Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павлоград - 1 2010 р..doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1 Загальні положення

Технологічний процес з надання послуг пасажирам та організації роботи залізничного вокзалу (ТП) визначає технологію обслуговування пасажирів на залізничному вокзалі відповідно до діючих нормативно-правових актів, стандартів якості, нормативно-технічної документації та принципів логістики, а також організацію роботи, як вокзалів в цілому, так і основних їх структурних підрозділів.

Застосування кожним підрозділом вокзала технологій, забезпечуючих послідовність та мінімальні витрати часу на виконання операцій, високу продуктивність праці робітників, найбільше задоволення запитів пасажирів.

Введення раціональних графіків роботи кас, багажних відділень, з урахуванням надходжень запитів пасажирів по годинах доби.

Забезпечення всіх підрозділів вокзала необхідним обладнанням,матеріалами і засобами зв’язку.

Утворення на робочих місцях найбільш сприятливих умов для підвищення продуктивності праці, найбільш повну механізацію та автоматизацію різноманітних операцій.

Вивчення та використання нових методів праці інших вокзалів, найбільш повне поєднання професій.

Технологічний процес вокзалу складається із таких розділів :

-коротка виробнича і технічна характеристика вокзала, яка вміщує в собі дані

про роботу, яку виконує вокзал та його технічне оснащення;

-організація продажу квитків та роботи квиткових кас;

-організація роботи багажного відділення і камер зберігання ручної поклажі;

- довідково-інформаційне обслуговування;

- культурно-побутове обслуговування пасажирів;

- забезпечення санітарно-гігієнічних умов обслуговування пасажирів;

- система охорони праці. Технологічний процес переробляється кожні 5 років.

Зміни, що відбуваються в технології обслуговування пасажирів, роботі вокзалу

протягом вказаного терміну, вносяться до ТП встановленним порядк.

1.1 Класифікація та характеристика залізничного вокзалу.

Вокзал ст..Павлоград-1 за обсягом роботи відноситься до 3 класу.

Павлоградський вокзал побудований у 1873 році, в період Великої Вітчизняної

війни був зруйнований, відновлений у 1964 році.

В залежності від розрахункової місткості пасажиропотоку залізничний вокзал станції Павлоград-1 відноситься до середнього, місткість вокзалу від 100 до 150 пасажирів.

Згідно з обсягом роботи вокзал –ІІІ класу.

Пасажирський вокзал станції Павлоград - 1 розташований на головному ходу

Харків - Сімферополь.

На дільниці Лозова - Синельникове-2

на дільниці Новомосковськ-Дніпровський - Красноармійськ

та обслуговує населення міста Павлоград, міста Тернівки міста Першотравенська ,

населення Павлоградського району, Юрівського району – з населенням більше

як 400 тисяч чоловік.

Являє собою сукупність будівель і обладнання, призначених для обслуговування пасажирів. Пасажирська будівля одноповерхова. Також у складі комплексу будівлі багажне відділення, пасажирські платформи, до поїздів пасажирського та приміського сполучення.

Призначення вокзалу – обслуговування пасажирів дальнього, місцевого та приміського сполучення.

Будівля вокзалу - це складна інженерна споруда. Вигляд, стан і довговічність вокзалу залежить від вмілої експлуатації всього вокзального господарства, бережливого відношення до будівлі, інженерно- технічного устаткування і майна. За станом будівлі необхідно стежити систематично, періодично проводити огляд конструктивних елементів та оснащення, виявлення необхідності виконання поточного планового, непередбаченого та капітального ремонтів.

Будівля вокзалу знаходиться на балансі будівельно монтажного експлуатаційного управління (далі БМЕУ - 1).

Будівля вокзалу одноповерхова, вокзальний комплекс острівного типу.

Фундамент бутовий, на змішаному розчині, стіни цегляні, крівля шиферна, опалення централізоване, освітлення електричне.

Загальна кубатура будівлі 3053 куб. м. при внутрішній площі 610 кв.м.

Технічна характеристика вокзалу.

Вокзал має технологічне обладнання та інженерне устаткування.

До технологічного обладнання відноситься:

- обладнання для квитково-касових операцій;

- обладнання для гучномовної інформації;

- обладнання довідкового бюро;

- обладнання й оснащення для камер схову;

- внутрішнє обладнання залів очікування та ін.;

- обладнання для прибирання.

До інженерного устаткування відносяться обладнання систем, що забезпечують життєдіяльність та роботу вокзалу в тому числі системи:

- енергозабезпечення;

- водопостачання;

- теплопостачання;

- зв’язку, сигналізації та ін..

- теплопостачання пасажирської будівлі здійснюється від електрокатла

Будівлю обладнано природною припливно – витяжною вентиляцією .

Приміщення кас попереднього продажу квитків, добова та багажна каса, обладнані припливно – витяжною вентиляцією з механичним приводом.

Водопостачання вокзалу передбачене від водопостачання комунального виробничого підприємства Дніпропетровської міської ради Дніпропетровський водоканал ” та забезпечує господарсько – питні й протипожежні потреби.

Будівля вокзального комплексу обладнана вивізною каналізацією. Електропостачання вокзалу здійснюється від ЕЧ-7

Службові та виробничі приміщення обладнані телефонами залізничної АТС.

Приміщення пасажирської будівлі обладнані пожежно – охоронною сигналізацією.

У бідівлі вокзалу встановлено миханічні годинники , над центральним входом привокзальної площі та на 1 тлатформі навпроти центрального входу.

Класифікація послуг, які надаються пасажирам на вокзалі.

Послуги, які надаються пасажирам на вокзалі :

  • послуги специфічні та неспецифічні.

Специфічними рахуються послуги, які надаються тільки на залізничному транспорті (резервування місць та продаж і оформлення проїзних документів, зберігання та оформлення багажу та інші); неспецифічні послуги – послуги культури, зв’язку, побутові послуги, тощо.

Даний ТП описує технологію надання пасажирам на залізничному вокзалі додаткових транспортних специфічних та окремих неспецифічних послуг.

Послуги повинні бути сертифіковані на відповідність. Порядок проведення процедури сертифікації послуг на відповідність в системі УкрСЕПРО визначено галузевим стандартом ГСТУ 32.0.10.006-97.

Процедура надання послуги повинна завершуватись оформленням відповідних проїзних/перевізних документів, квитанцій або чеків РРО, які, в свою чергу, повинні контролюватись та супроводжуватись веденням відповідної вокзальної (станційної) комерційної звітності. Порядок ведення комерційної звітності визначено „Інструкцією з ведення станційної комерційної звітності”.

Порядок і терміни надання станційної звітності затверджуються начальником залізниці.

Терміни, які використовуються в даному ТП відповідають наведеним в „Правилах перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України” (далі – Правила перевезень), в Постанові Кабінету Міністрів України від березня 1997 р. N 252 „Про порядок обслуговування громадян залізничним транспортом”, в державних класифікаторах (а саме-професій, продукції, послуг) та іншій діючий нормативній документації.

Визначення:

  • станція пасажирськаце станція, основним призначенням якої є обслуговування пасажирів дальнього прямування (прямого та місцевого) та приміського сполучення.

На пасажирських станціях виконуються технологічні операції з надання пасажирам основних та додаткових послуг, а також приймання, розформування, формування і відправлення пасажирських поїздів, технічного обслуговування і усунення виявлених несправностей пасажирських вагонів, зміни локомотивів і локомотивних бригад, обслуговування пасажирських поїздів;

  • технологічне призначення залізничного вокзалу – забезпечення швидкого, безпечного та зручного обслуговування пасажирів, в т.ч.: при оформленні проїзних та перевізних документів; під час чекання пасажиром поїзда; посадки та висадки з вагона; короткочасного обслуговування пасажирів поїздів, які прибули; обслуговування громадян, які зустрічають та проводжають пасажирів; збереження та доставляння багажу і вантажобагажу, тощо;

  • категорії пасажирів – розподіляються на: а) дальнього прямування (прямого та місцевого); б) приміського сполучення;

  • послуга транспортна основна - перевезення пасажирів у загальному, міжобласному, плацкартному, м'якому, купейному, фірмовому, підвищеного комфорту та СВ вагонах у складі швидкого, швидкісного, прискореного або пасажирського поїзда, приміських та місцевих поїздів, перевезення багажу (вантажобагажу) у багажних вагонах;

  • послуга додаткова - послуга, що надається громадянам під час: оформлення проїзних документів; приймання багажу чи вантажобагажу, під час повернення невикористаних проїзних та перевізних документів, перебування в поїзді чи на вокзалі, тощо;

  • вокзальний комплексце сукупність декількох вокзалів, що розташовані на одній залізничній станції і забезпечують обслуговування пасажирів поїздів дальнього прямування та приміського сполучення;

  • вокзал - це сукупність будівель, споруд і пристроїв, необхідних для обслуговування пасажирів дальнього прямування та приміського сполучення, які розташовані на одній залізничній станції (пасажирському зупиночному пункті) з єдиним адміністративним підпорядкуванням. Вокзал включає: пасажирську будівлю та павільйони; пасажирські платформи з навісами або без них; переходи через залізничні колії (вокзальні переходи) в одному або в різних рівнях; пішохідні тунелі та мости; малі архітектурні форми і візуальні комунікації; багажні приміщення; частину прилеглої до споруди привокзальної площі, тощо. Вокзал призначений для обслуговування пасажирів, надання їм платних та безкоштовних послуг і розміщення персоналу;

  • вокзал в залежності від категорії обслуговування пасажирів є: загальним (для спільного обслуговування пасажирів всіх категорій);

  • вокзал в залежності від взаєморозположення пасажирського приміщення, платформ та перонних залізничних колій є наступного типу :

острівний - коли пасажирське приміщення, а в деяких випадках

привокзальна площа, знаходяться між перонних залізничних колій,

на острівній платформі.

  • приміщення вокзального комплексу підрозділяється на: виробничі (зал очікування, касові зали, камери схову ; службові - кабінети, службові приміщення; санітарно-гігієнічнітуалетні кімната;

зовнішні - перон, платформи, колії, міжколійя та приміська територія;

  • камера схову – спеціально обладнане приміщення для короткочасного зберігання ручної поклажі, багажу пасажирів;

  • малі архітектурні форми – складова частина вокзалу, яка включає визначену номенклатуру предметів, споруд та пристроїв функціонального, інформаційного та декоративного призначення, які необхідні для поліпшення організації пасажиропотоків, безпеки пересування та орієнтування пасажирів, отримання технологічної інформації. До вказаних форм відносяться щити-стенди об’яв, кіоск, огородження платформ, годинники, лави, урни, тощо;

  • багаж – це речі та інші матеріальні цінності, що відправляються пасажиром за окрему плату, при наявності проїзного документа, у багажному вагоні, який прямує в тому ж напрямку що і пасажир;

  • вантажобагаж (товаробагаж) – вантаж, що перевозиться в пасажирських і поштово-багажних поїздах внутрішнього та міждержавного (міжнародного) сполучення;

  • військовий пасажир – особа, яка оформила проїзд в обмін на військовий перевізний документ форми 1, а також особа, яка придбала проїзні документи за готівку, але має розпорядження або відпустковий квиток відповідних міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України, а також члени їх сімей;

  • місце багажу, вантажобагажу (товаробагажу) – кожна окрема річ, яка підготовлена до відправлення, або декілька речей, упакованих в окреме відправлення (валіза, ящик, рюкзак, тощо), з нанесеним після зважування маркуванням;

  • проїзний документ - документ встановленого зразка, який посвідчує право пасажира на проїзд залізничним транспортом;

  • перевізні документи – квитанція, або відповідні комплекти документів на перевезення багажу та вантажобагажу;

  • проїзні (перевізні) документи суворого обліку - документи, що використовуються на залізничному транспорті при оформленні розрахункових операцій за послуги з перевезення пасажирів, багажу, багажу на руках, вантажу та вантажобагажу.

Скорочення:

  • АРМ – автоматизоване робоче місце;

  • АКСС - автоматизована камера схову самообслуговування;

  • АСК – автоматизована система керування;

  • АС ОППЗТ – автоматизована система обслуговування пасажирів приміського залізничного транспорту;

  • БПАПС – автоматичний касовий квитко-друкуючий пристрій;

  • ДБ – довідкове бюро;

  • ДГП - дорожній диспетчер служби руху;

  • ДКПП - Державний класифікатор продукції та послуг;

  • ДНЦ - поїзний диспетчер;

  • ДПІ – державна податкова інспекція;

  • ДСП - черговий по станції;

  • ДСЦ - маневровий диспетчер;

  • ІСЦ – інформаційно-статистичний центр;

  • ІОЦ – інформаційно-обчислювальний центр;

  • КОРО – книга обліку розрахункових операцій;

  • КМіД - кімната матері і дитини;

  • КТВ - кімната тривалого відпочинку;

  • ЛБК - лінійне бюро з розподілу місць на пасажирські поїзди;

  • ЛУМВС – лінійне управління міністерства внутрішніх справ;

  • МАФ – малі архітектурні форми;

  • ОДБ - об’єднане дорожнє бюро з розподілу місць на пасажирські поїзди;

  • ПВР – проект виконання робіт;

  • ПІБ – прізвище, ім’я та по батькові

  • ПК – персональний комп’ютер;

  • РРО – реєстратор розрахункових операцій;

  • СМПС – „Соглашение о международном пассажирском сообщении”;

  • СИ СМПС – „Служебная инструкция к Соглашению о международном пассажирском сообщении”;

  • ТехПД – технологічний центр з обробки перевізних документів;

  • ТП – технологічний процес;

  • ТРА – технічно- розпорядчий акт станції;

  • ТТП – типовий технологічний процес;

  • ЦЛ – Головне пасажирське управління;

  • ЦОП - центр з обробки пасажирських документів.

Вокзал має службовий і міський зв’язок, автоматичну пожежну сигналізацію, місцеве радіомовлення, пристрої зв’язку. В касах працюють переговорні пристрої „ касир-пасажир ”, які забезпечують добру чутність при розмові касира з пасажиром.

Для механізації та автоматизації квитково-касових операцій у вокзалі під час обслуговування пасажирів у дальному сполученні впроваджена система „АСКП-УЗ”, у приміському – використовуються електронні, контрольно-касові апарати „СПЕККА -00” (в наявності їх 3шт); використовується 4 електрокомпостера; 4 блоків автоматичних камер схову, які розташовані у вестибулі та залі очікування.

Для навантаження, розвантаження і транспортування багажу і вантажобагажу є 3 трьохколісні візки та візок для носія.

Для прийому та відправлення пасажирських та приміських поїздів спеціалізовані 1,2,3 колії західної сторони, 1 колія східної сторони.

З метою забезпечення технології посадки-висадки пасажирів усіх сполучень в наявності: перон зі східної та західної сторони, а також 2 пасажирські платформи.

Таблиця 1.1

Характеристика платформ.

платформи

Довжина (м)

Ширина(м)

тип

І

672

3,70

Низька відкрита

ІІ

664

7,50

Низька відкрита,острівна