Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

2.2 Транскордонне забруднення атмосферного повітря

Проблема транскордонного забруднення повітря вирішується шляхом укладення багатосторонніх угод (Конвенція про транскордонне забруднення повітря на великі відстані 1979 року, та протоколів до неї), які передбачають попередження, скорочення, забезпечення готовності і ліквідації наслідків транскордонного забруднення повітря, а також його зменшення і контроль. Однією з найважливіших умов успішної боротьби з транскордонним забрудненням повітря є наявність достовірної і повної інформації про стан навколишнього середовища і рух потоків забруднювачів.

У 2009 році Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області не отримувало інформації про рух забруднених потоків повітряних мас.

На європейському континенті створена в 1977 р. Спільна програма спостереження і оцінки розповсюдження забруднювачів на великі відстані в Європі (ЕМЕП). Мета програми - створення загальноєвропейської мережі станцій моніторингу забруднювачів повітря.

Держупралінням охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області щорічно ведеться підготовка звіту по програмі ЕМЕП про викиди забруднюючих речовин по підпорядкованій території, який надсилається до Мінприроди.

2.3. Стан атмосферного повітря та його якість в населених пунктах

Стан довкілля – одна з найголовніших проблем сьогодення. Нераціональне та неефективне використання природних ресурсів у виробництві та інших галузях економіки підвищують рівень антропогенного навантаження на навколишнє середовище.

Основним джерелом забруднення атмосферного повітря в області є викиди вихлопних газів автотранспорту, що зумовлено збільшенням кількості одиниць автотранспорту. Відмічається активізація транспортного руху в центральних частинах міст та на вулицях населених пунктів. В зимовий період забруднювачами атмосферного повітря є викиди котелень опалювальної системи, приватних будинків, індивідуальних опалювальних систем комунальних квартир.

Хімлабораторія Тернопільського обласного центру з гідрометеорології проводить постійний лабораторний контроль за станом атмосферного повітря на транспортних розв'язках з інтенсивним рухом та в зонах відпочинку м. Тернополя, а саме на двох стаціонарних постах – ПСЗ №1 (перехрестя вулиць Бродівської і Збаразької) і ПСЗ №2 (перехрестя вулиць Живова і Микулинецької).

Загалом в атмосферному повітрі міста у 2009р. визначався вміст 15 забрудників – пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, оксиду азоту, формальдегіду, а також важких металів (залізо, кадмій, марганець, мідь, нікель, свинець, хром і цинк) і бенз(а)пірену.

Протягом року найбільше забруднення відзначалося у липні, коли індекс забруднення атмосфери (ІЗА) становив 5,15. У цьому місяці було зафіксовано перевищення середньомісячної гранично допустимої концентрації по діоксиду азоту – в 1,5 ГДК та формальдегіду в 1,2 ГДК.

Найменше забруднення спостерігалося в січні, коли ІЗА становив 2,76, що пов’язане із зменшенням інтенсивності руху автотранспорту в зимовий період, та специфічними метеорологічними умовами.

Середньорічні концентрації забруднюючих речовин в атмосферному повітрі міста в кратності ГДК становили: по формальдегіду – 0,9 ГДК; пилу – 0,3 ГДК; діоксиду азоту – 1,3 ГДК; оксиду азоту – 0,4 ГДК; оксиду вуглецю – 0,8 ГДК; діоксиду сірки – 0,1 ГДК.

У 2009 році в порівнянні з 2008 роком збільшився вміст формальдегіду, діоксиду азоту, зменшився вміст пилу, не змінився вміст оксиду азоту та діоксиду сірки.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення в повітрі міста зафіксовано не було.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]