Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Охрана_труда

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
26.33 Кб
Скачать

7.1 Вимоги безпеки при виконанні робіт на тепловій станції

В Україні існує Закон України “Про охорону праці”, Кодекс Закону України “Про охорону праці”, “Положення Закону України про обов’язкове страхування від нещасних випадків на виробництві” з питань охорони праці згідно з якими розроблено вимоги щодо безпеки на підприємстві.

Територія, приміщення та робочі місця

На кожному підприємстві необхідно розробити і довести до відома всіх працівників плани ліквідації аварій і пожеж і евакуації працівників на випадок пожежі або аварійної ситуації. Плани ліквідації аварій і пожеж повинні враховувати небезпечні особливості палива (вугілля, газу, мазуту, замінників), що використовується на електростанціях і в теплових мережах.

Перебувати без супроводжувальних працівників на території або у виробничих приміщеннях електростанції (теплової мережі), паливних складах, золовідвалах працівникам, які не беруть участь в обслуговуванні обладнання, заборонено.

На території підприємства необхідно розробити й установити на видних місцях схеми руху транспорту - для організації безпечних умов руху транспортних засобів.

Не дозволяється рухатись на особистому транспорті всередині виробничих приміщень електростанцій і теплових мереж.

На транспортних шляхах підприємства слід установлювати дорожні знаки і наносити розмітку. Межі проїздної частини транспортних шляхів у виробничих приміщеннях слід установлювати з урахуванням габаритів транспортних засобів з вантажами, що підлягають переміщуванню. Відстань від межі проїзної частини до елементів конструкцій будівель та обладнання повинна бути більше 0,5 м, а на ділянках під час руху людей - більше 0,8 м.

На підприємстві необхідно встановити терміни контролю за станом транспортних шляхів, порядок його проведення і обов'язки працівників, які його проводять.

Усі проходи і проїзди, входи і виходи як усередині виробничих приміщень і споруд, так і зовні на прилеглій до них території мають бути освітлені, вільні і безпечні для руху пішоходів і транспорту.

Захаращувати проходи і проїзди або використовувати їх для складування вантажів заборонено.

Проходи, проїзди, переходи, а також сходи, площадки і поручні до них слід завжди тримати справними і чистими, а розміщені просто неба - очищати від снігу і льоду і посипати піском. Територію мазутного господарства всередині обвалування, а також зливні пристрої необхідно очищати після кожного снігопаду.

Настили площадок і переходів, а також поручні до них необхідно надійно закріпити. На період проведення ремонтних робіт замість знятих поручнів слід установлювати тимчасові справні огородження.

Біля всіх воріт та дверей будівель у зоні руху залізничного і автомобільного транспорту необхідно установлювати обгороджувальні стовпчики і поручні, а також дорожні знаки або світлові табло, що вказують максимально допустимий за умов безпеки вертикальний габарит транспортного засобу. На воротах слід установлювати фіксатори, - щоб перешкодити самочинному закриванню та відкриванню воріт під дією тиску вітру. Для автомобілів та інших транспортних засобів слід установлювати допустимі швидкості руху на території підприємства, а також усередині будівель. Зони обмеженої швидкості руху, місця стоянки транспортних засобів і місця їхніх розворотів повинні відмічатись відповідними дорожніми знаками, які мають бути добре видні вдень і вночі. У місцях проїзду автомобільного транспорту під комунікаціями і спорудами слід установити знаки, що обмежують габаритну висоту і ширину. У ворітниці з боковими стояками і на відстані відкривання воріт для захисту їх від наїздів та ударів слід установлювати обмежувальні стовпчики або надовби.

Територія підприємства повинна мати огорожу, освітлення і підтримуватись у чистоті і порядку.

Територію підприємства слід обладнати водовідводами і водостоками. Люки водостоків та інших підземних комунікацій слід тримати закритими. Під час проведення ремонтних, земляних та інших робіт на території підприємства відкриті люки, траншеї та ями потрібно обгородити. Вночі огорожі слід освітлювати. У місцях переходу через траншеї слід установлювати перехідні містки завширшки понад 1 м з поручнями заввишки до 0,9 м.

Під час руху поїздів, маневрових ешелонів, локомотивів, якщо відчіплюють вагони, треба заздалегідь відходити у безпечне місце - на узбіччя або між коліями на відстань понад 2 м від крайньої рейки.

Майстерні, санітарно-побутові та інші приміщення не повинні розміщуватись під газоходами та естакадами паливоподачі.

На кожному підприємстві (в цеху, на дільниці) повинен бути план з позначенням ремонтних площадок і допустимих на них навантажень. У цехах (на дільницях) слід чітко позначати межі площадок, а на табличках зазначати допустимі навантаження на них.

Рівень освітленості, шуму й вібрацій на робочих місцях повинен відповідати вимогам санітарних норм.

Для освітлення приміщень, до яких можливе проникнення горючого газу, пари вибухонебезпечних речовин, слід використовувати вибухозахищене електрообладнання та освітлювальну арматуру.

Системи вентиляції, кондиціонування повітря і повітряного опалення повинні забезпечувати санітарно-гігієнічні вимоги до мікроклімату виробничих приміщень згідно з вимогами - ДСН 3.3.6-042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень». Вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень не повинен перевищувати встановлених граничнодопустимих концентрацій (далі - ГДК).

На кожному підприємстві необхідно проводити атестацію робочих місць згідно з вимогами Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 N 442 ( 442-92-п ), у терміни, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

Кислоти, луги, фосфати, реагенти та інші матеріали необхідно зберігати в складських приміщеннях.

Ртуть необхідно зберігати в упаковці підприємства-виробника в спеціальних складських приміщеннях за температури до плюс 50 град. C та за відносної вологості понад 30%. У кожному такому приміщенні повинен бути запас посуду і пристроїв для безпечного розфасовування і транспортування ртуті.

Хімічні речовини і матеріали, що містять легкозаймисті, вибухонебезпечні і токсичні компоненти, необхідно зберігати в спеціальних складських приміщеннях, ізольованих від інших приміщень.

Бензин, гас, спирт, нітрофарби, розчинники, розріджувачі та інші легкозаймисті матеріали допускається зберігати у виробничих приміщеннях тільки у межах добової потреби. Ці матеріали необхідно зберігати у міцній металевій тарі в спеціальних цехових кладових, на дверях яких мають бути вивішені знаки безпеки про заборону паління і використання відкритого вогню.

Поблизу робочих місць допускається зберігати мастильні матеріали у спеціальних металевих бачках і маслянках.

Легкозаймисті матеріали необхідно зберігати в спеціальних складських приміщеннях, розташованих поза виробничими приміщеннями.

У виробничих цехах електростанцій необхідно передбачити місця для установлення електрозварювального обладнання, а також централізоване розведення для проведення газоелектрозварювальних робіт.

Матеріали, вироби, обладнання та його деталі, що знаходяться на місці проведення ремонтних робіт поза приміщеннями, слід укладати на вирівняних утрамбованих площадках, які взимку повинні очищуватись від снігу та льоду.

Відстань від матеріалів і обладнання до бровок котлованів і траншей слід визначати розрахунком на стійкість схилів, але вона повинна бути більше 1 м.

Відкриті для виконання робіт камери і ділянки прокладеного під землею трубопроводу повинні мати огородження, на яких необхідно встановити застережні написи і знаки безпеки, а вночі - освітлення.

Сигнальні дорожні знаки і освітлення на щитах повинні забезпечувати достатню видимість відгородженого місця з усіх боків можливого проїзду автотранспорту і проходу пішоходів.

Наявність горючого газу в приміщенні не допускається.

На підприємстві має бути перелік усіх газонебезпечних місць, а також приміщень (у тому числі і підземних споруд) із шкідливими речовинами, затверджений керівництвом підприємства (структурного підрозділу).

Біля входу в такі приміщення слід вивісити знаки безпеки - для попередження про наявність шкідливих речовин і про можливість пожежі та вибуху.

Двері приміщень без постійних обслуговувальних працівників слід замкнути на замок. Ключі слід видавати на період виконання робіт під розписку працівникам, які включені до списку, затвердженого керівником підприємства, і після закінчення робіт щодня повертати. Видавання і повернення ключів слід фіксувати в журналі довільної форми або в оперативному журналі.

На території підприємства і у виробничих приміщеннях необхідно підтримувати чистоту.

Рідини, що розлились або протекли, слід, у разі потреби, нейтралізувати і видалити, а місця, де вони були розлиті, - витерти.

Для прибирання приміщень і обладнання не повинні використовуватись горючі речовини (бензин, гас, ацетон та ін.).

У виробничих приміщеннях необхідно встановити металеві ящики, що закриваються, з відділами для чистого і брудного обтирального матеріалу. Брудний обтиральний матеріал з ящиків слід прибирати щодня.

У виробничих приміщеннях повинні бути аптечки, укомплектовані перев'язувальним матеріалом та медикаментами. У кожній аптечці мають бути список необхідних матеріалів та медикаментів, а також вказівки щодо їхнього використання.

Місцезнаходження аптечок визначає керівник цеху (району, дільниці) за узгодженням з медпунктом (пунктом охорони здоров'я).

Аптечки слід тримати в чистоті й порядку, а запас матеріалів і медикаментів систематично поновлювати.

У виробничих приміщеннях необхідно вивішувати плакати, що наочно ілюструють безпечні методи роботи і правила надання долікарської допомоги.

У виробничих приміщеннях поблизу робочих місць повинні бути фонтанчики (або ємкості) з питною водою.

7.2 Вимоги безпеки при аварійних ситуаціях

У разі аварійної ситуації в зоні виконання робіт припинити роботу, негайно залишити небезпечне місце, ужити заходів щодо попередження загрози життю та здоров'ю оточуючих, довести ситуацію до відома керівника робіт і надалі діяти за його вказівками. Не дозволяти стороннім особам знаходитись у небезпечній зоні.

У разі розслідування нещасних випадків і аварій слід виконувати вимоги НПАОП 0.00-4.03-98 Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.93 N 623 ( 623-93-п ) (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.98 N 923 ( 923-98-п ).

Протиаварійна робота на ТЕС ведеться відповідно до ГКД 34.20.566-96 «Організація протиаварійної роботи ...» та іншими НТД. Щорічно видається наказ по організації протиаварійної роботи, визначаються вузькі місця, розробляються заходи щодо їх усунення.

У 2006 році аварій на Криворізькій ТЕС не було.

За 8 місяців 2006 року порівняно з аналогічним періодом 2005 року загальна кількість відмов 1 і 2 категорії зросла з 12 до 26, питома кількість відмов на вироблений 1 млрд. кВтг зросла з 4,18 до 6,78 отк ./1млрд. кВтг.

По вині персоналу число відмов зросла з 6 до 17, в тому числі з вини керівного персоналу з 4 до 12, через незадовільну організацію технічного обслуговування - з 1 до 4, з вини оперативного персоналу число відмов залишилося на колишньому рівні - 1 проти 1.

Пережоги палива через аварійних зупинок та позапланових пусків складають 551 т. у. т. (за 7 місяців 2006р.)

При перевірці були виявлені наступні зауваження:

1. Розслідування та облік відмов 1 і 2 категорії, а також цехових відмов проводиться відповідно до СОУ-Н МПЕ 40.1.08.551:2004 «Розслідування та облік технологічних порушень на об'єктах електроенергетики і в Об'єднаній енергетичній системі України. Інструкція », однак мають місце випадки розслідування пошкоджуваності устаткування з відступами від цієї інструкції , так: - Акт № 6 - обрив труб стельової частини ВРЧ - не вказано, коли було виявлено провисання і як приймався блок № 4 з ремонту;

- Акт № 9 - загоряння в конвективній шахті К-1А - факт порушення повітряного режиму не підтверджений режимної карти, чи не була оформлена діаграма зміни температури відхідних газів і т.д.;

- Акт № 11 - пошкодження труби КПП н.д. 1 ст. К-2Б - відсутні протиаварійні заходи щодо усунення причин внутрішньої корозії;

- Акт № 21 - пошкодження ДО-4Б - не додавався аналіз віброхарактеристик і т.д.;

в результаті чого в 2006 році відправлено на дорозслідування і дооформлення вище зазначені 5 актів розслідування.

2. У деяких випадках з відступом від СОУ-Н МПЕ 40.1.08.551:2004 «Розслідування та облік технологічних порушень на об'єктах електроенергетики і в Об'єднаній енергетичній системі України. Інструкція »ведеться розслідування та облік цехових відмов:

- Комісія з розслідування відмов КТЦ-2 не у всіх випадках розслідує пошкодження обладнання. Так не розслідувані пошкодження трубопроводу Ø 325х8 перед ПЗ-8А 23.06.06 р., відключення млини М-6А 16.03.06 р., пошкодження труб поверхонь нагріву к.5А 20., 21.05.06г при опресування.

- При розслідуванні цехових порушень в електроцеху не вказуються ознаки організаційних причин, а в КТЦ-2 використовують при класифікації стару скасовану інструкцію з розслідуванні.