Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павлоград - 1 2010 р..doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

10. Охорона праці.

На виконання Закону України „Про охорону праці” адміністрація вокзалу забезпечує своїм працівникам безпечні та нешкідливі умови праці і відповідні санітарно-гігієнічні умови, вчасно проводить навчання та інструктажі працівників згідно з ДНАОП 0.00-4.12-99, дотримується вимоги

ДНАОП-5.1.11-1.48-00 та інших нормативно-правових актів з охорони праці, постійно проводить роботи з небезпечними та шкідливими факторами виробничої діяльності. Робота по охороні праці на вокзалі станції Дніпродзержинськ- Пасажирський спрямована на виконання вимог Закону України “Про охорону праці” по створенню безпечних умов праці, попередженню виробничого та невиробничого травматизму і професійних захворювань, дотримуванню законодавства про працю та інших нормативних документів, діючих в Україні.

В процесі проведення заходів по забезпеченню охорони праці на вокзалі виконується наступне:

  • проводиться систематичний контроль за станом охорони праці на всіх робочих місцях;

  • забезпечується атестація робочих місць;

  • визначається та закріплюється відповідними наказами начальника станції обов'язки, права і відповідальність структурних підрозділів за стан та виконання вимог нормативно-правових актів та інших документів з охорони праці;

  • забезпечується внесення вимог нормативних актів з охорони праці в технологічну документацію згідно вимог діючих стандартів;

  • встановлюються правила безпечного виконання робіт і поведінки працівників на території вокзалу, які відповідають приведеним в „Пам’ятці з охорони праці для працівників станції” № ЦД/0030 і іншій нормативній документації, та розробляти і впроваджувати інструкції з охорони праці для відповідних професій працівників;

  • забезпечується своєчасне проведення інструктажів навчання та перевірка знань працівників вокзалу з питань охорони праці у відповідності з ДНАОП 0.00-4.12-99;

  • визначено перелік робіт підвищеної небезпеки та впроваджена чітка система допуску працівників до їх виконання; розроблені заходи по наданню першої допомоги потерпілим у випадку виникнення надзвичайних ситуацій і нещасних випадків;

  • організовується та постійно забезпечується працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту згідно з ДНАОП 0.00-4.26-96; НПАОП 5.1.11-3.01-04 та ГОСТ 12.4.011-89, визначити порядок зберігання, прання, хімічної чистки цих засобів, їх своєчасної заміни у випадку дотермінового зношування і т.п.;

  • організувується забезпечення працівників миючими засобами, лікувально-профілактичними засобами і тощо, згідно встановлених норм;

  • організовується проведення попереднього (при прийомі на роботу) і періодичних (на протязі трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих категорій , працівників вокзалу згідно „Положення про медичний огляд працівників певних категорій”.

Забезпечення санітарно- гігієнічних умов праці.

Відповідність санітарно- гігієнічних умов праці на робочих місцях, у виробничих та санітарно- побутових приміщеннях і на території вокзалу забезпечує начальник станції разом з начальником вокзалу шляхом :

  • додержання вимог безпеки праці щодо утримання і організації робочих

місць, виробничих приміщень , території станції;

  • впровадження організаційно- технічних заходів, які запобігають

перевищенню на робочих місцях гранично-допустимих концентрацій та

рівнів шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища;

  • додержання санітарних норм та заходів безпеки при виконанні різних видів

робіт.

Вимоги безпеки праці на робочих місцях, територіях, у виробничих та

побутових приміщеннях встановлюється інструкціями з охорони праці,

Правилами внутрішнього трудового розпорядку на вокзалі.

Забезпечення працівників засобами індивідуального захисту.

Забезпечення працівників спецівальним одягом, спеціальним взуттям

та іншими засобами індивідуального захисту здійснюється відповідно до

“ Положення про порядок забезпечення працівників Придніпровської залізниці спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту ” та НПАОП 5.1.11 –3.01.-04.

Забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку працівників.

Дотримання оптимальних режимів праці та відпочинку працівників забезпечується відповідно до Кодексу Законів про Працю України та відповідних галузевих угод між Державною адміністрацією залізничного транспорту України і Радою профспілки залізничників та транспортних будівельників України.

За роботу зі шкідливим і важкими умовами праці та за особливий характер роботи ( відповідно до результатів атестації робочих місць за умовами праці) працівники забезпечуються пільгами та компенсаціями ( додаткова відпустка, доплати) відповідно до діючого законодавства та колективного договору.

На вокзалі станції, розроблені та введені у дію інструкції з охорони праці.

інструкція з охорони праці для чергового помічника начальника вокзала;

  • інструкція з охорони праці для квиткового касира ( старшого);

  • інструкція з охорони праці таксувальників перевізних документів.

  • інструкція з охорони праці для прийомоздавальника вантажу та багажу;

  • інструкція з охорони праці для станційного робітника ;

  • інструкція з охорони праці для прибиральника виробничих

приміщень;

  • інструкція з охорони праці для касира квиткового при роботі на квитково

- касових терміналах «АСУ - ЕСПРЕС – УЗ»;

  • інструкція з охорони праці для працівників, які залучаються до перонного

контролю;

інструкція з охорони праці при роботі посадкових бригад;

  • інструкція з охорони праці при виконанння господарських робіт

на території станції.

Перелік інструкцій, які використовуються на даному залізничному вокзалі станції Павлоград - 1, рекомендований і може бути змінено. Названий перелік залежить від класності вокзалу, обладнання та оснащення, що використовується на даний час; професій робітників і фахівців з штатного розкладу вокзалу (станції).

Порядок організації контролю стану охорони праці для всіх

підрозділів вокзалу.

Адміністративно – громадський контроль є спільною формою контролю адміністрації та трудового колективу (профспілки) за станом охорони праці.

Метою адміністративно-громадського контролю є своєчасне виявлення порушень законодавства про охорону праці і вжиття оперативних заходів щодо їх усунення та попередження виробничого травматизму. Контроль здійснюється від робочого місця до структурного підрозділу в цілому на двох ступенях.

На першому ступені контроль здійснює комісія під головуванням начальника вокзалу. До складу комісії входять: начальник вокзалу та представник профспілкового комітету станції від пасажирського цеху. Робота комісії проводиться щотижня.

На першому ступеню контролю перевіряють виконання заходів з охорони праці на дільницях та у підрозділах вокзалу, а також стан умов праці, утримання обладнання, засобів захисту та дотримання працівниками безпечних умов праці на робочих місцях, проведення медичних оглядів, навчання та перевірки знань з охорони праці, інші питання, що відносяться до сфери законодавства про охорону праці. В разі виявлення порушень, які створюють загрози здоров’ю і життю людей, роботи припиняються.

Другий ступінь контролю проводить комісія під головуванням начальника станції з участю інженера з охорони праці та голови профспілкового комітету станції Павлоград-1 щомісячно згідно графіку, затвердженого начальником станції.

Організація осінніх і весняних оглядів стану умов та безпеки праці

В період підготовки вокзалу до роботи в зимових умовах і переходу до літніх перевезень проводяться осінні та весняні огляди стани безпеки й умов праці.

Осі (весняні) огляди проводяться щорічно – у жовтні (квітні) на підставі наказу начальника залізниці за узгодженням з Дорпрофсожем.

До складу комісії під головуванням начальника станції залучаються заступник начальника станції, начальник вокзалу, голова профспілкового комітету станції, представник профспілкового комітету від пасажирського цеху. У ході перевірки детально вивчається фактичний стан безпеки та умов праці на кожному робочому місці.

Усі виявлені недоліки і порушення нормативних актів з охорони праці та виробничої санітарії, що не вимагають особливих витрат, усуваються негайно. Для усунення недоліків, які потребують витрат, розробляються заходи із зазначенням конкретних термінів та осіб, відповідальних за їх виконання.

Результати осінніх (весняних) оглядів розглядаються на зборах підрозділів станції. Результати оформлюються протоколами наради, опрацьованими заходами, наказом керівника структурного підрозділу Звіт направляться у сектор охорони праці Дніпропетровської дирекції залізничних перевезень.

Робота по проведенню оглядів виконується за етапами:

1-й етап – перший тиждень жовтня (квітня) – комісії підрозділів вокзалу перевіряють стан безпеки та умов праці на робочих місцях, опрацьовують заходи для поліпшення умов праці;

2–й етап – другий тиждень жовтня (квітня) – керівники структурних підрозділів забезпечують усунення виявлених недоліків і організовують впровадження опрацьованих заходів.

Заходи безпеки при знаходженні на залізничних коліях.

Під час роботи на коліях робітники вокзалу повинні дотримуватися слідуючих правил:

  • проходити вздовж колії тільки по обочині або посередині міжколійях та слідкувати при цьому за рухом поїздів, маневрових составів, локомотивів, звертаючи увагу на можливу наявність у рухомому складі предметів, які виступають за межі габариту, на відкриті двері та борти вагонів, одночасно звертаючи увагу також на граничні стовпчики, електроприводи стрілочних переводів, маневрові світлофори та інші пристрої, шпали та нерівності на міжколіях в місцях колійних робіт; при зустрічі перешкод на міжколії (калюжі води, ямки при виконанні ремонтних робіт на коліях та інше) необхідно зупинитися перед перешкодою, упевнитися у відсутності руху по суміжній колії і тільки після цього обійти перешкоду по суміжній міжколії, дотримуючись при цьому правил техніки безпеки і з особливою обережністю;

  • спостерігати за показаннями світлофорів, звуковими і ручними сигналами, що подаються, і орієнтуватися по них про маршрути прямування рухомого складу;

  • необхідно уважно слухати оголошення по станційному парковому зв’язку, звертати увагу на знаки безпеки праці та на попереджувальне забарвлення, що нанесене на спорудження і пристрої, та виконувати вимоги, передбачені цими позначеннями;

  • переходити колії слід тільки під прямим кутом, попередньо переконавшись у відсутності рухомого складу, що наближається по цій колії; особливу увагу і обережність необхідно проявляти при виході на колію із службових приміщеннь, що розташовані поблизу колій, із-за рухомого складу, будівель та споруд, що погіршують видимість рухомого складу, який наближається;

  • переходити через колію поблизу рухомого складу, що стоїть, на відстані не менше ніж 5 метрів від автозчепу крайнього вагона (локомотива), а між розчепленими вагонами посеред, якщо відстань між їх автозчепами складає не менше 10метрів;

  • при переході через колію, зайняту рухомим складом користуватися тільки справними перехідними площадками вагонів, пішоходними мостами;

  • при сході з гальмової площадки необхідно триматися за поручні та обличчям до вагону;

  • перед тим, як піднятися або зійти з перехідної площадки вагони, слід переконатися у справності поручнів, підніжок та настилу, впевнитися у відсутності на міжколійї у місці сходу канав і сторонніх предметів, переконатися у відсутності на сусідніх коліях на небезпечній відстані рухомого складу, що наближається, сходячи з перехідної площадки лицем до неї, необхідно обома руками триматися за поручні;

  • якщо працівник йде вздовж колії, по якій в цей час рухається поїзд, одиночний локомотив або виконуються маневри, йому необхідно завчасно відійти в безпечну зону і стояти обличчям до поїзда (вагонів, локомотива, дрезини, колійної машини), що рухається, дочекатися проходу (зупинки) рухомого складу і тільки після цього продовжити рух;

  • при знаходженні на міжколії під час руху поїздів по обох суміжних коліях необхідно зупинитися, дочекатися проходження (зупинки) поїзда по одній із колій і тільки після цього йти продовжувати по міжколійї;

  • під час пропуску поїздів знаходитися на відстані не менше 2 м від крайньої до нього рейки, якщо швидкість руху поїздів до 140 км/год, на відстані не менше 4 м від крайньої до нього рейки, якщо швидкість руху поїздів 141-160 км/год; На зазначені небезпечні відстані складач поїздів повинен відійти до появи поїзда не пізніше ніж:

  • за 1 хвилину - при русі поїздів із швидкістю до 140 км/год; за 5 хвилин - при русі поїздів із швидкістю 141-200 км/

  • особливу обережність і пильність працівники станції мають проявляти в темний час доби, а також при сильному тумані, зливах, снігопаді, хуртовині, які погіршують видимість рухомого складу, сигналів і пристроїв та сприйняття попереджувальних сигналів.

Заходи електробезпеки

На станційних електрифікованих коліях забороняється :

  • наближатися до контактної мережі, яка знаходиться під напругою, ближче 2 метрів;

  • торкатися до електричного обладнання електрорухомого складу, як безпосередньо, так і через які-небудь предмети;

  • наближатися на відстань менше 8 метрів до обірваних дротів контактної мережі, а також до звисаючих з дротів контактної мережі сторонніх предметів.

До прибуття бригади дистанції контактної мережі небезпечне місце повинно бути обгороджене і прийняті заходи, щоб не допустити наближення людей до цього місця на відстань ближче 8 метрів. У випадку, якщо обірваний дріт або інші елементи контактної мережі виходять з габариту наближення споруд до колії і може бути зачеплений при проході поїзда, це місце обгороджується сигналами зупинки, згідно Інструкції з сигналізації на залізницях України, як місце перешкоди.

Переходити через залізничні колії слід в спеціально встановлених для цього місцях, що мають настили.

У випадку виявлення порушення габариту, обриву проводів контактної мережі чи лінії електропередач, що перетинають залізничні колії, а також звисання з проводів сторонніх предметів та інших відступів від вимог нормативних актів з охорони праці працівники повинні негайно повідомити про це чергового помічника начальника вокзалу, небезпечне місце огородити і вжити заходів, що виключають наближення людей на відстань менше 8 метрів до обірваного проводу.

Під час експлуатації електроустановок забороняється:застосовувати для опалення приміщень саморобні електронагрівальні прилади або лампи розжарювання, а також прилади з відкритими нагрівальними елементами, залишати без нагляду увімкнені в мережу електронагрівальні прилади, сушити горючі матеріали на електронагрівальних приладах, користуватися електронагрівальними приладами технологічного призначення без підставок із вогнестійких матеріалів, користуватися несправними електроустановками.