Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право 1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Міністерство транспорту і зв’язку україни

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ім. АКАДЕМІКА ЛАЗАРЯНА

Підприємницьке право україни

Программа та плани семінарських (практичних) занять для студентівфакультету «Економіка і менеджмент на транспорті»

Дніпропетровськ 2010

Програма, плани семінарських (практичних) занять та самостійної роботи з дисципліни Підприємницьке право України/ Укладачі: канд. юрид. наук, доцент Прийдак М.М., докт.екон.наук Покотілов А.А. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту ім. пк. Лазаряна , 2010.-48с.

Рецензенти:

Тертишник В.М.., докт. юрид.наук, професор (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ);

Щербина В.І., канд.юрид.наук, начальник кафедри загально-правових наук Академії митного права України.

Плани обговорені та схвалені на засіданні кафедри Економічної теорії 26 серпня 2010 року. Протокол № 1 .

Методичні поради до семінарських занять та самостійної роботи

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглиблення вивчення дисципліни та опанування її методологічних засад. Це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу для перевірки знань та для культування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Готуючись до семінару, необхідно уважно ознайомитися з матеріалами лекції теми та відповідними розділами та сторінками рекомендованої літератури і нормативно-правових актів та іншою додатковою літературою, звернути увагу на ключові поняття, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті треба будувати так свій виступ, щоб відокремити його головні чинники.

Для роз’яснення юридичних казусів необхідно:

  • уважно засвоїти зміст питання, щоб з’ясувати , які саме умови потребують юридичної оцінки;

  • відшукати необхідні норми права, уважно їх прочитати і зіставити з умовами задачі, тобто перевірити, чи можливо їх застосувати до даної конкретної ситуації;

  • дати юридичну оцінку кожній умові задачі, визначити правильне рішення, яке зафіксувати письмово, вказавши пункт, частину чи статтю відповідного закону чи підзаконного нормативного акту.

До особливостей проведення семінарських і практичних занять відносяться:

  • самостійна позакласна підготовка по з’ясуванню теоретичних питань і змісту рекомендованих правових норм;

  • уміння оперативно відшукати потрібну норму права і застосувати її до відповідного юридичного казусу, запропонованого керівником заняття.

Кожен студент повинен мати окремий зошит для вирішення задач і тестів, а також конспектування рекомендованих нормативних документів і статей правових видань.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять використовувати інші джерела і особливо періодичні видання.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак певного явища, але й розуміння різних точок зору.

Основні завдання семінарів полягають у засвоєнні основних питань підприємництва в Україні, набуття навичок опановувати їх з позицій загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань студенти навчаються формулювати і викладати свої думки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог сьогодення.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в роботі юриста.

При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб в ньому, по можливості, містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття підприємництва, види підприємництва, підприємницьких правовідносин, правопорушень тощо);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами дійсності, положеннями законодавства і практики його реалізації;

  • значення питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт, “бліц” опитування і т.п. Контроль знань на групових заняттях може здійснюватись, крім традиційних форм, також шляхом проведення тестування.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять або без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

Основою ефективного розгляду положень підприємницького законодавства на семінарських заняттях є засвоєння лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні, конспектуванні навчальної, наукової літератури курсу.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік питань, які виносяться на іспит, складається з питань, що розглядаються на семінарських заняттях та питань для самостійного вивчення і може включати окремі теми рефератів.

ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО ТА

ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль – проведення семінарських занять, відпрацювання академічних заборгованостей.

Модульний контроль – виконання контрольних робіт з т.т.1-9 та 10-18, рубіжне атестування.

Підсумковий контроль – іспит, курсова робота (по вибору).