Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

8.6. Основна література

4, 8, 13, 16, 18, 20, 21, 22, 32, 34, 37, 38, 39, 43, 44, 47, 50, 51, 54, 55, 56.

8.7. Додаткова література для самостійного опрацювання

  1. Акт проголошення незалежності України // Правда України.-1991.-31 серпня.

  2. Алексєєв Ю. М., Кульчицький С. В., Слюсаренко А. Г. Україна на зламі історичних епох (Державотворчий процес 1985 - 1999 рр.). - К., 2000

  3. Декларація про державний суверенітет України: Прийнята Верховною Радою Української РСР 16 липня 1990 р. - К., 1990

  4. Закон про економічну незалежність УРСР: Прийнятий Верховною Радою УРСР // Радянська Україна. - 1990.-5 серпня

  5. Курносов Ю. О. Проблеми перебудови в Українській РСР // Укр. іст. журн.-1990.-№7.-С.78-87

  6. Панченко П. П. Деформації в розвитку українського села у 80-х – на початку 90-х років // Укр.іст.журн.-1992.-№1.-С.18-29

  7. Слюсаренко А. Г., Томенко М. В. Нові політичні партії України. – К., 1990

Тема 9. Україна на шляху самостійного державного розвитку. Трансформаційні процеси в політиці, економіці та соціальній сфері в перші роки незалежності (1991 - 1994 рр.)

9.1.Плани семінарських занять та методичні вказівки щодо їх виконання

План семінарського заняття

  1. Україна на шляху економічної самостійності.

  2. Соціальні процеси в Україні.

  3. Зовнішня політика незалежної України. Вихід України на міжнародну арену.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

В першому питанні потрібно охарактеризувати нову соціально-економічну ситуацію, в якій опинилася Україна після проголошення незалежності. Що таке перехідний період і як він проявився в Україні, в чому його особливості? Визначити основні завдання української економіки після проголошення незалежності. Які фактори привели до економічного спаду в першій половині 90-х років? Що було зроблено для стабілізації економіки? Проаналізувати причини відставання аграрного сектору України. Дати характеристику підсумку роздержавлення та приватизації в Україні в першій половині 90-х років (втрата керованості державними підприємствами і гальмування роздержавлення. Створення легальних умов для криміналізації економічного життя. Початок номенклатурної "приватизації". Загострення проблеми енергоносіїв. Спад виробництва. Погіршення стану справ в аграрному секторі економіки. Збереження деформацій у ціноутворен­ні. Загострення проблеми постачання села. Гальмування впровадження нових форм господарювання. Проблема приватної власності на землю. Спад сільськогосподарського виробництва. Борги держа­ви селу. Створення власної фінансової системи. Демонополізація фінансової діяльності. Необґрунтовані емі­сії. Ланцюгові інфляції. Перекоси в податковій політиці. Проблема введення української гривні.)

Паралельно розкрити зміст становлення владних структур в Україні в умовах незалежності. Як формувалися гілки влади в Україні? Що було зроблена, а що зробити не вдалося? В чому причини невдач? Що заважало ефективній законодавчій діяльності депутатів Верховної Ради України дванадцятого скликання?

В другому питанні потрібно вказати чим було викликано перегрупування політичних сил в Україні після проголошення незалежності. Формування "партії влади". Трансформація Руху і його розкол. Нові політичні партії. Соціалістична партія України. Відновлення діяльності Ком­партії України. Селянська (Аграрна) партія України. Конгрес українських націоналістів (КУН). Інші полі­тичні партії, організації, об’єднання. Який вплив на суспільно-політичне життя України мали громадські організації та об’єднання. Охарактеризувати основні процеси, що охопили профспілковий та молодіжний рух України після проголошення незалежності. Дати характеристику міжнаціональним відносинам в Україні в першій половині 90-х років.

В третьому питанні треба розкрити основні принципи та завдання зовнішньої політики України в першій половині 90-х років. Чим було викликано "швидке" визнання незалежності України іноземними державами? Вихід України на міжнародну арену. Визнання України міжнародним співтовариством. Налагодження дипломатичних зв’язків із зарубіжними країнами. Участь України в загальноєвропейському процесі. Діяльність України в ООН. Українсько-російські відносини. Проблема Чорноморського фло­ту. Міжнародні торговельні та економічні зв’язки. Культурне співробітництво.