Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕОМ_СР№01.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Самостійна робота №1

Тема: Загальні відомості про ОС Windows

Мета: Засвоїти структуру ОС Windows XP та основі керуючи елементи інтерфейсу ОС Windows XP

План:

  1. Загальні відомості про ОС Windows XP

  2. Поняття «багатозадачність» та «багатопотоковість»

  3. Вимоги до апаратної частини ПК для роботи Windows XP Professional.

  4. Керування маніпулятором «миша»

  5. Інтерфейс користувача Windows XP

  6. Панель завдань

Література: Ярмуш О.В., Редько М.М. Інформатика і комп’ютерна техніка: Навч. посібник. – К.: Вища освіта, 2006. – с.51-67

  1. Загальні відомості про ос Windows xp

Windows XP — це найкраща опера­ційна система, випущена компанією Microsoft. Ця система існує в двох вер­сіях: Home Edition і Professional.

Windows XP Professional — послідовниця Windows 2000 Professional, що претендує на звання найпопулярнішої операційної системи XXI ст. Це перша операційна система, що ліквідовує відмінність між «домашніми» версіями Windows і версіями, орієнтованими на бізнес.

На додаток до того, чим пишалася с Windows 2000 (кращий захист даних порівняно з Windows Me, досконаліша файлова система NTFS, підтримка кількох процесорів, віддалене керування тощо), операційна система Windows XP одержала удосконалений інтерфейс користувача, поліпшені можливості роботи з пристроями Plug and Play, удосконалення, пов'язані зі збереженням великих обсягів інформації, керуванням енергоспоживанням і підтримкою різноманітного устаткування. Завершують характеристику систе­ми підвищена надійність, захист від несанкціонованого доступу і гнучкість керування. Цього вдалося досягти завдяки новій системі шифрування файлів і застосуванню засобів керування.

Що ж означає «ХР» у назві Windows? Це абревіатура від слова «Experience» (досвід). Ви обов'язково побачите, що робота з Windows XP Professional приведе до нового досвіду, як мінімум, у результаті знайомства з новим інтерфейсом користувача Luna. Крім того, у Windows XP ви знайдете різні засоби, запозичені як у Windows 2000. так і Windows 9x/Me.

Windows XP — це операційна система з графічним інтерфейсом користувача, що є душею і серцем будь-якого комп'ютера. Без неї ми не змогли б запускати свої улюблені програми, копіювати ін­формацію і навіть вводити текст із клавіатури.

2. Поняття «багатозадачність» та «багатопотоковість»

Windows ХР, як і Windows NT та Windows 2000, є багатозадачною і багатопотоковою операційною системою з повною 32-розрядною пам'яттю адресації.

Багатозадачність дає змогу операційній системі одночасно ви­конувати кілька завдань, наприклад ви можете редагувати один. документ, інший друкувати на принтері та слухати музику, запи­сану на компакт-диску. Операційна система контролює роботу про­цесора, і якщо запущене завдання потребує додаткових ресурсів, то його виконання може бути призупинене до отримання ресурсу.

Багатопотоковість — це виконання кількох процесів у швид­кій послідовності в межах однієї програми (під процесом в про­грамуванні розуміють процедуру або завдання, яке є частиною більш значної операції або програми). Наприклад, якщо ви пра­цюєте з багатопотоковою програмою Microsoft Excel, то можете од­ночасно друкувати одні електронні таблиці і редагувати інші. Продуктивність системи зростає, оскільки потоки виконуються одночасно, незалежно один від одного.

Ефективне «спілкування» користувача з комп'ютером у Win­dows ХР реалізовується через графічний інтерфейс користувача, основою якого є вікна, значки, розміщені на робочому столі, кноп­ки, перемикачі, галочки, бігунки та ін. Робота із значками файлів, папок та різноманітних пристроїв комп'ютера набагато простіша для користувача, ніж запам'ятовування їх точного імені. Графіч­ний інтерфейс Windows реалізовує принцип WYSIWYG (What You See is What You Get — що ви бачите, те і отримуєте). Відповідно до цього принципу зображення на екрані ідентичне тому образу, який ми отримуємо при друкуванні.

Реалізація об'єктно-орієнтованого підходу дає користувачеві можливість зосередитися на документах, а не на програмах, що працюють з цими документами. Наприклад, щоб прослухати зву­ковий файл, достатньо виконати подвійне клацання на його яр­лику, не запускаючи попередньо спеціальної програми.

Windows ХР, як і Windows 2000, — це дуже розширювана опе­раційна система. Вона ґрунтується на мікроядрі, успадкованому від Windows 2000, має об'єктно-орієнтовану модульну структуру, що забезпечує спільну роботу різних служб, файлових систем та інших підсистем, що взаємодіють з операційною системою, а також різних пристроїв, підключених до комп'ютера. Тому Windows XP забезпечує повноцінну роботу додатків, написаних для DOS, 16-розрядних версій Windows, що передують 32-розрядним, Unix-додатків, а також додатків OS/2, значно перевершуючи за цим критерієм Windows 2000.

Оскільки Windows XP було так істотно модернізовано, її вихід­ний код, за деякими даними, зріс до 40 млн стрічок.