Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павлоград - 1 2010 р..doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

9. Пожежна безпека.

Обслуговування пасажирів на залізничному вокзалі та робота його підрозділів проводяться , забезпечуючи при цьому виконання вимог пожежної безпеки у відповідності до Закону України “Про пожежну безпеку”, НАПБ А.01.001-95, ДСТУ 2272-93; ГОСТ 12.1.004-91, ЦУО/0023, ЦУО/0018 та інших нормативних документів, що діють на залізничному транспорті, дотримуючись наступного, а саме:

  • приміщення вокзалу повинно відповідати вимогам ДБН В.1.1-7-2002, ДБН В.2.2-9-99 та ДНАОП 0.00-1.32-01;

  • забезпечення вокзалу, основних його підрозділів та інфраструктури, пожежною технікою та інвентарем виконується у відповідності з вимогами ГОСТ 12.4.009-83 та ЦУО/0023;

  • всі робочі приміщення віднесені до відповідної категорії по вибухопожежній небезпеці згідно з НАПБ Б.07.005-86, ВПБ 105-95, ВНТП 05-89 та ДНАОП 0.00-1.32-01;

  • пожежна техніка, що використовується на вокзалі станції , відповідає приведеній в ДСТУ 2273-93;

  • утримання установок пожежної автоматики проводиться згідно ДБН В.2.5-13-98 та відповідних Правил;

  • матеріали, які застосовуються при будуванні, реконструкції та ремонті приміщень вокзалу та їх облаштуванні повинні відповідати вимогам ДБН В 2.2-9-99 та ГОСТ 12.1.044-89;

  • квитково-касові приміщення облаштовані та обладнані у відповідності до вимог „Інструкції про порядок охорони квиткових та грошових кас підприємств, організацій залізничного транспорту і готівки при її перевезенні”, а саме:

А) Каси ізольовані від інших службових приміщень;

Б) Вікна кас обладнані охоронною сигналізацією;

В) Каси забезпені прямим телефонним зв'язком з черговим по вокзалу, з черговим відділом міліції на вокзалі та обладнані відповідними протипожежними засобами згідно з ЦУО-0023 та негорючими сейфами для зберігання поточного запасу бланків та грошової виручки;

Г) Для зберігання глибокого запасу бланків суворого обліку виділене окреме приміщення;

Д) Приміщення для бланків суворого обліку обладнане негорючими металевими сейфами для зберігання бланків;

Е) Каса інкасації грошової виручки обладнана комплексом охоронно- пожежною сигналізацією, та телефонним зв’язком з виходом на лінійний відділ міліції.

Приміщення вокзалу та багажне відділення обладнанні пожежною сигналізацією

Організація спеціального навчання з пожежної безпеки, інструктажів та

перевірка знань працівників вокзалу покладається на начальника вокзалу і проводитисься у відповідності з „Типовим положенням про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України”. Результати проведених навчань реєструються у відповідних журналах під розпис.

Працюючі з квиткодрукувальнимиобладнанням проходять спеціальне навчання безпечним прийомам роботи з присвоєнням відповідної групи по електробезпеці.

Обладнання приміщень вокзалу, основного та додаткового призначення, в т.ч. службових і адміністративних приміщень, автоматичними установками пожежегасіння та пожежної сигналізації повинно виконуватись відповідно до регламентованого відповідними розділами будівельних норм ДБН В.2.2-9-99 та ДБН В.2.5-13-98.

Організаційні заходи з забезпечення пожежної безпеки на вокзалах, утримання вокзальних будівель, споруд, шляхів евакуації та виходів, а також експлуатація інженерного обладнання вокзалу відповідає вказаному в НАПБ А.01.001-95 та правилах ЦУО/0018.

Всі працівники вокзалу при прийомі на роботу проходять первинний інструктаж про заходи пожежної безпеки знайомляться з протипожежним знаряддям. Забороняється закривати пожежні проїзди, проходи до пожежного знаряддя, обладнання і пожежних кранів

Палити дозволяється тільки в спеціально відведених місцях.

У випадку пожежі у приміщеннях пасажирського господарства необхідно негайно використовувати: пожежні крани з підключеними пожежними рукавами, вогнегасники, пісок, лопати, відра та інше.

Електрообладнання забороняється вмикати при незаземленому корпусі та при відсутності ізоляції кожухом струмопровідних частин машин та механізмів для недопущення до них доступу.

Еоектрообладнання повинно вмикатися в сітку через запобіжник у штепсельну розетку.

Систематично перевіряється справність приладів, опалення, вентиляції, електроустановок, колій евакуації, засобів сигналізації і зв`язку. Кожен робітник вокзалу у випадку винекниння пожежі повинен негайно повідомити про це в пожежну охорону по телефону: 3-10-01, 3-01, 0-106-27-45,0-106-24-34.

Сповістити начальника станції та начальника вокзалу і приступити до ліквідації існуючими засобами пожежогасіння.