Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право 1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Тема №12: Законодавство про захист від недобросовісної конкуренції.

Читається лекція

Семінар – 2 год.

Практ.заняття-2 год

Ключові слова та поняття: недобросовісна конкуренція, неправомірне використання ділової репутації підприємців, суб’єкт та об’єкт недобросовісної конкуренції, правила, торгові та інші чесні звичаї у підприємницькій діяльності, реклама, принципи рекламної діяльності, ознаки комерційної реклами, рекламодавець, виробник реклами, розповсюджувач реклами, споживачі реклами, підсвідома реклама, соціальна реклама, відокремлення реклами від іншої інформації, внутрішня, зовнішня реклама.

План.

  1. Загальна характеристика законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

  2. Створення перешкод підприємцям у процесі конкуренції.

  3. Неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці.

  4. Санкції за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

  5. Недобросовісна реклама.

  6. Відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

Теми рефератів

  1. Соціальна рекламна інформація.

  2. Правове забезпечення обігу лікарських засобів.

Питання для самостійного вивчення

  1. Які види діяльності кваліфікуються як недобросовісна конкуренція за міжнародними угодами?

  2. Які найпоширеніші види недобросовісної конкуренції характерні для підприємницької практики України?

  3. Які санкції передбачені законодавством за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції?

Практичне заняття по темі № 13 Задача № 1

Представництво компанії "The Coca-Cola Company" звернулося до Антимонопольного комітету України із заявою про те, що Київське представництво фірми Aromes D'AIgerie (Алжир) неправомірно використовує знак для товарів і послуг “Tanta”, право власності на який належить компанії “The Coca-Cola Company”.

У ході розгляду справи було встановлено, що в 1997 році відповідач здійснив постачання в Україну концентрату для виготовлення безалкогольних напоїв за назвою "Fanta", не маючи на це передбачених законодавством правових підстав.

Питання:

Вирішіть справу.

Задача № 2

До Черкаського територіального відділення Антимонопольного комітету звернувся із заявою Черкаський завод будматеріалів у зв'язку з тим, що інше підприємство будматеріалів у вітрині свого магазину розмістило браковану черепицю з написами: "Шановні покупці, таку "якісну" черепицю ви можете придбати у наших сусідів на заводі будматеріалів. Ціна така ж, ж за якісну. Подумайте".

У процесі розслідування справи було встановлено, що за період 1998-1999 pp. претензій від споживачів на якість черепиці Черкаського заводу будматеріалів не надходило.

Питання:

Кваліфікуйте дії відповідача.

Задача № 3

До Антимонопольного комітету України звернулося акціонерне товариство "Б" (далі AT "Б") із заявою про незаконне використання знака для товарів і послуг "Б" приватним підприємством "Т" (далі - ПП "Т").

AT "Б" подало до Держпатенту України заявку на реєстрацію комбінованого знака для товарів і послуг (словесний елемент -"Б", що виконаний літерами українського алфавіту і являє собою єдине слово, і образотворчий елемент у вигляді райдуги, розміщеної над словесним елементом).

ПП "Т" використовувало позначення "Б" (словесний елемент вищевказаного комбінованого знака для товарів і послуг AT "Б"), зокрема в рекламі і під час здійснення торгової діяльності.

Зібраними під час розгляду справи доказами доведено, що такі дії ПП "Т" можуть привести до змішування з діяльністю AT "Б".

Питання:

Кваліфікуйте дії ПП "Т".