Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Лекції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Тема 3. Середовище в системі «людина-середовище»

ЛЕКЦІЯ 5. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. НЕГАТАВНІ ФАКТОРИ СЕРЕДОВИЩА ЖИТТЄДІЯЬНОСТІ.

  1. Загальна характеристика надзвичайних ситуацій

Надзвичайна ситуація (НС) – це несподівані обставини, що раптово виникли на певній території або об’єкті і в результаті аварії, катастрофи, небезпечного природного явища або стихійного лиха, що призвели до людських жертв, матеріальних витрат і порушення умов життєдіяльності, шляхом шкоди здоров’ю і навколишньому середовищу.

Небезпечна ситуація – подія, що створює реальну можливість прояву небезпеки або становить небезпеку.

Небезпека – явища, процеси, об’єкти, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю людини, тобто спричиняти небажані наслідки. [4]

Вагомість надзвичайної ситуації визначається рівнем системи «людина – життєве середовище» (Л-ЖС), якої вона торкнулася, і розміром шкоди, завданої цій системі.

Виходячи з ієрархії систем «Л-ЖС» можна говорити про:

  • Індивідуальні надзвичайні ситуації, коли виникає загроза для порушення життєдіяльності лише однієї особи;

  • Надзвичайні ситуації рівня мікроколективу, тобто коли загроза їх виникнення чи розповсюдження наслідків стосується сімʾї , виробничої юригади, пасажирів одного купе тощо;

  • Надзвичайні ситуації рівня колективу;

  • Надзвичайні ситуації рівня макроколективу;

  • Надзвичайні ситуації для жителів міста, району;

  • Надзвичайні ситуації для населення області;

  • Надзвичайні ситуації для населення країни;

  • Надзвичайні ситуації для жителів континенту;

  • Надзвичайні ситуації для всього людства.

НС класифікуються:

  • За причиною виникнення (навмисні та ненавмисні);

  • За масштабами поширення наслідків (локальні, об’єктові, національні, глобальні);

  • За природою виникнення (техногенні, антропогенні, природні, екологічні, біологічні, соціальні та комбіновані);

  • За можливістю запобігання (неминучі (наприклад природні) та такі яким можна запобігти (техногенні, антропогенні, соціальні).

Локальна НС – це ситуація, коли загроза її виникнення чи розповсюдження наслідків (у випадку настання) обмежена виробничим приміщенням, відповідає рівню системи «Л-ЖС» з однією особою та мікроколективу.

Об’єктова НС – це така ситуація, коли загроза її виникнення чи розповсюдження наслідків обмежена обсягом території об’єкта, відповідає системі з рівнем колективу, макроколективу (Поріг зменшення тварин, птиці – 10%, а вилучення території сільськогосподарської до - 50 га).

Місцева НС – це така ситуація, коли загроза її виникнення чи розповсюдження (у випадку настання) обмежена територією міста (району) чи області, а також можлива на об’єктах житлово-комунальної сфери (поріг зменшення тварин – 10-20%, вилучення території – 50-500 га).

Регіональна НС – це така ситуація, коли загроза її виникнення чи розповсюдження (у випадку настання) обмежена територією краю, декількох областей (поріг зменшення тварин, птиці – 20-40% та вилучення території – 500-5000 га).

Глобальна НС – це така ситуація, коли загроза її виникнення чи розповсюдження (у разі настання) обмежена територією декількох країн.

Положенні про класифікацію надзвичайних ситуацій затверджено Постановою Кабміну України №1099 від 15.07.99.

До техногенних належать НС, походження яких пов’язане з технічними об’єктами: вибухи, пожежі, аварії на небезпечних об’єктах, аварії з викидом сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), завали будівель, аварії в системі життєзабезпечення тощо.

Антропогенні НС є наслідком помилкових дій людей.

До соціальних НС належать події, що відбуваються в суспільстві, міжнаціональні конфлікти із застосуванням сили (тероризм, пограбування, насильства, протиріччя між державами і війни).

До екологічних НС належать аномальні зміни стану природного середовища, забруднення атмосфери, руйнування озонового шару, виникнення нових пустель, кислотні дощі.

До природних НС, як ми дізналися з попередньої лекції, належать ситуації, що пов’язані зі стихійними проявами сил природи: виверження вулканів, землетруси, повені, зсуви, селі, урагани, смерчі, бурі, природні пожежі тощо.