Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чисельн методи в нженерних дослдженнях_Частина...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Класифікація методів розв’язання диференціальних рівнянь у частинних похідних.

  2. Постановка задачі розв’язання диференціальних рівнянь у частинних похідних.

  3. Сутність скінченнорізницевого методу розв’язання рівнянь еліптичного типу.

  4. Постановка задачі Діріхле для рівняння Пуасона.

  5. Оцінювання похибки розв’язання рівнянь еліптичного типу.

15 Розв’язання параболічних рівнянь у частинних похідних методом послідовного обчислення таблиці значень

Мета роботи – надбання практичних навичок розв'язання параболічних рівнянь у частинних похідних методом послідовного обчислення таблиці значень із застосуванням Microsoft Excel.

План роботи

  1. Відповідно до порядкового номера бригади студентів в журналі академгрупи вибрати рівняння з таблиці 17.

  2. Розв'язати рівняння теплопровідності з початковою умовою u(x;0)=f(x), і крайовими умовами u(0; t) = a, u(1; t) = b з точністю  = 10–5.

  3. Зробити висновки.

Таблиця 17

Варіант

f(x)

a

b

c

1,1

3,0

0,05

1,2

3,5

0,15

1,3

4,0

0,25

1,4

4,5

0,35

1,5

5,0

0,45

1,6

5,5

0,55

1,7

6,0

0,65

1,8

6,5

0,75

1,9

7,0

0,85

2,0

8,0

0,95

Короткі теоретичні відомості

Лінійне рівняння в частинних похідних другого порядку називається параболічним, якщо його дискримінант, тобто комбінація коефіцієнтів , дорівнює нулю. Параболічні рівняння звичайно виникають у задачах, пов'язаних з дифузією і плином рідини. Як правило, такі рівняння містять першу похідну за часом і другу похідну за просторовою координатою від концентрації будь-якої скалярної фізичної величини (щільності заряду, температури, концентрації хімікату і т.п.). Найбільш важливим з цих рівнянь є рівняння нерозривності.

Рівняння нерозривності

Рівняння нерозривності в загальному вигляді – це математичний запис закону збереження маси або твердження про те, що швидкість зміни концентрації фізичної величини у певному об’ємі дорівнює швидкості припливу величини в об’єм мінус швидкість витоку її з об’єму, плюс інтенсивність генерування цієї величини в об’ємі і мінус інтенсивність її поглинання там же. Якщо позначити швидкість потоку цієї величини через , одержимо таке рівняння в частинних похідних

.

Тут дивергентний член (перший доданок у правій частині) описує приплив і виток величини в нескінченно малому об’ємі, доданок G описує генерування, А – поглинання щільності.

Рівняння нерозривності широко поширене у фізиці і техніці, будучи досить загальним для опису різного роду процесів. Рух усякої речовини або фізичної величини, що може переміщатися у відведеному об’ємі, описується, у числі інших співвідношень, рівнянням нерозривності. Загальний вигляд рівняння залишається, як правило, одним і тим же для всіх фізичних субстанцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]