Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Лекції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

3.Управління безпекою життєдіяльності

Система управління безпекою життєдіяльності є сукупністю органів управління державної влади і громадських організацій, що виконують функції, пов'язані з забезпеченням безпеки і захисту населення і тери­торій, попередженням, реагуванням і діями в надзвичай­них ситуаціях. В основу діяльності всіх структур покладено державну Концепцію безпеки життєдіяльності, основу якої складає Конституція України і Закони України.

Система управління БЖД в Україні будується на наступних 3 рівнях:

1) Державному. 2) Соціальному. 3) Індивідуальному.

На державному рівні система управління БЖД формується на рів­нях відповідних комісій Верховної Ради України й органів при Пре­зиденті України, що діють через місцеві органи влади. Безпосередньо виконавчі функції виконує Кабінет Міністрів України і відповідні мі­ністерства.

Рис 8.2 – Спрощена система БЖД в Україні

На державному рівні система управління БЖД формується на рів­нях відповідних комісій Верховної Ради України й органів при Пре­зиденті України, що діють через місцеві органи влади. Безпосередньо виконавчі функції виконує Кабінет Міністрів України і відповідні мі­ністерства.

На рис. 8.2 зображено спрощену схему структури управління. Найбільш розвинену систему управління безпекою життєдіяль­ності подано структурою Міністерства надзвичайних ситуацій. У ній присутні практично всі служби, що мають оперативно і стратегіч­но реагувати на події, які відбуваються в Україні та за її межами. У структуру МНС України ввійшли управління пожежної безпеки, державний фонд страхування документації.

На соціальному рівні питаннями БЖД займається міліція, місцеві правові виконавчі органи влади, середні спеціальні і державні навчаль­ні заклади, керівники підприємств, громадські організації. Значна роль у цьому приділяється родині. Дуже багато у вирішенні питань БЖД на соціальному рівні залежить від культури сімейних відносин, освіти та виховання. Засоби масової інформації на місцевому регіональному рівні допомагають у вирішенні цих важливих питань.

На індивідуальному рівні вирішення питань БЖД цілком визнача­ється знаннями і досвідом індивідуума, а тому управління БЖД здійсню­ється мозком людини. Його якість буде багато в чому визначатися діями і вчинками людини, станом її здоров'я, в тому числі психіки.

Систему управління БЖД необхідно формувати, починаючи з інди­відуального рівня, що визначається генетично закладеною програмою.

4. Стратегічний розвиток україни у світі завдань забезпечення сталого розвитку людства

Сталий розвиток суспільства – це такий розвиток суспільства, за якого задоволення потреб теперішніх поколінь не має ставити під загрозу можливості майбутніх поколінь задовольняти свої власні потребі, це є узгодження між економічним і соціальним розвитком суспільства збереженням довкілля. (Із доповіді «Наше спільне майбутнє» підготовленої комісією Гро Харлем Брутланд)

Фахівці ООН розробили методику визначення індексу людського розвитку, який складається з трьох компонентів: тривалості життя, рівнів освіти (письменності та охоплення навчанням), а також мате­ріального добробуту населення. Ці складові вводять у загальні роз­рахунки за спеціальними формулами і одержують зведений ІЛР кожної країни. ІЛР розраховується як середнє зважене індексів ви­мірів людського розвитку (довголіття характеризується одним показ­ником, освіченість - двома, матеріальний добробут - одним):

де: Мj і mj - максимальне та мінімальне значення показників люд­ського розвитку;

Хj : Х1 - очікувана тривалість життя при народженні (мінімальне значення - 25 років, максимальне - 85 років):

Х2 - грамотність дорослого населення (0% і 100%);

Хз - повнота обсягу навчанням в початковій, середній та вищій школах (0% і 100%);

Х4 - спеціальний індикатор матеріального добробуту, розрахову­ється як десятковий логарифм реального валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення (100 і 40000 доларів);

αj - коефіцієнти вагомості показників, підібрані таким чином, щоб три виміри людського розвитку мали рівну вагу (α1 = 1/3, α2 = 2/9, α3 = 1/9, α4 = 1/3).

Для кожної країни ІЛР є відносною величиною від 0,001 до 1,000. Рівень ІЛР, який складає від 0,8 до 1, вважається високим, від 0,5 до 0,8 - середнім, менше 0,5 - низьким. Місця країн у загальносві­товому рейтингу визначаються за зменшенням цих показників.

ВИСНОВОК:

Управління безпекою життєдіяльності – це одна з функцій будь-якої організованої системи, що забезпечує збереження її зумовленої структури, підтримання режиму діяльності, реалізацію програм та цілей і відповідальність за їх наслідки.

ЛЕКЦIЯ 9. НАЦIОНАЛЬНА І ДЕРЖАВНА БЕЗПЕКА ЯК ГАРАНТ БЕЗПЕЧНОГО IСНУВАННЯ ЛЮДИНИ, НАЦIЇ, СУСПIЛЬСТВА