Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

8.4. Транскордонне перевезення відходів

Протягом 2009 року, за наявності дозволу Держуправліня на здійснення операцій з безпечного збирання, перезатарювання непридатних пестицидів та агрохімікатів та їх вивезення з території складів Тернопільської області, силами ДП „Національний центр поводження з небезпечними відходами” та згідно договору між ДП „Національний центр поводження з небезпечними відходами” та SARPI Dabrova Gornicza /42-523 Польща, Даброва Горніца, вул. Коксовіца, 16/ з території області вивезено на знешкодження майже 70 т непридатних та заборонених до використання пестицидів за кошти обласного та державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

8.5. Державне регулювання в сфері поводження з відходами

З метою запобігання або зменшення обсягів утворення відходів, удосконалення економічного механізму справляння зборів за їх розміщення та відповідно до статті 31 Закону України „Про відходи” та постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998р. № 1218 держуправління погоджує ліміти на утворення та розміщення відходів на території суб’єктів господарювання для подальшої передачі утворених відходів підприємствам, які мають відповідні ліцензії у сфері поводження з відходами.

9. Екологічна безпека

9.1. Екологічна безпека як складова національної безпеки

На території Тернопільської області знаходиться 10 екологічно-небезпечних об’єкти.

До потенційних хімічно-небезпечних об’єктів Тернопільщини належать підприємства, які використовують холодильні установки, охолоджувачем в яких є речовина гостронаправленої дії – аміак. Таких об’єктів налічується – 15. Одне підприємство – ДКП „Тернопільський водоканал” має три склади скрапленого хлору, де зберігається 6,5 т речовини.

Осередками забруднення, які існують протягом тривалого часу і становлять загрозу для довкілля та здоров′я людей є 25 складів непридатних, та заборонених до використання пестицидів, де станом на 01.01.2010р. їх зберігається 78,077 т.

Аварій техногенного походження у 2009 р. в області не зафіксовано.

За даними управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи стан радіаційної ситуації на території Тернопільської області оцінювався за результатами спостережень пунктів мережі спостереження і лабораторного контролю обласного центру з гідрометеорології, розташованих в Бережанах, Тернополі, Чорткові та Кременці. На всіх пунктах рівні гамма-фону не перевищували природного.

Максимальні значення потужності експозиційної дози гамма- випромінювання на протязі 2009 року були наступні:

м. Кременець – 12 мкР/год,

м. Тернопіль – 17 мкР/год,

м. Бережани – 13 мкР/год,

м. Чортків – 16 мкР/год.

Державне регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії та державний нагляд за дотриманням законодавства, норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки на території Тернопільської області здійснює Північно-західна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Державного комітету ядерного регулювання України.

На сьогоднішній день близько 130 суб'єктів господарювання Тернопільської області використовують джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ). Особливістю регіону є використання переважної частки ДІВ в медицині, що використовуються в рентгенівській, радіонуклідній діагностиці та променевій терапії. Медичні установи складають понад 90% серед суб’єктів, що проваджують діяльність з використання ДІВ.

У Тернопільській області суб'єктами господарювання використовуються радіонуклідні джерела іонізуючого випромінювання:

- Тернопільський обласний комунальний клінічний онкологічний диспансер – 4 шт.

- Тернопільське державне авіаційне підприємство „Універсал-Авіа” - 13 шт.

- Тернопільський обласний комунальний краєзнавчий музей – 190 шт.

- ВАТ „Тернопільський радіозавод „Оріон” – 264 шт.

- Гусятинська газокомпресорна станція – 37 шт.

- Обласна комунальна фізіотерапевтична лікарня реабілітації – 1 шт.

Окрім того, понад 120 суб'єктами господарювання у сфері використання ядерної енергії (ДІВ) застосовуються генеруючі ДІВ з загальною кількістю понад 520 одиниць.

У 2009 році Північно-західною Держінспекцією з ядерної та радіаційної безпеки було видано 12 ліцензій, переоформлено 1 ліцензію.

Створення Державного Регістру джерел іонізуючого випромінювання та проведення Державної інвентаризації ДІВ дозволило значною мірою зменшити імовірність здійснення діяльності з використання ДІВ без контролю з боку держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]