Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

6. Стан земельних ресурсів та ґрунтів

6.1. Структура та стан земельних ресурсів

6.1.1. Структура та динаміка основних видів земельних угідь

На території області знаходиться місто обласного підпорядкування - Тернопіль, 17 міст районного значення, 17 селищ міського типу і 1023 сільський населений пункт. Відповідно функціонує Тернопільська міська рада, 17 районних, 17 селищних та 580 сільських рад.

Земельний фонд Тернопільської області станом на 1 січня 2010 року складає 1382,4 тис.га, з них 1049,1 тис.га або 76 відсотків займають сільськогосподарські угіддя, що свідчить про високий рівень сільськогосподарської освоєності земель.

Рисунок 6.1.1.1 Структура угідь земельного фондуТернопільськоїобласті

Із загальної площі області 1382,4 тис.га сільськогосподарські підприємства фактично використовують 30% території, або 420 тис.га, громадяни – 42% (577,7 тис.га), лісогосподарські підприємства – 11% (150,6 тис.га), інші землекористувачі – 17% (234,1 тис.га), з них 189,5 тис.га це землі державної власності, які не надані у власність та користування.

Рисунок 6.1.1.3 Структура земельного фонду області в розрізі власників землі та землекористувачів

У користуванні 821 сільськогосподарському підприємстві перебуває 420 тис.га земель або 30% від загальної площі області, в тому числі: в 22 колективних с.г.підприємствах залишається ще 2,4 тис.га, в 12 кооперативах - 1,8 тис.га, у 231 сільськогосподарському товаристві – 235,2 тис.га, в 313 інших недержавних сільськогосподарських підприємствах (ПАП, ПОП та інші) – 155,2 тис.га, в 158 державних с.г.підприємствах – 15,4 тис.га, і в 8 міжгосподарських підприємствах – 8,8 тис.га.

В структурі сільськогосподарських підприємств за звітний період відбулися значні зміни.

Так протягом 2009 року ліквідовано та виведено з Єдиного державного реєстру 3 «залишкових» колективних сільськогосподарських підприємств. Станом на 01.01.2010 року в області їх ще нараховується 22. Роботи по ліквідації «залишкових» колективних сільськогосподарських підприємств продовжуються і надалі. Землі, які обліковувались за згаданими господарствами, в межах повноважень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, переведені в землі запасу.

В загальному кількість недержавних сільськогосподарських підприємств зменшилась на 6, проте їх площа збільшилася до 11 тис.га. Такий рух відбувся фактично в кожному районі області, по причині згортання їх виробничої діяльності, або створення нових і укрупнення уже існуючих підприємств за рахунок укладанням нових договорів оренди, в основному з громадянами власниками земельних часток (паїв).

У власності і користуванні громадян перебуває 577,7 тис.га земель (42% від території області), в т.ч. для ведення фермерських господарств – 67,3 тис.га, товарного сільськогосподарського виробництва – 213,1 тис.га, для ведення особистого селянського господарства – 170,1 тис.га, ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель – 47,8 тис.га, для садівництва і городництва – 5,6 тис.га, гаражного будівництва – 0,1 тис.га, для сінокосіння та випасання худоби – 73,2 тис.га, для здійснення несільськогосподарської підприємницької діяльності – 0,5 тис.га.

Кількість фермерських господарств, у власності і користуванні яких перебуває 67,3 тис.га земель, збільшилась на 87, проте площа зменшилась на 0,9 тис.га. На звітну дату в області функціонує 1164 фермерських господарств в постійному користуванні, яких перебуває 8,8 тис.га земель, в приватній власності – 1,8 тис.га, в тимчасовому користуванні – на правах оренди – 56,7 тис.га земель.

В користуванні закладів, установ і організацій знаходиться 6,8 тис.га земель.

Підприємства промисловості, транспорту і зв’язку займають територію площею 25,2 тис.га.

Площа земель зайнятих підприємствами, організаціями, установами, навчальними закладами міністерства оборони на сьогоднішній день складає 1,1 тис.га.

Площа сільськогосподарських угідь на звітну дату зменшилась на 0,6 тис. гектарів і складає 1049,1 тис.га (76%) території області. Зменшення відбулось в результаті переводу в несільськогосподарські угіддя - 0,3 тис.га в польові дороги між земельними частками (паями), 0,2 тис.га в ліси та інші лісовкриті землі (зміни відбулись за рахунок вилучення з активного сільськогосподарського використання і консервації сільськогосподарських угідь з деградованими та малопродуктивними грунтами (Бучацький район), та за результатами проведення землевпорядних робіт з оновлення планово-картографічного матеріалів та державного земельного кадастру у Шумському районі), 0,1 тис.га у забудовані землі за результатами проведення інвентаризації земель населених пунктів, оформлення свого права власності громадянами для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд та надання для інших цілей.

В результаті трансформації 0,6 тис.га перелогів в ріллю, їх площа на звітну дату складає 6,7 тис.га, а площа ріллі, з врахуванням змін, становить – 854,1 тис.га (61,8%).

Площа багаторічних насаджень збільшилась на 0,1 тис.га і складає 15,1 тис.га (посадка садів згідно відповідних проектів на території Борщівського району).

Під час розробки проектів організації території та поділу земельних масивів на земельні частки (паї), проведення робіт з оновлення планово-картографічних матеріалів встановлено, що частина сіножатей (0,4 тис.га) фактично використовуються як пасовища чи рілля та 0,3 тис.га перейшло в польові дороги, а тому їх площа зменшилась і становить 28 тис.га.

Збільшення площі пасовищ пройшло за рахунок переводу з сіножатей 0,2 тис.га.

Названі зміни в складі сільськогосподарських угідь підтверджені технічною документацією з переведення еродованих та малопродуктивних орних земель в кормові угіддя та відповідними актами обстеження земель в натурі, які погоджені та затверджені районними державними адміністраціями, також наявними затвердженими матеріалами інвентаризації земель, в результаті чого були внесені відповідні зміни.

Площа лісових та деревно-чагарникових насаджень збільшилась на 0,2 тис.га і складає 200,7 тис.га, в тому числі полезахисних лісосмуг 1,2 тис.га. Загальна лісистість області з врахуванням усіх захисних насаджень складає 14,5%.

Під забудованими землями зайнято 62,2 тис.га (4,5%), болотами – 5,6 (0,4%).

Територія суші складає 98,6% від загальної площі області. Під водою зайнято 19,4 тис.га (1,4%), в тому числі під озерами, ставками та штучними водосховищами – 10,6 тис.га.

Протягом 2009 року в зв’язку з змінами, що відбувались на підставі проектів землеустрою, відбулись незначні зміни в угіддях забудованих земель.

Із земель резервного фонду надано в користування 0,4 тис.га новоствореним агро - формуванням, які утворились на базі колишніх сільськогосподарських підприємств і громадянам 33,2 тис.га для:

  • індивідуального житлового будівництва – 0,7 тис.га,

  • ведення особистого селянського господарства – 27,7 тис.га,

  • для створення громадських пасовищ – 3,7 тис.га,

  • інших цілей – 1,1 тис.га.

Передано у спільну власність попереднім землекористувачам у розмірі сумарної площі земельних часток (паїв) – 5,5 тис.га. Надано іншим установам та організаціям 3,3 тис.га. Не наданими залишилось 14,9 тис.га земель резервного фонду.

Із земель державного запасу у власність і постійне користування надано:

  1. громадянам для:

    • особистого селянського господарства, будівництва та обслуговування житлових та господарських будівель - 60,0 тис.га,

    • колективного та індивідуального садівництва – 0,9 тис.га,

    • інших цілей – 1,3 тис.га.

  2. сільськогосподарським кооперативам, підсобним сільським господарствам, установам та організаціям – 0,7 тис.га.

  3. іншим підприємствам, установам і організаціям – 0,7 тис.га.

Крім цього надано в тимчасове користування на умовах оренди:

  1. громадянам для :

    • фермерського господарства – 0,9 тис.га,

    • городництва - 1,8 тис.га,

    • сінокосіння та випасу худоби – 10,1 тис.га,

    • інших цілей – 3,4 тис.га.

2.сільськогосподарським кооперативам, підсобним сільським господарствам, підприємствам, установам та організаціям – 3,1 тис.га

3. попереднім землекористувачам або їх правонаступникам - 1,6 тис.га

4. іншим підприємствам, установам і організаціям – 4,5 тис.га.

Залишилось земель запасу не наданих у власність і користування площею 107,9 тис.га.

В порівнянні з минулим роком площа сільських населених пунктів, міст і селищ не змінилась і відповідно складає 303,6 тис.га, 19,2 тис.га і 12,0 тис.га земель.

Для здійснення підприємницької діяльності на умовах оренди протягом року, відведено 0,2 тис.га земель, з них 0,1 тис.га відведено промисловим підприємствам та 0,1 тис. га земель відведено для інших потреб, в основному для комерційних цілей. Найбільше впродовж року було відведено в Бучацькому – 53 га (ТзОВ «Бучацький цукровий завод»), м. Тернополі - 27 га (ТОВ «Бігтур», ТОВ «Житло», ОСББ «Надзбручанка», ОСББ «Магія затишку», ТОВ «Забудівник Академії» та інш.), Теребовлянському – 23 га (ТзОВ «Тернопільський деревообробний комбінат», ТзОВ «Інститут управління конфліктними ситуаціями»), Тернопільському – 16 га (ТБФ «Карітас», ТзОВ «Консалтингова група «Аенсвальт Індастрі», ТОВ «Укрмедіа») та Козівському районах - 12 га земель («МБ Проект»,ТзОВ «Бутван-Нова», учбово – виробниче підприємство «Скорпіон»).

Впродовж року підприємствами, організаціями та установами до земель запасу повернуто 0,1 тис.га земель наданих для несільськогосподарських потреб в постійне користування. Найбільше таких земель повернуто в Кременецькому - 23 га, Теребовлянському та Тернопільському районах - 20 га.

Згідно прийнятих рішень сільськими, селищними та міськими радами громадянами області приватизовано 172,1 тис.га земель (93 %). На ці землі громадянам видано 102,3 тис. державних актів, що становить лише 28,7% від загальної кількості громадян, які приватизували земельні ділянки згідно рішень. Впродовж 2008 р. землевпорядними організаціями виготовлено 19,6 тис. державних актів на земельні ділянки.

Загальна площа осушених земель складає 165,6 тис.га, з них із закритим дренажем 151,4 тис.га. Впродовж року в результаті проведення інвентаризації відбулось зменшення осушених земель на 20,7 га по Лановецькій міській раді, в зв’язку із списанням основних меліоративних фондів і переведення осушених земель в не меліоровані угіддя. Крім цього, відбулась і трансформація осушених сільськогосподарських угідь з одного виду в інший, тому їх площа на сьогоднішній день складає: рілля - 134 тис.га, перелоги – 0,6 тис.га., сіножаті - 7,1 тис.га, пасовища - 21,9 тис.га.

В процесі реформування земельних відносин землі державної власності зменшились до 568 тис.га (41%), а землі приватної власності збільшились на 4,9 тис.га. Збільшення відбулися за рахунок оформлення свого права власності як громадянами так і юридичними особами. Відповідно до цього площа приватної власності складає 807,4 тис.га (58%). Колективна власність становить 7,0 тис.га (1%).

Рисунок 6.1.1.5 Розподіл земель населених пунктів в Тернопільській областіпо формах власності станом на 01.01.2010 р.

Станом на 01.01.2010 р. в області нараховується 34 тис. громадян, які вийшли з членів сільськогосподарських підприємств і одноосібно ведуть товарне сільськогосподарське виробництво на площі 64,2 тис.га, що становить понад 10,6% від загальної розпайованої площі сільськогосподарських угідь.

В області в 2009 році продано 194 земельних ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею 46,31 га, вартістю 11940,29 тис.грн. Від продажу земельних ділянок станом на 01.01.2010 року в місцеві та державний бюджети поступило, відповідно, 10608,25 тис.грн. та 1178,72 тис.грн.

Продано на земельних торгах 4 вільних земельних ділянки для спорудження об’єктів нерухомого майна площею 0,27 га вартістю 348,47 тис.грн. Крім того, відбувся продаж права оренди 6 земельних ділянок (м.Тернопіль) загальною площею – 1,87 га вартістю 1,1 млн.грн. Проведено державну землевпорядну експертизу 1440 одиниць землевпорядної документації, виготовленої різними суб’єктами підприємницької діяльності.

Динаміка структури земельного фонду області

Таблиця6.1.1.1

Основні види угідь

2000

2005

2006

2007

2008

2009

Всьо-

го, тис.га

% до загальної площі терито

рії

Всьо-

го, тис.га

% до загальної площі терито

рії

Всьо

го, тис.га

% до загальної площі території

Всьо-

го, тис.га

% до загальної площі терито

рії

Всьо-

го, тис.га

% до загальної площі території

Всьо-

го, тис.га

% до загальної площі території

Загальна територія

1382,4

100

1382,4

100

1382,4

100

1382,4

100

1382,4

100

1382,4

100

у тому числі:

1. Сільськогосподарські угіддя

1055,4

76,3

1053,7

76,2

1052,7

76,2

1952,0

76,2

1050,7

76,2

1049,1

75,9

2. Ліси і інші лісовкриті площі

198,4

14,3

199,2

14,4

199,9

14,5

200,4

14,5

200,5

14,5

200,7

14,5

3. Забудовані землі

61,9

4,5

61,4

4,4

61,2

4,4

61,2

4,4

61,7

4,4

62,2

4,5

4. Відкриті заболочені землі

5,0

0,4

5,2

0,4

5,4

0,4

5,4

0,4

5,6

0,4

5,6

0,4

5. Відкриті землі без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом (піски, яри, землі, зайняті зсувами, щебенем, галькою, голими скелями)

17,8

1,3

18,0

1,3

18,1

1,3

18,1

1,3

18,0

1,3

18,0

1,3

6. Інші землі

24,5

1,8

25,4

1,8

25,6

1,8

25,8

1,9

26,5

1,9

27,4

2,0

Усього земель (суша)

1363,0

98,6

1362,9

98,6

1362,9

98,6

1363,0

98,6

1363,0

98,6

1363,0

98,6

Території, що покриті поверхневими водами

19,4

1,4

19,5

1,4

19,5

1,4

19,5

1,4

19,4

1,4

19,4

1,4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]