Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

5.4.3. Історико-культурна спадщина.

Станом на 1 січня 2010 року на території області на державному обліку перебуває 1315 пам’яток архітектури та містобудування, з яких 180 – національного значення. В даний час проходить уточнення переліку об’єктів національного значення та підготовлені пропозиції зміни категорії пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення на категорії національного значення із занесенням їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Виготовлено первинну облікову документацію та подано пропозиції щодо включення до Реєстру 234 нововиявлених об’єкти культурної спадщини та пам’яток архітектури місцевого значення.

За звітний період проходила пошукова та аналітична робота щодо формування списку об’єктів культурної спадщини - пам’яток архітектури місцевого значення та щойно виявлених, які запропоновані облдержадміністрацією до переведення у категорію пам’яток архітектури національного значення і занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На 14 пам’яток архітектури місцевого значення виготовлено паспорти, підготовлено і видано 27 архітектурно-реставраційних завдань на реконструкцію пам’яток архітектури, укладено 48 охоронних договорів з користувачами пам’яток.

У Тернопільській області здійснюється відповідна робота щодо збереження та реставрації пам’яток містобудування та архітектури. Не зважаючи на вжиті заходи, невідкладних ремонтно-реставраційних робіт потребують 60 пам’яток містобудування та архітектури, у тому числі 35 національних. Розроблена документація визначення меж історичних ареалів та історико-архітектурних опорних планів для десяти міст та одного селища, що занесені до Списку історичних населених місць України. Межі охоронних зон затверджено для 160 пам’яток (у тому числі 112 національного значення), встановлено охоронні дошки на 112 пам’ятках національного значення. На ремонтно-реставраційні роботи у 2009 році з державного бюджету не було виділено жодних коштів. Враховуючи обмежені можливості державного бюджету, щодо фінансування проведення ремонтно-реставраційних робіт, адміністрацією області здійснюється активний пошук і залучення додаткових джерел фінансування, обсяги яких зростають.

Покращення показників провадження суб’єктами господарювання господарської діяльності на об’єктах культурної спадщини найбільш позитивно позначилося на тих пам’ятках, які перебувають у віданні заповідників. В той же час відсутність у 2009 році бюджетного фінансування спричинила виникнення аварійного стану на 2 об’єктах, які до цього перебували у незадовільному – це будинок „Близнюки”, ХУІІІ ст. і музична школа, ХІХ ст. у м. Кременці.

На території Тернопільської області утворено і діє один Національний заповідник „Замки Тернопілля” та два Державних історико-архітектурних заповідники, а також нараховується 542 ландшафтних об’єкти природно-заповідного фонду, площа яких становить 116527,16 га. Підготовлено пакет документів та направлено до Кабінету Міністрів України пропозиції про утворення Державних історико-архітектурних заповідників у містах Бучачі та Підгайцях.

Сучасний стан об’єктів культурної спадщини області, особливо замків, потребує термінового проведення консервації, реставрації та благоустрою території. З цією метою підготовлено пропозиції до стратегії розвитку туризму і курортів у Тернопільській області. З урахуванням пропозицій депутатів усіх рівнів остаточно відредаговано Перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. До згаданого Переліку увійшли унікальні пам’ятки та ті об’єкти, які перебувають на балансі Національного та двох державних історико-архітектурних заповідників, розташованих в нашій області, а їх утримання та реставрація забезпечені державним фінансуванням.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2010 року №210-р „Про передачу пам’ятки архітектури та містобудування до сфери управління Міністерства регіонального розвитку та будівництва” прийнято пропозицію Міністерства регіонального розвитку та будівництва України і Тернопільської обласної державної адміністрації щодо передачі пам’ятки архітектури та містобудування - Замку Гольських, 1610 р. у м. Чортків Тернопільської області із сфери управління Тернопільської обласної державної адміністрації до сфери управління зазначеного міністерства та на баланс Національного заповідника „Замки Тернопілля”.

Виконано благоустрій території замку, ХІУ-ХУІІ ст. та впорядкування паркової зони палацово-паркового комплексу, ХУІІІ ст. у с. Язловець Бучацького району, парку 1880 р. у с. Більче Золоте Борщівського району, парку палацово-паркового комплексу, ХУІІІ ст. у селищі Вишнівець Збаразького району, Замковому парку ХІХ ст. у м. Збараж та низки інших об’єктів розташованих на території Тернопільськрї області.

Пам’ятки зазнають руйнувань також і від природного впливу. В результаті природних чинників виник аварійний стан контрфорсів та з’явились значні тріщини північно-західної стіни Старого замку 1540 року у м.Тернопіль, значних руйнувань зазнали оборонні мури замку ХУІІ ст. у с. Сидорів Гусятинського району, замку ХУІІ ст. у селищі Микулинці Теребовлянського району. Руйнуються дощами та вітрами оборонні вежі, мури та будівлі унікального Угорницького монастиря у с. Зеленче Теребовлянського району. А 7 пам’яток архітектури розташовані на територіях, що підтоплюються.

Також, природними та техногенними чинниками руйнуються 40 пам’яток археології, з них: руйнуються кар’єрами – 24 пам’ятки, в наслідок підтоплення – 12, в наслідок сільськогосподарських робіт - 4 .

* Розділ 5.4.3 підготовлено за даними управління культури та управління містобудування та архітектури Тернопільської облдержадмністарції .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]