Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чисельн методи в нженерних дослдженнях_Частина...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

12 Розв’язання крайових задач методом пристрілки для звичайних диференціальних рівнянь

Мета роботививчити метод пристрілки для розв’язування крайових задач для диференціальних рівнянь другого порядку та набути навичок їх розв’язування з застосуванням Microsoft Excel 2000.

План роботи

  1. Виписати з таблиці 14 диференціальне рівняння, початкове та кінцеве значення незалежної змінної, крайові умови та задану точність  згідно з номером бригади студентів в журналі академ. групи .

  2. Розв’язати диференціальне рівняння методом пристрілки з точністю =10–5.

  3. Проаналізувати отримані результати .

Таблиця 14 ­

Варіант

Диференціальне рівняння

Інтервал

Крайові умови

а

b

y(a)

y(b)

1

0

1

2

1,818

2

0

1

3

7,49

3

0

1

0,703

16,5

4

0

1

5

–5,57

5

0

1,5

1,2

6,0

6

0

1

3,4

16,2

7

0

1

0

0

8

0

1

0,5

3,34

9

0

1

0

0

10

1

2,4

0,12

5,67

Хід роботи

При методі пристрілки крайова задача розв’язується із застосуванням тих же методів, що і задача Коші. Для цього невідомі граничні умови на одному краї заміняються їхніми передбачуваними значеннями, що перетворює крайову задачу в задачу Коші. Після цього рівняння інтегрується від краю 1 до кінця інтервалу визначення із застосуванням, наприклад, методу Ейлера. Після завершення інтегрування граничні умови на краю 2, отримані із розв’язку, порівнюються із заданими. Якщо вони збігаються, задача розв’язана; у противному випадку необхідно змінити початкові припущення про невідомі умови на краю 1, щоб підігнати розв’язок під умови на краю 2, і знову виконати інтегрування. Таким чином, виконується свого роду "пристрілювання" по граничних умовах на краю 2 шляхом підбору невідомих граничних умов на краю 1.

Наприклад, для розв’язання диференціального рівняння другого порядку необхідно мати дві граничні умови. Якби ставилася задача Коші, це були б значення функції і її похідної в одній точці, тоді як у типовій крайовій задачі звичайно задаються значення функції на двох кінцях деякого інтервалу. Для інтегрування цього рівняння від одного кінця інтервалу до іншого з використанням методів розв’язання задачі Коші знадобилося б також значення похідної на одному з кінців інтервалу. При наявності цього значення рівняння можна проінтегрувати до іншого кінця і порівняти отриманий розв’язок з граничною умовою на ньому. При їхньому збіганні задача розв’язана, тоді як у протилежному випадку необхідно повернутися до початкової точки і змінити передбачуване значення похідної. Цей процес необхідно продовжувати доти, поки не буде знайдений розв’язок, що задовольняє обидві граничні умови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]