Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Лекції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

2. Техногенні небезпеки

2.1 Антропогенний вплив на навколишнє середовище — це прямий і опосередкований вплив людей та їхньої господарської діяльності на природу загалом або на її окремі компоненти чи елементи. Антропогенного навантаження зазнають насамперед ландшафти, природні ресурси, рослини і тварини.

Поява принципово нових видів техніки й технологій, накопичення на

хімічних підприємствах величезних запасів небезпечних для навколишнього середовища і здоров’я людини токсикантів, підвищення складності технічних систем, якими оперує людина, є причинами виникнення небезпек, які призводять до підвищення частоти промислових аварій та катастроф.

\ кг -ї^о, навколишнього середовища і здоров'я людини токсикантів, підвищення

Аварія - це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об'єкті, території або акваторії загрозу для життя і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Згідно з розмірами та завданою шкодою розрізняють легкі, середні, важкі та особливо важкі аварії. Особливо важкі аварії призводять до великих руйнувань та супроводжуються великими жертвами.

Аналіз наслідків аварій, характеру їх впливу на навколишнє середовище зумовив розподіл їх за видами. Види аварій, які трапляються найчастіше:

  • аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (аміаку, хлору, сірчаної та азотної кислоти, чадного газу, сірчаного газу та інших речовин);

  • аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище;

  • пожежі та вибухи;

  • аварії на транспорті та інші.

Особливо важкі аварії можуть призвести до катастроф.

Катастрофа - це великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків для людини, тваринного й рослинного світу, змінюючи умови середовища існування. Глобальні катастрофи охоплюють цілі континенти і їхній розвиток ставить на межу існування всю біосферу.

Забруднення навколишнього середовища

Найбільше забруднюють навколишнє середовище підприємства гірничодобувної та збагачувальної галузей промисловості. За даними Мінекобезпеки. в Україні щорічно створюється 550-560 мільйонів квадратних метрів відходів. Так на 1т заліза припадає 10т порожньої породи. На 1т міді - до 200т, на 1т молібдену та вісмуту - до 2тис.т відходів. Промисловими вважаються родовища уранових руд, у яких вміст урану становить не менше 0,1%, решта - відходи.

Найбільший внесок у забруднення навколишнього середовища роблять теплові електростанції, металургійні й хімічні заводи. На частку теплових електростанцій припадає 35% сумарного забруднення води промисловістю і 46% повітря. Вони викидають сполуки сірки, вуглецю й азоту, споживають велику кількість води: для отримання 1кВт/год електроенергії теплові електростанції витрачають близько 3л води (атомні - ще більше: 6-8л!). Стічні води теплових електростанцій мають високу температуру, що створює не тільки хімічне, а й теплове забруднення.

Досить значна кількість забруднюючих речовин потрапляє в природне середовище у процесі сільськогосподарської діяльності. Найбільших збитків викликає забруднення пестицидів - щорічно у світі їх використовують 4 млн т. але один їх відсоток досягає мети, тобто впливає безпосередньо на шкідників сільськогосподарських культур. Решта впливає на інші організми, вимивається в ґрунти та водойми, відноситься вітром.

При невмілому використання мінеральні добрива, пестициди, гербіциди вимиваються з ґрунтів і переносяться у водяні басейни річок, озер. Чорного та Азовського морів.