лекцій, рекомендованих підручників, словників і навчальних посібників згідно з програмою курсу та переліком питань для самопідготовки.

Методичні рекомендації щодо виконання та оформлення контрольної роботи

Контрольна робота є однією із форм самостійної роботи студента-заочника. Для її виконання студенту необхідно врахувати наступні вимоги:

  1. Виконувати роботу на основі глибокого вивчення запропонованої літератури з використанням інших історичних джерел. Викладати матеріал теми логічно, послідовно, грамотно. Необхідно самостійно розкривати питання теми, а не механічно переписувати текст з підручника по історії України, інших книг, газетних та журнальних публікацій. У такому випадку робота не буде зарахована.

  2. Необхідно дати відповіді на всі питання плану контрольної роботи. Робити висновок по кожному питанню і по темі в цілому. Там, де потрібно, показувати зв’язок теми з сучасністю.

  3. Робити посилання на всі використані джерела. Якщо дослівно цитується положення з книги, цитату необхідно брати в лапки, а також показати вихідні дані джерела ( прізвище та ініціали автора, назву видання, том, місце видання, видавництво, рік видання, сторінку ). Наприклад: "Протягом 1921-1922 рр. формується непівська модель організації суспільства"1. Якщо приведена цитата використана не дослівно, а викладена своїми словами, перед виноскою необхідно писати слово "Див.:". Наприклад: Історик О.Д. Бойко вказує, що непівська модель організації суспільства формувалася протягом 1921 - 1922 років2.

  4. Контрольна робота повинна мати обсяг 20 - 25 сторінок шкільного зошита, написаного від руки тексту або 15 - 20 сторінок друкованого тексту формату А 4 з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. На титульній сторінці студент повинен вказати назву установи та її підрозділу, назву контрольної роботи, своє прізвище та ініціали, курс, групу. На першій сторінці розмістити план контрольної роботи. У кінці роботи необхідно зробити загальний висновок і скласти список використаної літератури за алфавітом.

  5. Контрольна робота повинна бути відправлена в термін, визначений деканатом.

  6. Перевірена і не зарахована контрольна робота повертається студенту для доопрацювання. Студент повинен врахувати всі зауваження, доопрацювати роботу і здати її.

Тематика контрольних робіт

Тема 1. Історія України як наука

План

  1. Історія України як наука.

  2. Предмет історії України і його термінологія.

  3. Історіографія курсу.

Тема 2. Східні слов’яни в VІІ-VІІІ ст.

План

  1. Історичні корені українського народу. Перші слов’янські протодержавні утворення. Суспільно-політичний лад східних слов’ян.

  2. Виникнення державних союзів східнослов’янських племен. „Руська земля”.

  3. Історичні концепції щодо походження і виникнення українського народу.

Тема 3. Київська держава в ІХ-Х ст.

План

  1. Соціально-економічні і політичні передумови утворення. Норманська теорія.

  2. Внутрішня і зовнішня політика перших руських князів.

  3. Розквіт Київської держави. Політичний устрій.

Тема 4. Київська держава в ХІ - на початку ХІІ ст.

План

  1. Ярослав Мудрий. Розпад Київської держави. Володимир Мономах. Відокремлення земель від Києва.

  2. Боротьба населення південно-західної Русі проти монголо-татар.

  3. Причини занепаду і місце Київської держави в історичній долі українського народу.

Тема 5. Галицько-Волинська держава

План

  1. Посилення феодальної роздробленості Київської Русі та її наслідки для українських земель. Поневолення давньоруських земель монголо-татарськими завойовниками.

  2. Піднесення та занепад Галицько-Волинської держави. Її місце в історії українського народу.

Тема 6. Українські землі в складі Литви та Польщі

План

  1. Перехід південно-західних земель Київської Русі до складу Великого князівства Литовського.

  2. Зближення Литви та Польщі. Соціально-політичне положення українського народу в ХІV-ХVІ  ст. Люблінська унія. Берестейські собори 1596 р. Релігійна полеміка і політична боротьба.

Тема 7. Виникнення козацтва. Запорозька Січ та її історична роль в житті українського народу

План

  1. Причини і джерела виникнення козацтва.

  2. Заснування Запорозької Січі, її суспільно-адміністративний устрій та історичне значення для українського народу.

  3. Козацько-селянські повстання кінця ХVІ-початку ХVІІ ст.

Тема 8. Національно-визвольна війна українського народу під проводом Б.Хмельницького. Переяславська угода

План

  1. Причини, характер, рушійні сили, періодизація Визвольної війни.

  2. Хід та основні події війни. Утворення гетьманської держави.

  3. Відносини України з Московською державою в ході Визвольної війни.

  4. Російсько-українська війна з Польщею 1654-1656 рр. Союз України, Швеції й Семигорода проти Польщі

Тема 9. Боротьба українського народу за політичну єдність і національну державність у другій половині ХVІІ ст. Руїна

План

  1. Гетьманство І.Виговського. Гадяцька унія.

  2. Юрій Хмельницький. Поділ України на Лівобережну і Правобережну.

  3. Політика лівобережних гетьманів. Порушення Переяславської угоди царським урядом і поступове обмеження української автономії.

  4. П.Дорошенко. Боротьба за Правобережну Україну між Московською державою, Річчю Посполитою і Туреччиною.

Тема 10. Становище України в першій половні ХVІІІ ст.

План

  1. Становище українського народу напередодні та на початку російсько-швецької війни 1700-1721 рр. Похід Карла ХІІ на Україну. Укладення швецько-українського союзу. Полтавська битва.

  2. Політика російського уряду щодо України після Полтавської битви. Обмеження гетьманського управління та перше скасування гетьманщини.

Тема 11. Слобідська Україна в ХVІІ - першій половині ХVІІІ ст.

План

  1. Заселення Слобідської України.

  2. Соціально-економічне становище і воєнно-адміністративний поділ.

  3. Скасування козацького ладу.

  4. Культурне життя Слобожанщини.

Тема 12. Обмеження української автономії в ХVІІІ ст.

План

  1. Нищення ознак української державності Петром І. Гетьман І.Скоропадський і його становище.

  2. Малоросійські колегії. Правління гетьманського уряду. Гетьманування П.Полуботка, Д.Апостола, К.Розумовського. Скасування автономного устрою Гетьманщини реформами Катерини ІІ. Петро Румянцев.

  3. Ліквідація Запорозької Січі. Приєднання до Росії Правобережної України та Криму.

  4. Адміністративний устрій українських земель в складі Російської імперії наприкінці ХVІІІ ст. Закріпачення українських селян.