Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний вищий навчальний заклад.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
339.15 Кб
Скачать

10.2. Термінологічний словник

Гіперінфляція – швидке зростання товарних цін і грошової маси в обігу, що спричиняє різке знецінення грошової одиниці.

Гривня – вагова, лічильна й монетна одиниця в Київській Русі, Україні, Росії та Білорусії. В наші часи впроваджена в обіг Указом Президента України з 2 вересня 1996 р.

Діаспора – розселення по різних країнах народу, вигнаного обставинами, завойовниками або й власною владою за межі батьківщини; сукупність вихідців з якоїсь країни та їхніх нащадків, які проживають за її межами.

Інавгурація – урочиста церемонія вступу на посаду глави держави. Процедура І. передбачає публічне виголошення новим главою держави клятви та програмної промови.

Конституційний процес – процес вироблення та прийняття конституції держави.

Корупція – підкупність, продажність, хабарництво державних посадових осіб, політичних і громадських діячів, урядовців та високопоставлених чиновників.

Лібералізація цін – скасування твердих правил формування цін і їх узгодження з урядом, дозвіл на формування вільних цін, які диктує ринок.

Легітимність – здат­ність політичного режиму досягати суспільного визнання й виправ­дання обраного політичного курсу, винесених ним політичних рішень, кадрових або функціональних змін у структурах влади.

Мажоритарна виборча система – система, що ґрунтується на принципі більшості: від кожного виборчого округу обирається один депутат, який набрав найбільшу кількість голосів.

Олігархія політичне та економічне панування, влада, правління невеликої групи людей, а та­кож сама правляча група. Термін було запроваджено Платоном і Аристотелем у V – IV ст. до н. е. для позначення однієї з найгірших, на їх­ню думку, форм правління, коли "владарюють багаті, а бідні не беруть участі у правлінні". Розрізняють олігархію аристократичну і фінансову.

Опозиція – протидія, опір пев­ній політиці, політичній лінії, політичній дії; організація, партія, група, особа, які виступають проти панівної думки, уряду, системи влади, конституції, політичної системи в цілому.

Політичний блок – об’єднання, союз політичних партій, громадських організацій, груп людей задля узго­джених дій, досягнення спільних, насамперед політичних цілей.

Політична боротьба – явище політичного життя, в основі якого лежить зіткнення інтересів різних політичних сил, кожна з яких праг­не досягти певної політичної мети.

Політична еліта – меншість суспільства, що становить собою достатньо самостійну, вищу, відносно привілейовану групу, наділену видатними психологічними, соціальними й політичними якостями, яка бере безпосередню участь у затвердженні та здійсненні рішень, пов’язаних із використанням державної влади або здійсненням впливу на неї.

Приватизація – передача державної чи муніципальної власності за плату чи безкоштовно в приватну власність.

Пропорційна виборча система – система, яка передбачає розподіл місць у парламенті у відповідності з кількістю одержаних на виборах голосів за партійними списками.

Українська еміграція – переселення людей із своєї історичної батьківщини в інші країни для постійного проживання.