Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павлоград - 1 2010 р..doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

8. Організація технічної експлуатації вокзалів, дотримання вимог

санітарно – побутового забезпечення та безпека руху.

  1. Будівля вокзалу - це складна інженерна споруда. Вигляд, стан і довговічність вокзалу залежить від вмілої експлуатації всього вокзального господарства, бережливого відношення до будівлі, інженерно- технічного устаткування і майна. За станом будівлі необхідно стежити систематично, періодично проводити огляд конструктивних елементів та оснащення, виявлення необхідності виконання поточного планового, непередбаченого та капітального ремонтів.

Будівля вокзалу знаходиться на балансі будівельно монтажного експлуатаційного управління (далі БМЕУ - 1).

Будівля вокзалу одноповерхова, вокзальний комплекс острівного типу.

Фундамент бутовий, на змішаному розчині, стіни цегляні, крівля шиферна, опалення централізоване, освітлення електричне.

Загальна кубатура будівлі 3053 куб. м. при внутрішній площі 610 кв.м.

З них: зал очікування–104 кв.м.

вестибюль–80 кв.м.

Вестибюль і зал очікування пасажирів площею 184 кв.м. з кількістю місць для сидіння–80 пасажирів із розрахунку 2,3 кв.м.на одного пасажира.

У вокзалі розміщені:

вестибуль і зал очікування – площею 184 кв.м.

приміська каса №1 – площею 5 кв.м

приміська каса №2 – площею 5 кв.м

каса попереднього продажу квитків №3 – площею 5 кв.м

добова каса №4 – площею 5 кв.м

побутова кімната – площею 12 кв.м

кімната штабу ДНД– площею 9,5 кв.м

кімната зв’язку – площею12 кв.м

приміщення чергового помічника начальника вокзалу площею 10,5 кв.м

кабінет старшого квиткового касира – площею17 кв.м

площа кабінету ЛВОК – 21 кв.м

коридор – площею16 кв.м

площа ГУ і З – 14,5 кв.м

площа техвідділу – 22 кв.м

червоний куток станції – 26 кв.м

кабінет ДС – 16 кв.м

кабінет зас.ДС – 33 кв.м

кабінет чергового по відправленню поїздів – 5 кв.м

кімната інспекторів ВОБ – 13 кв.м

коридор – 16 кв.м

загальна площа зала очікування – 163,5 кв.м

Всього : внутрішня площа вокзала – 611,5 кв.м.

Профілактичний огляд конструкцій будівлі вокзалу та його обладнання

Профілактичний огляд будови вокзалу та його устаткування.

Профілактичний огляд забезпечується проводенням загальних і часткових оглядів будови вокзалу згідно з вимогами „Инструкции о порядке осмотра зданий и сооружений на железнодорожном транспорте”. Кінцева мета оглядів – це усунення пошкоджень в конструкціях будови та в устаткуванні.

Загальні огляди проводять 2 рази на рік: весною та восени.

Весняний огляд проводять після розтавання снігу, з метою встановлення стану будови після зими; осінній огляд проводять до начала опалювального сезону, з метою перевірки підготовки будови до зими. Спеціальні огляди інженерного устаткування будови слід проводити у вказані вище терміни.

Позачергові огляди проводять після стихійних лих, пожеж, буревійних вітрів, великих злив та снігопадів, після землетрусу, зсувів грунту або аварій.

Склад комісії з огляду призначає начальник станції. До складу комісії включають працівників, які контролюють експлуатацію будови, а також представників служб, які відповідають за окремі види інженерного устаткування. Результати огляду оформлюють актами, в яких вказують виявлені дефекти і терміни їх усунення. Одночасно складають дефектні відомості, в яких також вказують обсяг пошкоджень, які підлягають усуненню.

Об’єкти огляду.

Об’єктами огляду є фасад, фундамент, вікна та двері, системи опалення, тепломережі, водопостачання та каналізації.

При огляді фасаду звертають увагу на стіни поблизу водогінних труб, еркери і особливу увагу звертають на опори.

При огляді фундаменту виявляють появу щілин, при огляді стін та перекриття – тріщини і провисання, появу сирих плям. Підлога не повинна бути гнучкою.

Вікна та двері повинні бути справні .

При огляді системи опалення складають загальний список знайдених несправностей.

Ремонти тепломережі і устаткування виконує слюсар або персонал, який обслуговує систему теплопостачання.

Системи водопостачання та каналізації оглядає комісія весною та восени. Профілактичний огляд цих систем також проводить слюсар-сантехнік одночасно з оглядом арматури та приладів (1 раз в 2 місяці).

Важливою умовою надійності систем водопостачання, внутрішньої та зовнішньої каналізації є дотримання вимог „Правил користування системами водопроводу і каналізації на залізницях України”, проведення періодичних оглядів, для виявлення несправностей та своєчасного їх усунення при виявленні таких.

Для попередження засміченості необхідно своєчасно (не менше 1 разу на рік) проводити профілактичну чистку каналізаційних трубопроводів.

За правильну експлуатацію електроустаткування вокзалу відповідає заступник начальника станції, який повинен забезпечувати надійність, безпеку і економічність роботи, а також своєчасність проведення планово-попереджувальних ремонтів і профілактичних іспитів електроустаткування, організацію навчання персоналу, обслуговування і дотримання вимог охорони праці, а також попередження аварій.

Технічне обслуговування та нагляд за електроустаткуванням виконує електрик, який пройшов медичний огляд і має посвідчення про перевірку знань з електробезпеки на III кваліфікаційну групу.

Електрик забезпечує справну роботу обладнання, освітлення і електроприладів у всіх приміщеннях згідно ПУЕ; своєчасно усуває аварії електроосвітлення і ремонтує електроприлади, слідкує за чистотою освітлювальної апаратури, контролює витрату електроенергії обслуговуючим персоналом, слідкує за додержанням вимог ДНАОП 0.00-1.21-98, а також повинен вміти надати першу допомогу потерпілому від поразки струмом, вміти використовувати засоби пожежегасіння на електрообладнанні, навчати цьому персонал.

Поточний та капітальний ремонти будівель вокзалу.

Для підтримки будови в робочому стані її періодично ремонтують. Ремонт будов може бути поточним і капітальним.

Поточний ремонт (плановий і непередбачуваний) – це систематичний і своєчасний захист частин будови і устаткування від несвоєчасного зношення. Він включає ремонт фундаментів, перекриття, підлог, дверей, вікон, меблів, санітарно-технічного устаткування, заміну дверного та віконного скла та ін., заміну окремих вузлів і швидкозношуваних деталей устаткування та конструкції будови.

Плановий (профілактичний) поточний ремонт слід планувати заздалегідь по обсягу, місцю і часу проведення.

Непередбачуваний (аварійний) поточний ремонт – це термінове усунення дрібних несправностей конструкцій і інженерних систем, які склали аварійну ситуацію. Пошкодження, які з'явились з причин невеликих аварій, або які можуть привести до руйнування конструкції, повинні усуватись негайно.

Для ліквідації аварій на вокзалі повинен бути визначено та організовано зберігання аварійного недоторканого запасу матеріалів, деталей, санітарно-технічного устаткування та ін. До полагодження таких конструкцій, як покрівля, стіни, перекриття, приступають тільки при гарантованому та повному забезпеченні матеріалами.

Поточний плановий ремонт вокзалу проводять на протязі року відповідно до графіка, який затверджено начальником станції. Графік розробляють на підставі опису, загальних, часткових та позачергових оглядів будови, а також на підставі відповідних доповідних фахівців, відповідальних за експлуатацію будови.

Капітальний ремонт передбачає повну заміну зношених конструкцій і деталей будови і устаткування вокзалу новими.

Капітальний ремонт може бути комплексним і вибірковим.

При комплексному ремонті виконується ремонт всієї будова цілком.

Вибірковий ремонт проводять при значному зношуванні окремих конструкцій будови або деталей устаткування і доброму стані інших частин. Проводять його у тому випадку, якщо економічно недоцільно проводити комплексний ремонт або, якщо будова, в відомий термін, підлягає знесенню.

Паралельно з капітальним ремонтом за рахунок виділених на нього коштів можна виконувати окремі роботи з благоустрою споруди вокзалу.

Організаційно-технічна підготовка ремонтно-будівельних робіт.

Організаційно-технічна підготовка включає в себе: затвердження у встановленому порядку проектно-кошторисної документації, забезпечення ремонтних робіт матеріалами, напівфабрикатами і деталями, визначення організації для проведення ремонту, оформлення фінансування і заключення договору на виконання робіт, розробка проекту виконання робіт (ПВР). Проводити капітальний ремонт без ПВР забороняється.

У склад ПВР повинні входити наступні документи: календарний план виконання робіт, графік надходження на об'єкт будівельних матеріалів і виробів, розрахунок потреби в робітниках, графік роботи основних будівних машин і устаткування, проект тимчасового електропостачання, технологічні карти на виконання основних робіт і ін.

У підготовчий період вирішують питання фінансування капітального ремонту – складають кошторис, у якому вказують види робіт, їх обсяг, одиниці їх виміру, вартість, кошторисну вартість кожного виду роботи. В кошторисі також встановлюють загальну вартість усіх робіт і визначають накладні витрати.

Порядок прийняття будов в експлуатацію після закінчення ремонту викладено у відповідних розділах будівних норм і правил (СНиП).

До інженерного обслуговування вокзалу ( теплопостачання, опалення, вентиляції, водопостачання, каналізації, освітлення) пред’являються певні вимоги, які повинні забезпечувати надійну експлуатацію та якісне обслуговування пасажирів.

Нормальний санітарний стан приміщень вокзалу передбачає не тільки підтримання в належному порядку зовнішнього вигляду приміщень та обладнання, але й інтер’єру та прилеглої території.

Правильне утримання будівлі вокзалу та платформ вимагає догляду за їх станом і періодичних оглядів, які можуть бути загальними і частковими. При загальних оглядах обслідуються всі конструкції будівлі і платформ. При частковому – тільки окремі частини вокзалу, види інженерного обладнання. Загальні огляди будівлі проводяться двічі на рік – весною та восени. Весняний огляд проводиться після розставання снігу, для огляду стану будівель після зими. Осінній огляд – для перевірки підготовки вокзального господарства і будівель до зими – проводиться перед початком опалювального сезону. В цей же термін проводять спеціальні огляди інженерного устаткування будівель. Позачергові огляди проводяться після стихійного лиха, пожежі, ураганного вітру, хуртовини, снігопаду, великої зливи або після аварій. Кінцевий результат всіх оглядів – це усунення пошкоджень у конструкціях будівель і в обладнанні.

За заявкою начальника вокзалу огляд здійснює майстер БМЕУ-1. Результати огляду оформлюються актами в яких вказано виявлені дефекти і термін їх усунення. Одночасно складаються дефектні відомості, в яких вказується обсяг пошкоджень, котрі необхідно усунути. В основному дефекти виникають в результаті природного зносу окремих конструктивних елементів, а в обладнанні – як наслідок тривалої його експлуатації. Знос прискорюється при поганому догляді за будівлею та устаткуванням, при перевантаженні під час експлуатації, несвоєчасних профілактичних заходів, ремонтах, при використанні будівель і приміщень вокзалу не за призначенням, а також при порушенні санітарних норм і правил. Прискорюються знос через недоробки і відступи від затвердженого проекту при будівництві, через низьку якість будівельно – монтажних робіт. Всі будівельно – монтажні роботи виконуються робітниками БМЕУ-1.

При огляді фасаду звертається особлива увага на наявність тріщин і пошкоджень штукатурки, на міцність кріплень карнизів та інших рельєфних архітектурних деталей, на стан шару фарби. Разом з фасадом оглядається стан водовідного устрою будівлі, особливо після великих дощів або відлиги. Водостічні ринви регулярно ремонтуються і фарбуються.

Фундамент будівлі вокзалу – бутовий на змішаному розчині. Для захисту підвальних приміщень і фундаментів від ґрунтової і паводкової води використовується дренаж, ізоляція захисних конструкцій водонепроникними матеріалами, а підземних частин будівлі – водостійкими матеріалами (бітумом, асфальтом, цементним розчином). При огляді фундаментів необхідно звертати особливу увагу на наявність тріщин, стан стиків і сполучень крупних елементів, наявність агресивних вод і на промерзання. При появі тріщин у фундаменті необхідно організувати нагляд за ними, встановити маяки, вжити заходи щодо негайного усунення деформації.

Огляд стін проводять з поверхні землі, При огляді стін з внутрішньої сторони перевіряється наявність тріщин , поява вогких плям, стан штукатурки, облицювання стін, перегородок в санвузлах, часткові пошкодження. Стіни будівлі вокзалу цегляні, міцні, тверді, довговічні, вогнестійкі, забезпечують необхідну звуко і теплоізоляцію.

В залежності від призначення приміщень вокзалу підлога в них повинна бути міцна (добрий опір механічним діям), тверда (не повинна прогинатися під дією навантаження) і безшумною при ходінні. Крім того , необхідно, щоб підлога була вогнетривкою, водостійкою, водонепроникненою, а також стійкою до хімічних дій. Підлога в залах очікування – з метласької плитки.

Дах будівлі жорсткий, шиферний.

На фасаді вокзалу вікна та двері дерев’яні. При винекненні щілин між віконними та дверними коробками і стінами – знімають штукатурку під укіс і конопатять ці місці клоччям, змоченим в алебастровому розчині, після чого затирають щілини свіжою штукатуркою.

Система опалення створює в будівлі вокзалу оптимальний температурний режим, необхідні гігієнічні умови, нормальне повітряне середовище. Теплопостачання вокзалу здійснюється від котельні вокзалу. Все опалення вокзалу водяне. В опалювальний сезон система опалювання забезпечує нормальну температуру у всіх приміщеннях. Нагрівання приладів повинно бути рівномірним, а при утворенні повітряних пробок негайно усуваються неполадки.

При весняному огляді будівель вокзалу після обстеження всіх частин системи – трубопроводів, арматури, обладнання, складається список виявлених несправностей, які підлягають усуненню при підготовці будівлі до зими. Перед початком опалювального сезону перевіряють справність всіх частин опалювальної системи.

Порядок експлуатації та обслуговування електрообладнання

Надвірне освітленні згідно «Положенні про залізничну станцію Павлоград-1», обслуговує ЕЧ-7.

На балансі БМЕУ-1 знаходиться щитова вокзалу, внутрішні мережі електропостачання та освітлення (вимикачі, розетки, автомати, світильники, електролічільники), контури заземлення.

За правильність експлуатації та обслуговування таких електроустановок, як : автоматичні камери схову, пристрої гучномовного зв’язку, електрокомпостувачі – відповідає механік ШЧ-4, механіки дистанції повинні забезпечити надійність, безпеку і економічність їх роботи, а також своєчасне проведення планово – попереджувального ремонту і профілактичних випробувань електрообладнання, організацію навчання персоналу по обслуговуванню і виконанню правил техніки безпеки.

Черговий електромонтер БМЕУ-1 зобов’язаний забезпечити нормальну роботу освітлювальних приладів та електромережі у всіх приміщеннях, усувати аварії електроосвітлення, стежити за чистотою освітлювальної апаратури, контролювати (для досягнення економ ) витрати електроенергії обслуговуючим персоналом, стежити за додержанням правил по техніці безпеки, вміти надати першу допомогу потерпілому від враження струмом, вміти правильно користуватися протипожежними засобами, навчати цьому персонал (при необхідності цього визивають з БМЕУ-1).

Термінальне обладнання «Експрес-2» обслуговують механіки інформаційно – статистичного центру (ІСЦ).

Робітниками БМЕУ-1 та ЕЧ-7 щорічно проводяться заміри опору контурів заземлення та випробування ізоляції електропроводки та електрообладнання пристроїв пасажирської автоматики, при цьому складаються протоколи випробувань.

Ремонт будівель

Протягом експлуатації будівля вокзалу зношується, виходить з ладу устаткування, механізми, Недбалий догляд за будівлею і устаткуванням, підвищення вологості, несвоєчасне виконання профілактичних заходів прискорюють знос.

Ремонт споруд може бути поточним і капітальним. Поточний ремонт – це систематичне і своєчасне забезпечення частин споруд і обладнання від передчасного спрацювання. Він включає ремонт фундаментів, платформ, перекрить, підлог, дверей, вікон, меблів, санітарно – технічного обладнання, заміну скла в дверях і вікнах, заміну деталей обладнання, які швидко виходять з ладу, і конструкції споруди. Поточний ремонт буває плановим і позаплановим.

Плановий (профілактичний) поточний ремонт заздалегідь планується по обсягу, місцю і часу проведення. Позаплановий ремонт (аварійний) – це термінове усунення випадкових малих несправностей конструкцій та інженерних систем, що призвели до аварійної ситуації. Пошкодження, котрі виникають внаслідок невеликих аварій, повинні усуватись терміново.

При виникненні аварій на вокзалі черговий помічник начальника вокзалу визиває чергового працівника БМЕУ-1. До ремонту таких конструкцій як дах, стіни, перекриття приступають тільки при гарантованому і повному забезпеченні матеріалами. Поточний плановий ремонт проводиться протягом року згідно з графіком, затверджений начальником дирекції. Графік розробляється на підставі опису загальних , часткових і позачергових оглядів споруд, а також на підставі заявок персоналу, відповідального за експлуатацію споруди.

Капітальний ремонт передбачає повну зміну спрацьованих конструкцій і деталей споруд та обладнання новими, може бути комплексним і вибірковим. При комплексному ремонтується вся споруда цілком. Вибірковий ремонт проводиться при значному зносі окремих конструкцій чи деталей обладнання і задовільному стані решти частин.

Проводять його і в тому випадку, коли економічно доцільно проводити комплексний ремонт чи якщо споруда у визначений час підлягає знесенню.

Додержання вимог санітарно- побутового забезпечення.

А) Приміщення санітарно- побутового забезпечення на вокзалі відповідають вимогам СНиП 2.09.04-87, СНиП 2.04.05-91, ДСН 3.3.6.037-99,

ДСН 3.3.6.039-99, ДСН 3.3.6.042-99, НАОП 5.1.11-3.02-91;

Б) Санітарно-гігієнічні приміщення обладнані та забезпечені. До комплексу санітарно-гігієнічних приміщень входять: санвузли, гардеробні, приміщення для обігріву працівників, прийому їжі.

При обладнанні вказаних приміщень керуємся наступним:

  • Санітарно-гігієнічне приміщення обладнане обладнані умивальниками, електрорушниками, вішалками для одягу, та ін.;

  • Гардеробні забезпечуються вішалками і шафами для зберігання вуличного, домашнього та робочого одягу. Відділення у шафах обладнані вішалками, місцями для головних уборів, взуття, засобів особистої гігієни, у необхідних випадках, для тимчасового зберігання засобів індивідуального захисту. Число місць на вішалках дорівнюється кількості працюючих у двох найбільш багато чисельних суміжних змінах, а у шафах - списочному складу працюючих;

  • Приміщення для прийому їжі касирів квиткових має обладнання для розігріву їжі (СВЧ-піч), електричний чайник , холодильник та умивальник;

В) У виробничих (службових) приміщеннях знаходяться аптечки першої допомоги з необхідним набором медикаментів, перев'язочних матеріалів тощо, Інструкція з надання першої допомоги у разі нещасних випадків, а також на видному місці знаходитися інформація, що стосується номерів телефонів швидкої та невідкладної допомоги, адрес найближчих медичних установ.

Відповідальність за зберігання та комплектацію аптечки покладається на чергового помічника начальника вокзалу;

Працівники зміни навчені правилам надання першої долікарської допомоги відповідно вимогам Інструкцій з охорони праці для кожної професії.

Г) Вітражі касових павільйонів виготовлені зі скла типу „Триплекс”;

Організація та забезпечення безпеки руху поїздів і транспортних засобів на

території пасажирського вокзалу.

Організація та забезпечення безпеки руху поїздів і транспортних засобів на території пасажирської станції (вокзалу) виконуються у відповідності до приведеного в технологічному процесі роботи пасажирської станції.

При забезпеченні безпеки руху на території вокзалу та привокзальної площі враховуються наступні вимоги:

А) Доставку багажу, вантажобагажу, пошти, речей пасажирів на пасажирські платформи виконуються по технологічному проїзду;

Б) Порядок проїзду транспортних засобів по технологічному проїзду:

  • Рух по технологічному проїзду дозволяється тільки внутрішньовиробничому транспорту - візку;

  • Проїзд транспортних засобів через технологічний проїзд без супроводжуючого забороняється;

В) Забороняється рух транспорту по технологічному проїзду в наступних випадках:

  • при нестійкому укладенні багажу (вантажобагажу) на візку;

  • транспортування без особи, яка повинна супроводжувати багаж (вантажобагаж);

  • з візку, вантаж на якому виступає за габарит візка і торцевої огорожі;

  • в разі завантаження візка на висоту більше одного метру.

Г) Безпека руху на пасажирських платформах:

  • при знаходженні візка на технологічній операції (при навантаженні або розвантаженні), він розташовувується не ближче ніж 0,5м від краю платформи;

  • при тимчасовому відстої на платформі візок знаходиться на відстані не ближче двох метрів від краю платформи, при цьому колеса візка повинні бути заблоковані відповідальним працівником ;

  • при прямуванні візка по платформі робітник багажного відділення зобов'язаний: зупиняти візок при посадці, висадці пасажирів в вагон; не допускати наїзду на пасажирів і їх багаж; прямувати по менш завантаженій стороні платформи; проїжджати на відстані не менше одного метра від краю платформи; при проїзді в негабаритних місцях рухатись з особливою пильністю та при появі людей зупинятись і продовжувати рух тільки в разі їх відсутності в цьому місці.

Д) Забороняється робітникам багажного відділення перевозити людей на візку;

Сигнальні кольори, знаки безпеки та сигнальне розмічення на території вокзалу відповідають вказаному в ГОСТ 12.4.026-2001 та „Інструкції з сигналізації на залізницях України”.

Випадки порушень вимог безпеки руху розслідуються у відповідності з приведеним в нормативному документі № ЦРБ-0019.

Вимоги безпеки руху приведені в ТП окремим розділом і відповідають вимогам, які приведено в технологічному процесі роботи пасажирської станції.